Akkerbouw

Foto & video 2 reacties

Goed begin gerstoogst met 8 tot 11 ton per hectare

De eerste wintergerst is geoogst en die opbrengsten vallen niet tegen. CZAV geeft een eerste indicatie af van 8 tot 11 ton per hectare.

De Zuidwestelijke coöperatie rekent gemiddeld met 9 ton, dus de eerste percelen leveren een normale opbrengst af. “Vooral van vroeg gezaaide percelen met vochthoudende grond komt best een goede opbrengst”, ziet Jurriaan Visser, afdelingshoofd granen van CZAV. “Op lichte gronden valt het tegen.”

Wintergranen staan wisselvallig

De wintergranen staan sowieso wisselvallig, maar er is hoop op redelijke opbrengsten. “Zomergranen hebben veel meer te lijden gehad onder de droogte, hoewel de recente regen altijd helpt. Hoe dan ook; de verschillen zijn dit jaar groter dan normaal, maar de eerste signalen over de graanoogst zijn hoopvol.”

Eerste wintergerst eraf

De zachte winter en het warme weer dit voorjaar zorgden ervoor dat de gewassen die vorige herfst zijn gezaaid of geplant zich goed konden ontwikkelen en daardoor ook vroeg rijp zijn. Winteruien worden vroeger dan anders gerooid met goede opbrengsten, het eerste graszaad is gedorst en nu gaat de eerste wintergerst eraf.


 • In het Zeeuwse Scherpenisse hebben de Gebroeders Heijboer wintergerst geteeld voor Van Iperen. Na overleg is deze 3,2 hectare op 25 juni gedorst. - Foto's: Anton Dingemanse

  In het Zeeuwse Scherpenisse hebben de Gebroeders Heijboer wintergerst geteeld voor Van Iperen. Na overleg is deze 3,2 hectare op 25 juni gedorst. - Foto's: Anton Dingemanse

 • Het betreft hier het ras Ravela, dit is geteeld voor vermeerdering. Na de oogst gaat er champost over het perceel zaait Heijboer verschillende bloemsoorten voor de zaadteelt.

  Het betreft hier het ras Ravela, dit is geteeld voor vermeerdering. Na de oogst gaat er champost over het perceel zaait Heijboer verschillende bloemsoorten voor de zaadteelt.

 • Door de vroege dorsdatum schuilt er nog wel eens een groene aar tussen de rijpe gerst. Dit komt overigens alleen pleksgewijs voor.

  Door de vroege dorsdatum schuilt er nog wel eens een groene aar tussen de rijpe gerst. Dit komt overigens alleen pleksgewijs voor.

 • In de wagen zijn er daarom ook enkele groene korrels in het overig schone product te zien.

  In de wagen zijn er daarom ook enkele groene korrels in het overig schone product te zien.

 • Van tijd tot tijd wordt bemonsterd om te zien of het dorsen kan doorgaan. De metingen variëren van 12,7 tot 15,7% vocht zoals deze bon aangeeft. De vochtgehaltes zijn voldoende laag om het hele perceel eraf te rijden.

  Van tijd tot tijd wordt bemonsterd om te zien of het dorsen kan doorgaan. De metingen variëren van 12,7 tot 15,7% vocht zoals deze bon aangeeft. De vochtgehaltes zijn voldoende laag om het hele perceel eraf te rijden.

 • Op het veld wordt de gerst in de wagen gelost en naar het eigen bedrijf gebracht.

  Op het veld wordt de gerst in de wagen gelost en naar het eigen bedrijf gebracht.

 • Hier wordt de gerst in kisten gedaan om uiteindelijk per vrachtwagen naar het hoofddepot van Van Iperen in Oude-Tonge gebracht te worden.

  Hier wordt de gerst in kisten gedaan om uiteindelijk per vrachtwagen naar het hoofddepot van Van Iperen in Oude-Tonge gebracht te worden.

 • Voorlopig gaan de kisten met gerst in de schuur tot het moment van ophalen.

  Voorlopig gaan de kisten met gerst in de schuur tot het moment van ophalen.

Granen voor gezonde vruchtwisseling

Jan Heijboer uit het Zeeuwse Scherpenisse is tevreden over de opbrengst van wintergerst. Hij teelt met zijn broer Bram bloemenzaden en gebruikt granen voor een gezonde vruchtwisseling. Ze produceerden op 3,2 hectare het ras Rafaela op contract voor Van Iperen, voor de vermeerdering. Dorsen doen ze zelf met eigen combine. Met zo’n 11 ton per hectare met 12,7 tot 15,7% vocht is Heijboer tevreden. “Boven verwachting. Het gewas bleef best lang groen.”

Gemiddeld is de opbrengst beduidend lager dan vorig jaar, wat ook wel echt een topjaar was

Aart den Bakker, manager afzet bij Agrifirm, geeft eveneens aan dat de eerste signalen over de opbrengsten van wintergerst positief zijn. “Een topper wordt het niet, maar het valt ook niet tegen. Gemiddeld is de opbrengst beduidend lager dan vorig jaar, wat ook wel echt een topjaar was.”

De wintergerstoogst ligt nu even stil door de regen. De tarweoogst komt waarschijnlijk in de tweede helft van juli op gang.

Noorden staat beter dan het Zuiden

Het landelijke beeld is dat het Noorden beter staat dan het Zuiden. Den Bakker: “Door de regen frissen de gewassen wel mooi op; je kijkt er weer anders tegenaan. Het kan vooral de opbrengst van wintertarwe nog een leuk zetje geven.”

Aan de afzetkant heerst nog meer onzekerheid dan aan de productiekant. Afnemers hebben een afwachtende houding en kopen vanwege de economisch wankele situatie niet ver vooruit.

Lees meer de belangrijkste informatie over de droogte in dit dossier en bekijk het overzicht van beregeningsverboden per waterschap.

Laatste reacties

 • info36

  Maakt niet uit hoe slecht de stand is, de opbrengsten zijn altijd goed. Als het dit jaar goed is, is het elk jaar goed.

 • farmerbn

  Ik geloof dat gemiddelde van 9 ton ook niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.