Akkerbouw

Foto & video

Ook machines op virtuele open dag CZAV

Naast veldproeven ook aandacht voor innovaties op mechanisch gebied op de virtuele open dag van AIKC Rusthoeve CZAV.

 • Een interessante ontwikkeling op mechanisch gebied is de cameragestuurde Steketee-schoffelmachine. Lein de Visser van CZAV geeft hier voor de camera een korte uitleg en een summiere kosten-batenanalyse ten opzichte van chemische bestrijding. - Foto's: Anton Dingemanse

  Een interessante ontwikkeling op mechanisch gebied is de cameragestuurde Steketee-schoffelmachine. Lein de Visser van CZAV geeft hier voor de camera een korte uitleg en een summiere kosten-batenanalyse ten opzichte van chemische bestrijding. - Foto's: Anton Dingemanse

 • De machine werd ook gefilmd tijdens een wiedbeurt in de praktijkteelt suikerbieten van de Rusthoeve.

  De machine werd ook gefilmd tijdens een wiedbeurt in de praktijkteelt suikerbieten van de Rusthoeve.

 • Eerder was deze machine al te zien in de proef strokenteelt van de Rusthoeve, ook schoffelend in de suikerbieten op 6 rijenstand.

  Eerder was deze machine al te zien in de proef strokenteelt van de Rusthoeve, ook schoffelend in de suikerbieten op 6 rijenstand.

 • Rusthoeve heeft op 5 hectare een proef met strokenteelt aangelegd. Er worden hier granen, bieten, peen, uien en bloemstroken geteeld. de stroken zijn 150 meter lang en deels 12 meter breed en deels 6 meter breed. Er wordt gangbaar geteeld maar met zo weinig mogelijk gebruik van middelen.

  Rusthoeve heeft op 5 hectare een proef met strokenteelt aangelegd. Er worden hier granen, bieten, peen, uien en bloemstroken geteeld. de stroken zijn 150 meter lang en deels 12 meter breed en deels 6 meter breed. Er wordt gangbaar geteeld maar met zo weinig mogelijk gebruik van middelen.

 • Een nieuwe aanwinst voor de Rusthoeve is de CHD proefveldspuit. De totale lengte van de spuitarmen is 21 meter. Er kan nu in zeer korte tijd een proef met verschillende middelen en herhalingen worden gespoten, iets wat hiervoor makkelijk enkele uren in beslag kon nemen. Deze nieuwe methode is vooral van belang wanneer het spuitmoment cruciaal is voor de toepassing.

  Een nieuwe aanwinst voor de Rusthoeve is de CHD proefveldspuit. De totale lengte van de spuitarmen is 21 meter. Er kan nu in zeer korte tijd een proef met verschillende middelen en herhalingen worden gespoten, iets wat hiervoor makkelijk enkele uren in beslag kon nemen. Deze nieuwe methode is vooral van belang wanneer het spuitmoment cruciaal is voor de toepassing.

 • De spuit heeft 8 tanks die elk via geavanceerd leidingsysteem rechtstreeks op alle 384 doppen zijn aangesloten. Tank nummer 9 is wat groter en bedoeld voor volveldsbespuitingen.

  De spuit heeft 8 tanks die elk via geavanceerd leidingsysteem rechtstreeks op alle 384 doppen zijn aangesloten. Tank nummer 9 is wat groter en bedoeld voor volveldsbespuitingen.

 • In de aardappelen liggen verschillende proeven. Hier een proef met druppelbevloeiing op de rug. In de praktijk worden de druppeltapes vaak om en om tussen de ruggen gelegd. Dit systeem op de rug is wat duurder maar efficiënter in waterverbruik.

  In de aardappelen liggen verschillende proeven. Hier een proef met druppelbevloeiing op de rug. In de praktijk worden de druppeltapes vaak om en om tussen de ruggen gelegd. Dit systeem op de rug is wat duurder maar efficiënter in waterverbruik.

 • Voor de pootgoedacademie ligt er een loofdodingsproef. Vanaf bovenaan gezien ligt hier eerst het controleveld, dan een veld met toepassing van Reglone en vervolgens twee keer Quickdown waarbij in het laatste veld een middel tegen phytophthora werd toegevoegd.

  Voor de pootgoedacademie ligt er een loofdodingsproef. Vanaf bovenaan gezien ligt hier eerst het controleveld, dan een veld met toepassing van Reglone en vervolgens twee keer Quickdown waarbij in het laatste veld een middel tegen phytophthora werd toegevoegd.

 • Certis presenteerde hun inmiddels bekende kiemremmer MH Crown, hier achter Harry Hansma. In zijn handen houdt hij een paar aardappelen uit de bewaring die zijn behandeld met Biox-M, een op pepermuntolie gebaseerde kiemremmer.

  Certis presenteerde hun inmiddels bekende kiemremmer MH Crown, hier achter Harry Hansma. In zijn handen houdt hij een paar aardappelen uit de bewaring die zijn behandeld met Biox-M, een op pepermuntolie gebaseerde kiemremmer.

Bekijk ook De open dag van Rusthoeve en CZAV gaat virtueel

Of registreer je om te kunnen reageren.