Foto: Mark Pasveer AkkerbouwFoto

De aardappelen in het Noorden staan wel goed

De noordelijke gewassen staan er redelijk bij. Problemen waren er vooral bij de zaaigewassen op de zwaardere kleigronden. Daar is veel beregend om de gewassen aan het groeien te krijgen.

Voor de suikerbietenpercelen van Polstra geldt dat hoe vroeger ze gezaaid zijn hoe beter ze er bij staan. Een paar percelen heeft hij ook beregend om het zaad te laten kiemen. Mede door de regen die vorige week viel lijkt het er wel op dat de meeste planten wel komen. Bij de oogst in oktober of november zie je het verschil volgens Polstra niet meer.

Richard Weijer aardt een perceel zetmeelaardappelen aan van Henk Bakker in Borgercompagie (Gr.). Bakker wilde voor de voorspelde regen de definitieve ruggen van zijn 120 hectare zetmeelaardappelen opgebouwd hebben. De aardappelen staan er goed bij en hebben op de langste dag de grond dicht.

Op hetzelfde moment is Bakker zijn suikerbieten aan het aanaarden. Het aanaarden is de laatste bewerking voor het sluiten van het gewas en zorgt ervoor dat de bieten stevig staan. De laatste onkruidbestrijding doet Bakker met een kappenspuit om ook het onkruid onder de planten goed te kunnen raken.

De wintertarwe van Boelo Tijdens in Nieuw Beerta (Gr.) staat er redelijk bij. Een topopbrengst gaat het dit jaar volgens Tijdens na drie maanden zonder regen niet worden. Het gewas heeft zich ook op de zware Oldambster-klei niet optimaal kunnen ontwikkelen. De wintertarwe is gezond, Tijdens heeft wel tegen gele roest gespoten omdat dit zich weersonafhankelijk ontwikkelt. Septoria komt dit jaar niet voor. Wel heeft de akkerbouwer voor het eerst sinds jaren zo n 80 procent van z n areaal gespoten tegen aarfusarium omdat het in de bloeiperiode warm en vochtig was. De tijd zal het leren of deze bespuiting verstandig is geweest.

De winterveldbonen staan er volgens Tijdens als een plaatje bij. Dat in tegenstelling tot de zomerveldbonen, suikerbieten en uien, deze heeft Tijdens moeten beregenen om ze boven te krijgen. De gewassen kwamen boven, maar de stand is niet optimaal.

De plantuien van René Haaijer in Veelerveen (Gr.) lopen qua groei ongeveer op schema. De regen die de afgelopen weken viel en het groeizamere weer zorgden ervoor dat de uien zich enorm snel ontwikkelden. Je ziet ze per dag groeien.

De zaaiuien van Haaijer kampten net als de andere gewassen met wat opkomstproblemen door de droogte en het schrale weer. Alleen beregenen was niet voldoende voor een vlotte start. Haaijer pakt regelmatig een plant om te controleren op trips. Tot nu toe is er geen bestrijding nodig.

Toen Polstra het laatste perceel moest poten was het eigenlijk te droog. Daarom wachtte hij een bui af. Na een bui van 5 millimeter ging hij verder. Het verschil in opkomst is duidelijk te zien. Links is voor de regen gepoot en rechts na de buien.

De knolzetting komt mooi op gang. Daarvoor viel de regen net op tijd.

Tjeerd Polstra in Oudebildtzijl (Fr.) is wel tevreden over de stand van zijn pootaardappelen. Alleen op de wat zwaardere perceelsgedeelten kwamen de aardappelen wat later op gang maar halen die achterstand na de regen van afgelopen week wel weer in. - Foto's: Mark Pasveer

Beheer
WP Admin