Akkerbouw

Foto & video

Spruiten planten op vochtige ondergrond

Op het Zeeuwse Schouwen-Duiveland is geen beregeningswater beschikbaar om de spruiten op gang te helpen. Akkerbouwcombinatie Klompe-Van der Linde uit Dreischor bewerkt de grond daarom ondiep en zet de pluggen op vochtige ondergrond.

Foto

 • Het planten van de spruiten op de niet al te zware kleigrond verloopt zonder problemen. Voor het planten is de grond al wel een keer voorbewerkt. - Foto's: Anton Dingemanse

  Het planten van de spruiten op de niet al te zware kleigrond verloopt zonder problemen. Voor het planten is de grond al wel een keer voorbewerkt. - Foto's: Anton Dingemanse

 • De grond is niet geploegd maar vlak voor het planten gewoeld en met rotoreg ondiep klaargelegd.

  De grond is niet geploegd maar vlak voor het planten gewoeld en met rotoreg ondiep klaargelegd.

 • Deze bewerking wordt tijdens het planten nog een keer herhaald. Maar dan met de rotoreg in de fronthef en ondiepe woelpoot net voor de planter.

  Deze bewerking wordt tijdens het planten nog een keer herhaald. Maar dan met de rotoreg in de fronthef en ondiepe woelpoot net voor de planter.

 • Het net geplante deel laat zien dat er nog vocht in bodem zit. Het ondiepe woelspoortje zorgt ervoor dat wanneer het regent het water in de grond zakt en niet wegspoelt.

  Het net geplante deel laat zien dat er nog vocht in bodem zit. Het ondiepe woelspoortje zorgt ervoor dat wanneer het regent het water in de grond zakt en niet wegspoelt.

 • De niet-kerende grondbewerking en het ondiep klaarleggen van het plantbed is bedoeld om de plug van de spruitplant direct op de vaste grond te planten en zo de capillaire werking te behouden.

  De niet-kerende grondbewerking en het ondiep klaarleggen van het plantbed is bedoeld om de plug van de spruitplant direct op de vaste grond te planten en zo de capillaire werking te behouden.

 • Het verschil tussen klaargelegd en geplant land. Het planten gebeurt noodgedwongen met gezinsleden die vanwege het coronavirus niet naar de middelbare school kunnen.

  Het verschil tussen klaargelegd en geplant land. Het planten gebeurt noodgedwongen met gezinsleden die vanwege het coronavirus niet naar de middelbare school kunnen.

 • Over een eerder geplant perceel hangt inmiddels een groenig waas van aangeslagen spruitplanten.

  Over een eerder geplant perceel hangt inmiddels een groenig waas van aangeslagen spruitplanten.

 • Van dichtbij is te zien dat de niet-kerende grondbewerking resulteert in een goede aanslag van de jonge planten.

  Van dichtbij is te zien dat de niet-kerende grondbewerking resulteert in een goede aanslag van de jonge planten.

Of registreer je om te kunnen reageren.