Akkerbouw

Foto & video 5 reacties

Beregeningswater per schip aanvoeren

Om de droogte het hoofd te bieden, laten Noord-Bevelandse akkerbouwers per schip water aanvoeren om hun gewassen te beregenen.

 • Evenals op veel andere locaties in Zeeland kan op Noord-Beveland vanwege zoute kwel niet worden beregend. Daarom laten enkele akkerbouwers nu zoet water per schip aanvoeren. Houmes mestdistributie uit Aagtekerke zorgt ervoor dat het water bij de betrokken akkerbouwers terechtkomt. - Foto's: Anton Dingemanse

  Evenals op veel andere locaties in Zeeland kan op Noord-Beveland vanwege zoute kwel niet worden beregend. Daarom laten enkele akkerbouwers nu zoet water per schip aanvoeren. Houmes mestdistributie uit Aagtekerke zorgt ervoor dat het water bij de betrokken akkerbouwers terechtkomt. - Foto's: Anton Dingemanse

 • Met twee tankcombinaties tegelijk kan bij een tappunt van het schip worden geladen.

  Met twee tankcombinaties tegelijk kan bij een tappunt van het schip worden geladen.

 • Ondertussen is er al 16 uur water gelost, maar diep in het ruim glinstert de waterspiegel voor nog ongeveer een uur of vijf, zes. Deze tanker met de naam Carpe Diem kan 2.300 m3 water meenemen.

  Ondertussen is er al 16 uur water gelost, maar diep in het ruim glinstert de waterspiegel voor nog ongeveer een uur of vijf, zes. Deze tanker met de naam Carpe Diem kan 2.300 m3 water meenemen.

 • Het water wordt in een container gelost en vandaaruit naar een waterkanon gepompt.

  Het water wordt in een container gelost en vandaaruit naar een waterkanon gepompt.

 • Biologisch akkerbouwer Kees Steendijk in Kamperland is een van de afnemers van het water. Hier trekt hij met zijn werktuigendrager op de rijpaden het waterkanon op zijn plaats voor de volgende trek.

  Biologisch akkerbouwer Kees Steendijk in Kamperland is een van de afnemers van het water. Hier trekt hij met zijn werktuigendrager op de rijpaden het waterkanon op zijn plaats voor de volgende trek.

 • Met een snelle spurt om de waterstraal voor te zijn spoedt Steendijk zich naar het kanon om deze af te stellen. Hij geeft ongeveer 22 millimeter water.

  Met een snelle spurt om de waterstraal voor te zijn spoedt Steendijk zich naar het kanon om deze af te stellen. Hij geeft ongeveer 22 millimeter water.

 • Nog even kijken of het bereik goed is. Steendijk beregent hier een perceel zaaiuien waarvan een enkeling opkomt. Met de aanhoudende droogte zullen die waarschijnlijk wegvallen en de rest van de uien zal helemaal niet kiemen. Veel keus is er dus niet.

  Nog even kijken of het bereik goed is. Steendijk beregent hier een perceel zaaiuien waarvan een enkeling opkomt. Met de aanhoudende droogte zullen die waarschijnlijk wegvallen en de rest van de uien zal helemaal niet kiemen. Veel keus is er dus niet.

 • Het zijn niet alleen de uien die water naar water snakken. Ook de enkele weken geleden gezaaide pompoenen behoeven water. Met de tank van een oude veldspuit geeft Steendijk water op de rij.

  Het zijn niet alleen de uien die water naar water snakken. Ook de enkele weken geleden gezaaide pompoenen behoeven water. Met de tank van een oude veldspuit geeft Steendijk water op de rij.

 • Stukken tuinslang zijn vanaf de tank tot kort boven de zaairijen gemonteerd. Het water geven gebeurt dus geconcentreerd. Een globale berekening komt uit op een gift van 30 millimeter water.

  Stukken tuinslang zijn vanaf de tank tot kort boven de zaairijen gemonteerd. Het water geven gebeurt dus geconcentreerd. Een globale berekening komt uit op een gift van 30 millimeter water.

 • Bram Steendijk zoekt in een net bewaterd rijtje om te zien hoever het zaad al is.

  Bram Steendijk zoekt in een net bewaterd rijtje om te zien hoever het zaad al is.

 • Het zaad is aan het kiemen. Een plons water is dus zeer welkom.

  Het zaad is aan het kiemen. Een plons water is dus zeer welkom.

Laatste reacties

 • huisvader

  Wat kost dit wel niet per hectare ?

 • Beheerder

  Het water kost aan de kade € 2,75 per m3 en voor de telers komen daar de transportkosten nog bij.

 • trekker123

  20 mm is 200 kuub per ha?

 • Rien Verstallen

  Een andere prima oplossing: Steeds vaker droogteperiodes en periodes van regenval. Tekort en overvloed wisselen elkaar af. Een ernstig watertekort kan je je oogst kosten. Een hele handige en veel goedkopere oplossing is de opslag van regenwater of beregeningswater in een flexibele tank. Drie redenen om beregeningswater in flexibele tanks op te slaan:
  1. Een handig maatwerkproduct afgestemd op de behoefte van de gebruiker.
  2. Snel en overal gemakkelijk toepasbaar! Onze flexibele tanks zijn opvouwbaar en gemakkelijk te transporteren. Je kunt ze langdurig gebruiken of voor korte termijnen op de locatie waar je ze in wilt zetten. Na gebruik sla je de tank weer op om in het volgende seizoen weer te gaan gebruiken.
  3. Bedrijfseconomisch zeer aantrekkelijk! De kostprijs, het transporteren en installeren levert een besparing op tot wel 70% in vergelijking met een vaste opslag.

 • maxisprint

  Kunt u eens een kostprijsberekening maken als je een perceel van 32 ha aardappelen 6 keer van een beregeningsronde van 25 mm per keer wilt voorzien:
  hoeveel kost dan het plaatsen en weer terug afvoeren, vullen enz. ...

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.