Vochtige grond boven ploegen om te kunnen zaaien AkkerbouwFoto

Vochtige grond boven ploegen om te kunnen zaaien

De bovenlaag van de Zeeuws-Vlaamse klei is hard en droog. Akkerbouwbedrijf Dekker-Haartsen in Biervliet ploegt een perceel om vochtige grond boven te krijgen.

Na het ploegen blijft het land een dag liggen en wordt dan bewerkt met combirol en rotoreg. De trekker staat op dubbel lucht en heeft op de front een terracompacter om het land dermate aan te drukken dat een goede aansluiting met de ondergrond ontstaat.

Akkerbouwbedrijf Dekker-Haartsen ploegt alsnog een deel van een perceel met een Ovlac-ecoploeg. Na een moeizame peenoogst vorige herfst kon het land niet meer bewerkt worden en is zo blijven liggen. Het is nu gewoeld en met een schijveneg bewerkt. Dat leverde een kurkdoge bovengrond op die niet geschikt was om bieten te zaaien. Daarom is besloten om het perceel zo n 15 centimeter diep te ploegen om vochtige grond boven te krijgen. De boven geploegde grond is zelfs nat te noemen. - Foto's: Anton Dingemanse

Het andere deel van het 4 hectare grote perceel is nog wel in de winter geploegd. Dit deel wordt nu met frontfrees en rotoreg klaar gelegd.

Met de frees worden eigenlijk alleen de gortdroge koppen van de ploegvoren gefreesd en komt het land vlak te liggen.

Beide combinaties in ruststand vanwege de middagboterham. Na de voorbewerkingen wordt het gehele perceel van nog 2 keer met zaaibedbereider bewerkt en meteen daarna gezaaid.

De tanden van de frees slijten hard en zijn dit voorjaar al een keer vernieuwd. Voor het volgende perceel controleert Daniel Dekker de frees op loszittende tanden.

Voor het bietenland is klaargelegd, is eerst nog een perceel van 11 hectare gerst gezaaid. Dekker weet nog dat hij 40 jaar geleden ook om deze tijd nog gerst zaaide en dat de opbrengst toen goed was.

De eerder gezaaide gerst blijkt door de capillaire werking al wat vochtig te liggen. De vooruitzichten voor deze teelt lijken gunstig, als er tenminste op tijd regenbuitjes komen.

Beheer
WP Admin