Akkerbouw

Foto & video

Uien laden in april: ze zijn piekfijn in orde!

De uien van akkerbouwer Coos van Splunter in Swifterbant (Flevoland) worden van het land gehaald. Een bijzonder beeld in april.

Hij rooide de 4 hectare vorig weekeinde. Volgende week gaat de overige 5 hectare de grond uit. “Het zijn late uien”, zegt hij. “Ik wilde eind september beginnen met rooien, na de oogst van pootaardappelen. We stonden klaar met de klapper en rooier toen het begon te regenen. Daarna is er tot vorig weekeinde geen andere mogelijkheid geweest.”

Uien van uitstekende kwaliteit

Je zou kwaliteitsproblemen verwachten na een herfstachtige winter buiten in het veld, maar gek genoeg zijn de uien piekfijn in orde. “Geen fusarium, geen kiem, prima kleur, goed in de huid en ze zijn keihard”, zegt Van Splunter, die het zelf ook amper kan geloven. “Je moet het echt zien. De uien staan bij mij altijd vrij hoog in de grond, dat helpt. Dit ras, Saskia van Hoza, heb ik al een tijdje en ik ben er erg content mee.”

Kluiten uitsorteren flinke klus

Het uitsorteren van kluiten is nog wel een hele klus. “De grond was zo keihard geworden door de oostenwind. En een verzachtend buitje kwam maar niet. Die bovenste centimeters rooi je dan gewoon mee. Je haalt net zoveel grond als uien van het land.”

Tekst gaat verder onder de video.

Uien voor de schillerij

Van Splunter zat in de pool van agrarisch bemiddelingsbureau PPA in Dronten. “Tja, daar vallen deze uien nu buiten, natuurlijk”, zegt de akkerbouwer. “PPA heeft ze opgehaald en de uien zullen waarschijnlijk een plek in de schillerij krijgen, maar misschien ook wel in het supermarktkanaal. We moeten maar even kijken hoe het loopt. Dit is een apart verhaal.”

Het is inderdaad een hoop geld, al die uien die buiten liggen en waar je geen invloed op hebt

Of hij buikpijn had van de maandenlange 9 hectare ongerooide uien op het land? “Nee, absoluut niet. Daarvoor waren we veel te druk met ons pootgoed. Je weet dat uien wel wat vorst kunnen hebben. En het voordeel was dat we meer sorteerruimte hadden, doordat de uien niet onderdak kwamen. Maar goed, het is inderdaad een hoop geld dat buiten ligt en waar je geen invloed op hebt.”

Zomergerst op uienpercelen

Op de uienpercelen staat zomergerst gepland. “Dat is wel mazzel, dat er geen aardappelen in moeten. Dan had je het perceel liever al eerder vrij gehad. Gerst kan nog prima gezaaid worden.”

Of registreer je om te kunnen reageren.