Akkerbouw

Foto & video 1 reactie

Kleigrond in IJsselmeerpolders vraagt extra bewerking

Op de kleigronden in de IJsselmeerpolders wordt er alles gedaan om op de hard opgedroogde grond een zaaibed te creëren. Op veel plaatsen is de grond beregend en meerdere keren bewerkt om toch een goed zaaibed te krijgen. Op lichte gronden was dat probleem er niet en kan er wel goed gewerkt worden.

Foto

 • Zaaiuien zaaien bij Heilco van der Beek uit Dronten. Loonwerker Corné Vinke zaait met een Kramer ProSeeder Single-zaaimachine op bedden van 1,5 meter. Het zaad van het ras Bruce ligt mooi op de vaste ondergrond. Heilco van der Beek (l) werkt samen met Dirk Kuilboer uit Dronten (r). - Foto's: Sytze Bakker

  Zaaiuien zaaien bij Heilco van der Beek uit Dronten. Loonwerker Corné Vinke zaait met een Kramer ProSeeder Single-zaaimachine op bedden van 1,5 meter. Het zaad van het ras Bruce ligt mooi op de vaste ondergrond. Heilco van der Beek (l) werkt samen met Dirk Kuilboer uit Dronten (r). - Foto's: Sytze Bakker

 • Aardappelpoten bij Rien Schlepers in Biddinghuizen. Schlepers poot Innovator fritesaardappelen op een perceel van 27,5 hectare. De grond is hard, maar het eindresultaat is goed.

  Aardappelpoten bij Rien Schlepers in Biddinghuizen. Schlepers poot Innovator fritesaardappelen op een perceel van 27,5 hectare. De grond is hard, maar het eindresultaat is goed.

 • Frans van Stee uit Swifterbant heeft een groot gedeelte van zijn land beregend voor het zaaien van haver, uien en suikerbieten. De grond is dan makkelijker te bewerken. Voor het beregenen is er wel een voorbewerking uitgevoerd. Nu zaait hij suikerbieten.

  Frans van Stee uit Swifterbant heeft een groot gedeelte van zijn land beregend voor het zaaien van haver, uien en suikerbieten. De grond is dan makkelijker te bewerken. Voor het beregenen is er wel een voorbewerking uitgevoerd. Nu zaait hij suikerbieten.

 • Suikerbieten zaaien bij akkerbouwer Rudolf Hopmans uit Wieringerwerf door Martien Wammes van loonbedrijf Hopmans. De zaaimachine is een elektrisch aangedreven Kverneland monopil. Het zaad ligt zo te zien in een droge omgeving al ligt het zaaibed er wel goed bij.

  Suikerbieten zaaien bij akkerbouwer Rudolf Hopmans uit Wieringerwerf door Martien Wammes van loonbedrijf Hopmans. De zaaimachine is een elektrisch aangedreven Kverneland monopil. Het zaad ligt zo te zien in een droge omgeving al ligt het zaaibed er wel goed bij.

 • Zaaiuien zaaien op 3 meter brede bedden bij Sierd Visser van Visser Agro uit Wieringerwerf. Het zaaien gebeurt met de trekker op 3 meter spoorbreedte en met hulp van gps vormen de buitenste halve bedden weer 1 bed van 3 meter.

  Zaaiuien zaaien op 3 meter brede bedden bij Sierd Visser van Visser Agro uit Wieringerwerf. Het zaaien gebeurt met de trekker op 3 meter spoorbreedte en met hulp van gps vormen de buitenste halve bedden weer 1 bed van 3 meter.

 • Zaaiuien zaaien op bedden van 1,50 meter door Bram de Bont van loonbedrijf Hopmans bij Fred Wijman in Slootdorp. De zaaimachine is uitgerust met de mogelijkheid om vloeibare Flex meststof en Physiostart in de vorm van granulaat toe te passen.

  Zaaiuien zaaien op bedden van 1,50 meter door Bram de Bont van loonbedrijf Hopmans bij Fred Wijman in Slootdorp. De zaaimachine is uitgerust met de mogelijkheid om vloeibare Flex meststof en Physiostart in de vorm van granulaat toe te passen.

 • Tim van Schip trekt peenruggen bij Arjan Verbruggen uit Wieringerwerf. Verbruggen heeft 2 percelen peen, 5,5 hectare vroege peen die al gezaaid is en 5 hectare die eind april gezaaid wordt. Bij dit perceel is veel activiteit voor de bouw van windmolens.

  Tim van Schip trekt peenruggen bij Arjan Verbruggen uit Wieringerwerf. Verbruggen heeft 2 percelen peen, 5,5 hectare vroege peen die al gezaaid is en 5 hectare die eind april gezaaid wordt. Bij dit perceel is veel activiteit voor de bouw van windmolens.

 • Kees Holting uit Wieringerwerf poot in 1 werkgang met Struik-frees voorop de trekker Arsenal-aardappelen op een perceel van 18,5 hectare.

  Kees Holting uit Wieringerwerf poot in 1 werkgang met Struik-frees voorop de trekker Arsenal-aardappelen op een perceel van 18,5 hectare.

 • Bij Gijsbert Bos is Wilbert van Essen van loonbedrijf Sturm Jacobs uit Wieringerwerf 5,60 hectare peen aan het zaaien. De ruggen zijn een dag eerder getrokken en een dag daarvoor is het perceel geploegd.

  Bij Gijsbert Bos is Wilbert van Essen van loonbedrijf Sturm Jacobs uit Wieringerwerf 5,60 hectare peen aan het zaaien. De ruggen zijn een dag eerder getrokken en een dag daarvoor is het perceel geploegd.

 • Gijsbert Bos is zelf lichte grond aan het ploegen met een drieschaar wentelploeg en een vorenpakker. Op dit perceel komen witlof en suikerbieten.

  Gijsbert Bos is zelf lichte grond aan het ploegen met een drieschaar wentelploeg en een vorenpakker. Op dit perceel komen witlof en suikerbieten.

Eén reactie

 • Koen123

  Mooie reportage
  Allemaal een goed seizoen
  En een goede oogst

Of registreer je om te kunnen reageren.