Foto: Sytze Bakker AkkerbouwFoto

Fritesaardappelen rooien na teelt van 365 dagen

Door een te natte herfst kon Rob Smit uit Wieringerwerf (N.-H.) 3,5 van zijn 10 hectare Ramos-fritesaardappelen niet rooien. Maar er kwam geen winter en dat gaf de mogelijkheid om de laatste 3 hectare alsnog in april te rooien.

De grond is nagenoeg niet koud geweest wat de kwaliteit gunstig beïnvloed heeft. Wel moest er beregend worden om de aardappels in de harde vaste ruggen enigszins redelijk boven de grond te krijgen. Akkerbouwer Rob Smit: “Ik wilde de aardappels eruit hebben, anders was het een slagveld geworden.”

  • Twee dagen voor het rooien werd besloten om de ruggen, die door het schrale weer al behoorlijk uitgedroogd waren, nat te maken. Smit kon het perceel in 2 trekken beregenen met 15 millimeter. - Foto's: Sytze Bakker

    Twee dagen voor het rooien werd besloten om de ruggen, die door het schrale weer al behoorlijk uitgedroogd waren, nat te maken. Smit kon het perceel in 2 trekken beregenen met 15 millimeter. – Foto’s: Sytze Bakker

  • Loonbedrijf Hopmans uit Wieringerwerf zette hier een Grimme Varitron 470 in. Er moest wel vlot gerooid worden, want tijdens het oogsten droogde de grond ook vrij snel op. We zien dat er al een baan snel lichter verkleurt en die zal alweer een trek nodig hebben.

    Loonbedrijf Hopmans uit Wieringerwerf zette hier een Grimme Varitron 470 in. Er moest wel vlot gerooid worden, want tijdens het oogsten droogde de grond ook vrij snel op. We zien dat er al een baan snel lichter verkleurt en die zal alweer een trek nodig hebben.

  • In de rug zien we dit beeld van mooie grove knollen die buitengewoon goed zijn wat bewijst dat grond goed bewaard. Maar vooral in het voorste gedeelte van het perceel is de grond zwaarder en komt er sporadisch een rotte knol voor.

    In de rug zien we dit beeld van mooie grove knollen die buitengewoon goed zijn wat bewijst dat grond goed bewaard. Maar vooral in het voorste gedeelte van het perceel is de grond zwaarder en komt er sporadisch een rotte knol voor.

  • Juist met de zwaardere grond voorop moet er langzamer gereden worden vanwege de grote brokken grond. Maar we zien ook mooie dikke knollen ertussen zitten.

    Juist met de zwaardere grond voorop moet er langzamer gereden worden vanwege de grote brokken grond. Maar we zien ook mooie dikke knollen ertussen zitten.

  • Verderop het perceel gaat het rooien gewoon goed. In de Wieringermeer zijn de kavels nu eenmaal heel 'bont' te noemen. Wel zit er nog veel grond tussen de aardappels, maar dat is verder geen probleem.

    Verderop het perceel gaat het rooien gewoon goed. In de Wieringermeer zijn de kavels nu eenmaal heel ‘bont’ te noemen. Wel zit er nog veel grond tussen de aardappels, maar dat is verder geen probleem.

  • Opvallend is het rijke bodemleven waar de vele zeemeeuwen zich te goed aan doen. Je kunt wel spreken van een feestmaal voor die vogels.

    Opvallend is het rijke bodemleven waar de vele zeemeeuwen zich te goed aan doen. Je kunt wel spreken van een feestmaal voor die vogels.

  • Er was nog plaats in de bewaring om ook deze verlate oogst nog in te kunnen schuren. Er waren naast het voorjaarswerk te weinig mensen beschikbaar, zodat er op zondag geoogst werd om dit werk te realiseren.

    Er was nog plaats in de bewaring om ook deze verlate oogst nog in te kunnen schuren. Er waren naast het voorjaarswerk te weinig mensen beschikbaar, zodat er op zondag geoogst werd om dit werk te realiseren.

  • Er ging vrij veel grond mee naar het erf die met 2 kippers zonder te lange wachttijden opgevangen werd. Voor het rooien werden 3 kippers ingezet en dat geeft aan dat er voldoende mensen nodig waren.

    Er ging vrij veel grond mee naar het erf die met 2 kippers zonder te lange wachttijden opgevangen werd. Voor het rooien werden 3 kippers ingezet en dat geeft aan dat er voldoende mensen nodig waren.

  • De kwaliteit laat niets te wensen over, het lijkt wel oogsten alsof het op een normale tijd gebeurt.

    De kwaliteit laat niets te wensen over, het lijkt wel oogsten alsof het op een normale tijd gebeurt.

  • De ruimte in de bewaarschuur lijkt ruim maar om de 3,5 hectare hier kwijt te kunnen is nog onzeker. Als we de 2 helften van de bewaring zo zien, ziet het product met een seizoen van 365 dagen er heel goed uit.

    De ruimte in de bewaarschuur lijkt ruim maar om de 3,5 hectare hier kwijt te kunnen is nog onzeker. Als we de 2 helften van de bewaring zo zien, ziet het product met een seizoen van 365 dagen er heel goed uit.

  • Rob Smit: "Ik heb contact gehad met een handelaar. Misschien is voor mijn aardappelen voor een normale prijs nog plaats bij een verpakker."

    Rob Smit: “Ik heb contact gehad met een handelaar. Misschien is voor mijn aardappelen voor een normale prijs nog plaats bij een verpakker.”

Beheer
WP Admin