Akkerbouw

Foto & video

Beregenen met sleepslang, snel veel water op het land

Om de keiharde grond dit voorjaar te kunnen bewerken, verzinnen boeren van alles. Veel telers beregenen om de grond zacht te maken. Marien Verhagen in Emmeloord laat op een gerend perceel met een sleepslangbemester water uitrijden.

Foto

 • Bij Marien Verhage uit Emmeloord wordt een puntkavel nat gemaakt met een sleepslang installatie van loonbedrijf Aarnink en Ooms om pootaardappelen te kunnen poten. Op zo’n perceel is dat efficiënter dan beregenen met een kanon. De grond is voorbewerkt om het effect van het water te bevorderen.

  Bij Marien Verhage uit Emmeloord wordt een puntkavel nat gemaakt met een sleepslang installatie van loonbedrijf Aarnink en Ooms om pootaardappelen te kunnen poten. Op zo’n perceel is dat efficiënter dan beregenen met een kanon. De grond is voorbewerkt om het effect van het water te bevorderen.

 • Het water wordt aangevoerd uit een bron in de sloot, omdat het voor aardappelen niet met oppervlaktewater mag vanwege bruinrot. Er wordt 200 kuub water per hectare gebruikt. Dat komt overeen met een gift van 20 millimeter.

  Het water wordt aangevoerd uit een bron in de sloot, omdat het voor aardappelen niet met oppervlaktewater mag vanwege bruinrot. Er wordt 200 kuub water per hectare gebruikt. Dat komt overeen met een gift van 20 millimeter.

 • Om de sleepslang van voldoende water te voorzien staat de aanvoerpomp met container als buffer bij de sloot.

  Om de sleepslang van voldoende water te voorzien staat de aanvoerpomp met container als buffer bij de sloot.

 • De volle container geeft genoeg buffer. Door het water wordt de mestcontainer ook mooi schoon.

  De volle container geeft genoeg buffer. Door het water wordt de mestcontainer ook mooi schoon.

 • Voor een goede werking is het handig om de injecteur juist niet door de grond te laten gaan. Zo worden de bovenste kluiten ook nat.

  Voor een goede werking is het handig om de injecteur juist niet door de grond te laten gaan. Zo worden de bovenste kluiten ook nat.

 • Het rechter gedeelte is eerder op de dag natgemaakt. Hier is duidelijk te zien hoe snel de 20 millimeter in de grond trekt.

  Het rechter gedeelte is eerder op de dag natgemaakt. Hier is duidelijk te zien hoe snel de 20 millimeter in de grond trekt.

 • Een duidelijke scheiding tussen droog en nat. Voor de harde kluiten mag het water niet te snel zakken.

  Een duidelijke scheiding tussen droog en nat. Voor de harde kluiten mag het water niet te snel zakken.

 • Normaal zou de sleepslang de bovenlaag vlak en gladtrekken. De harde kleikoppen voorkomen dat.

  Normaal zou de sleepslang de bovenlaag vlak en gladtrekken. De harde kleikoppen voorkomen dat.

 • Verhage is aan het eind van de dag al bezig met een snel-eg om de bovenlaag wat fijner te krijgen voordat de kluiten weer te hard worden.

  Verhage is aan het eind van de dag al bezig met een snel-eg om de bovenlaag wat fijner te krijgen voordat de kluiten weer te hard worden.

 • Job Ephriam, werknemer bij Verhage, heeft net het laatste rondje klaar. Met een paar dagen gaat Verhage met twee freescombinaties erover en poot dan ook gelijk de aardappelen. De rechte percelen worden indien nodig met de regenhaspel beregend. Verhage hoopt echter op hulp van boven.

  Job Ephriam, werknemer bij Verhage, heeft net het laatste rondje klaar. Met een paar dagen gaat Verhage met twee freescombinaties erover en poot dan ook gelijk de aardappelen. De rechte percelen worden indien nodig met de regenhaspel beregend. Verhage hoopt echter op hulp van boven.

Of registreer je om te kunnen reageren.