Akkerbouw

Foto & video 4 reacties

Volle putten nopen telers tot mestuitrijden

Boeren hebben te maken met een nat voorjaar. Het uitrijden van mest loopt daardoor vertraging op, waardoor mestputten vol raken. Zodra het enigszins kan rijden akkerbouwers in Flevoland toch mest uit. Op lichte zandgrond is zelfs al mest op bouwland uitgereden.

Foto

 • Bij Rik Schoenaker in Rutten (Fl.) rijdt Teun Stoel met een 8,75 meter brede Vredo-bemester rundveemest uit op grasland. De reden voor uitrijden is de overvolle mestkelder onder de stal van Schoenaker. Het grasland laat zich goed berijden door de Vredo. De bemester heeft een tankinhoud van 19 kuub. Stoel neemt 15 kuub mest mee, genoeg voor een ronde. Hij geeft 30 kuub per hectare. - Foto's: Sytze Bakker

  Bij Rik Schoenaker in Rutten (Fl.) rijdt Teun Stoel met een 8,75 meter brede Vredo-bemester rundveemest uit op grasland. De reden voor uitrijden is de overvolle mestkelder onder de stal van Schoenaker. Het grasland laat zich goed berijden door de Vredo. De bemester heeft een tankinhoud van 19 kuub. Stoel neemt 15 kuub mest mee, genoeg voor een ronde. Hij geeft 30 kuub per hectare. - Foto's: Sytze Bakker

 • De combinatie Van Dun-Stoel bemest een kavel grasland bij Luttelgeest van akkerbouwer Michel Ernst in Bantega (Fr.). Met een nieuwe Tjalma-sleepslangbemester achter een New Holland T7 270 wordt 40 kuub varkensdrijfmest per hectare toegediend. Naast het grasland wordt ook al bouwland bemest.

  De combinatie Van Dun-Stoel bemest een kavel grasland bij Luttelgeest van akkerbouwer Michel Ernst in Bantega (Fr.). Met een nieuwe Tjalma-sleepslangbemester achter een New Holland T7 270 wordt 40 kuub varkensdrijfmest per hectare toegediend. Naast het grasland wordt ook al bouwland bemest.

 • Exploitatiemaatschappij Bela BV in Rutten voert de varkensmest aan. De opslag was nog niet vol, maar de zandgrond was droog genoeg om zonder schade te kunnen rijden.
De transporteurs rijden daarentegen soms wel mest van de ene naar een andere locatie om mestkelders te ontlasten. De nieuwe bemester met machinist Epke Werkman wordt met hulp van de leverancier ingesteld.

  Exploitatiemaatschappij Bela BV in Rutten voert de varkensmest aan. De opslag was nog niet vol, maar de zandgrond was droog genoeg om zonder schade te kunnen rijden. De transporteurs rijden daarentegen soms wel mest van de ene naar een andere locatie om mestkelders te ontlasten. De nieuwe bemester met machinist Epke Werkman wordt met hulp van de leverancier ingesteld.

 • De Tjalma-zodebemester levert goed werk. De machine heeft een werkbreedte van 15 meter. Op deze zandgrond is er vrijwel geen insporing. Aan de opslag tussen het gras is te zien dat hier vorig jaar bloembollen zijn geteeld.

  De Tjalma-zodebemester levert goed werk. De machine heeft een werkbreedte van 15 meter. Op deze zandgrond is er vrijwel geen insporing. Aan de opslag tussen het gras is te zien dat hier vorig jaar bloembollen zijn geteeld.

 • Na dit perceel gras wordt de slang opgerold om deze weer uit te rollen voor een perceel bouwland achterop deze kavel.

  Na dit perceel gras wordt de slang opgerold om deze weer uit te rollen voor een perceel bouwland achterop deze kavel.

 • Achterop de kavel wordt de slang uitgerold op een perceel bouwland waar zomertarwe in moet. De afstand tot de pomp is groot en wordt overbrugd door een heel lange aanvoerslang.

  Achterop de kavel wordt de slang uitgerold op een perceel bouwland waar zomertarwe in moet. De afstand tot de pomp is groot en wordt overbrugd door een heel lange aanvoerslang.

 • Het uitrollen gaat vlot en chauffeur Tim Romkes van Van Dun weet waar hij moet beginnen met bemesten op dat perceel.

  Het uitrollen gaat vlot en chauffeur Tim Romkes van Van Dun weet waar hij moet beginnen met bemesten op dat perceel.

 • Deze zandgrond is zichtbaar droog genoeg om te bemesten. Michel Ernst: “Normaal doen wij het mest uitrijden zelf. Dit jaar kwam het zo uit. Als we zouden wachten, denk ik dat de mestvergoeding naar beneden gaat. Daar komt bij dat de transporteur nu tijd heeft.”

  Deze zandgrond is zichtbaar droog genoeg om te bemesten. Michel Ernst: “Normaal doen wij het mest uitrijden zelf. Dit jaar kwam het zo uit. Als we zouden wachten, denk ik dat de mestvergoeding naar beneden gaat. Daar komt bij dat de transporteur nu tijd heeft.”

Laatste reacties

 • Trot

  Nat

 • j.verstraten1

  De laatste foto kan voor veel discussie zorgen. Blijkbaar is men er zich niet van bewust dat je op bouwland een bouwlandbemester dient te gebruiken. Er gaat nu stikstof verloren die niet door het gewas benut kan worden én deze draagt bij aan de ammoniakuitstoot terwijl die niet als zodanig ingerekend word.

 • kleine boer

  Verstraten zal wel net zo zijn als met de berekeningen van het rivm ....

 • j.verstraten1

  Ik heb me vergist kleine boer, ik zag op de RvO site dat het wel mag met een graslandbemester, mits de sleufjes 5 cm diep zijn en de mest max 5 cm breed uitvloeit. Ben daar wel verbaasd over dat dit nog mag en de overheid het mestinjecteren op grasland op veen en klei zwaar heeft aangescherpt.
  Maar zoals wel vaker in het overheidsbeleid worden keuzes gemaakt op volumes ipv op principes. Oftewel, als het er maar niet te veel zijn dan staan we het toe.

Of registreer je om te kunnen reageren.