Akkerbouw

Foto & video laatste update:23 mrt 2020

Eindelijk droog; het landwerk gaat van start

Het is half maart en normaal gesproken zijn er dan al veel uien en suikerbieten gezaaid. Natte omstandigheden hebben de voorjaarswerkzaamheden vertraagd. Maar op lichte gronden kan het landwerk beginnen.

De loonwerkers zijn er klaar voor. De eerste zaaiuien zijn gezaaid op lichte zandgronden, vooral in Zuid- en Oost-Nederland. Op de kleigronden moet nog worden gewacht met zaaien vanwege de vele neerslag die is gevallen.

Foto

 • In het Brabantse Gilze zaait Loonbedrijf Oomen uit Almkerk de eerste zaaiuien bij akkerbouwer Nathan van Beek. In totaal teelt Van Beek 23 hectare zaaiuien. - Foto's: Sytze Bakker

  In het Brabantse Gilze zaait Loonbedrijf Oomen uit Almkerk de eerste zaaiuien bij akkerbouwer Nathan van Beek. In totaal teelt Van Beek 23 hectare zaaiuien. - Foto's: Sytze Bakker

 • Nathan van Beek heeft het perceel, waar mais de voorvrucht was, eerst geploegd en er daarna rogge op gestrooid met de kunstmeststrooier. Dit is voor de stuifbestrijding. Nu wordt er een zaaibed gemaakt met voorop de New Holland-aandrukwielen en achter een rotorkopeg. Het gaat vooral om aandrukken en vlaklegging.

  Nathan van Beek heeft het perceel, waar mais de voorvrucht was, eerst geploegd en er daarna rogge op gestrooid met de kunstmeststrooier. Dit is voor de stuifbestrijding. Nu wordt er een zaaibed gemaakt met voorop de New Holland-aandrukwielen en achter een rotorkopeg. Het gaat vooral om aandrukken en vlaklegging.

 • Er wordt gezaaid op bedden van 3 x 1,5 meter met 5 rijen per bed en breed zaai kouters die de zaden op 3 centimeter breed leggen. Uiteraard kan met gps zo een werkgang willekeurig gezaaid worden op het perceel.

  Er wordt gezaaid op bedden van 3 x 1,5 meter met 5 rijen per bed en breed zaai kouters die de zaden op 3 centimeter breed leggen. Uiteraard kan met gps zo een werkgang willekeurig gezaaid worden op het perceel.

 • Goof Dalm is chauffeur op de John Deere 6420 met een Kramer Proseeder Singel. Zaaien is tegenwoordig met alle hulpmiddelen ontspannen werken.

  Goof Dalm is chauffeur op de John Deere 6420 met een Kramer Proseeder Singel. Zaaien is tegenwoordig met alle hulpmiddelen ontspannen werken.

 • Hier wordt een perceel van 8,5 hectare voorzien van het ras Fasto. Tussendoor wordt het zaad bijgevuld. Bij het zaaien wordt 10 kilo Vydate per hectare tegen Trichodoriden-aaltjes toegepast.

  Hier wordt een perceel van 8,5 hectare voorzien van het ras Fasto. Tussendoor wordt het zaad bijgevuld. Bij het zaaien wordt 10 kilo Vydate per hectare tegen Trichodoriden-aaltjes toegepast.

 • Het zaad komt er mooi in. Naast de zaden ligt ook de Vydate er mooi bij.

  Het zaad komt er mooi in. Naast de zaden ligt ook de Vydate er mooi bij.

 • Na één gang stelt Goof Dalm de zaaidiepte per element bij. Dat neemt best tijd in beslag en vergt goed nadenken; welke kant moet ik opdraaien voor lichter of dieper afstellen?

  Na één gang stelt Goof Dalm de zaaidiepte per element bij. Dat neemt best tijd in beslag en vergt goed nadenken; welke kant moet ik opdraaien voor lichter of dieper afstellen?

 • Rijpaden leggen is met deze machine heel slim uit te voeren. De buitenste bedden worden dan simpel uitgeschoven, zodat die bedden intact blijven voor de oogst werkzaamheden. Van Beek spuit op brede banden met een spoorbreedte op 2 meter.

  Rijpaden leggen is met deze machine heel slim uit te voeren. De buitenste bedden worden dan simpel uitgeschoven, zodat die bedden intact blijven voor de oogst werkzaamheden. Van Beek spuit op brede banden met een spoorbreedte op 2 meter.

 • Zo kan hij ervoor kiezen om willekeurig op het perceel de rijpaden te leggen. "Medio volgende week zit het uienzaad er wel in, het blijft nu mooi weer", zegt Van Beek. "We zijn wel zo'n 2 weken later dan normaal. We proberen altijd vroeg te zijn met uien, maar het was lang te nat." Van Beek kan dankzij zijn lichte grond wel als een van de eersten beginnen met de uienteelt, maar stuiven is hier een serieus risico.

  Zo kan hij ervoor kiezen om willekeurig op het perceel de rijpaden te leggen. "Medio volgende week zit het uienzaad er wel in, het blijft nu mooi weer", zegt Van Beek. "We zijn wel zo'n 2 weken later dan normaal. We proberen altijd vroeg te zijn met uien, maar het was lang te nat." Van Beek kan dankzij zijn lichte grond wel als een van de eersten beginnen met de uienteelt, maar stuiven is hier een serieus risico.

Of registreer je om te kunnen reageren.