Foto: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Hazen- en ganzenvraat noodzaken oogst knolselderij

Erg laat in het seizoen maar hoofdzakelijk om vraatschade te voorkomen laat biologisch-dynamisch bedrijf Meulwaeter uit het Zeeuwse Kruiningen zijn knolselderij rooien.

In de bunker is de grond wel voor het overgrote deel weg maar er hangt toch nog teveel aan om geschikt te zijn voor directe levering voor de versmarkt.

De knollen komen door de nattigheid plakkende bovengrond met veel grond op de rooimat.

De reden is duidelijk. Vraatschade door hazen en ganzen en dat in toenemende mate.

Door het zachte weer kunnen de knollen van Alex van Hootegem nog wel in de grond blijven maar toch werd loonbedrijf Joossen uit Oostdijk ingeschakeld om de ongeveer 6,5 hectare knolselderij te rooien. - Foto's: Anton Dingemanse

Via de stortbak worden de knollen ingeschuurd en aan de band wordt de aanhangende grond zoveel mogelijk handmatig verwijdert.

Van Hootegem werkt op vaste rijpaden. De trekker staat op een spoorbreedte van 3,20 meter.

Zo te zien is het met het bodemleven wel in orde. De meeuwen pikken graag een wormpje mee.

Direct na de oogst trekt Van Hootegem de grond los.

Na het rooien van de knolselderij is nog een deel van de pastinaak gerooid. Dit gewas is niet vorstgevoelig en van vraatschade is ook nauwelijks sprake. Het is wel zo nat dat de rupsen van de rooier schoongestoken moeten worden.

Voorlopig liggen de knollen in bewaring en kunnen zo drogen. De grond laat dan los en dan kunnen de knollen bij afleveren probleemloos gewassen worden.

Beheer
WP Admin