Akkerbouw

Foto & video

Hazen- en ganzenvraat noodzaken oogst knolselderij

Erg laat in het seizoen maar hoofdzakelijk om vraatschade te voorkomen laat biologisch-dynamisch bedrijf Meulwaeter uit het Zeeuwse Kruiningen zijn knolselderij rooien.

Foto

 • Door het zachte weer kunnen de knollen van Alex van Hootegem nog wel in de grond blijven maar toch werd loonbedrijf Joossen uit Oostdijk ingeschakeld om de ongeveer 6,5 hectare knolselderij te rooien. - Foto's: Anton Dingemanse

  Door het zachte weer kunnen de knollen van Alex van Hootegem nog wel in de grond blijven maar toch werd loonbedrijf Joossen uit Oostdijk ingeschakeld om de ongeveer 6,5 hectare knolselderij te rooien. - Foto's: Anton Dingemanse

 • De reden is duidelijk. Vraatschade door hazen en ganzen en dat in toenemende mate.

  De reden is duidelijk. Vraatschade door hazen en ganzen en dat in toenemende mate.

 • De knollen komen door de nattigheid plakkende bovengrond met veel grond op de rooimat.

  De knollen komen door de nattigheid plakkende bovengrond met veel grond op de rooimat.

 • In de bunker is de grond wel voor het overgrote deel weg maar er hangt toch nog teveel aan om geschikt te zijn voor directe levering voor de versmarkt.

  In de bunker is de grond wel voor het overgrote deel weg maar er hangt toch nog teveel aan om geschikt te zijn voor directe levering voor de versmarkt.

 • Via de stortbak worden de knollen ingeschuurd en aan de band wordt de aanhangende grond zoveel mogelijk handmatig verwijdert.

  Via de stortbak worden de knollen ingeschuurd en aan de band wordt de aanhangende grond zoveel mogelijk handmatig verwijdert.

 • Voorlopig liggen de knollen in bewaring en kunnen zo drogen. De grond laat dan los en dan kunnen de knollen bij afleveren probleemloos gewassen worden.

  Voorlopig liggen de knollen in bewaring en kunnen zo drogen. De grond laat dan los en dan kunnen de knollen bij afleveren probleemloos gewassen worden.

 • Na het rooien van de knolselderij is nog een deel van de pastinaak gerooid. Dit gewas is niet vorstgevoelig en van vraatschade is ook nauwelijks sprake. Het is wel zo nat dat de rupsen van de rooier schoongestoken moeten worden.

  Na het rooien van de knolselderij is nog een deel van de pastinaak gerooid. Dit gewas is niet vorstgevoelig en van vraatschade is ook nauwelijks sprake. Het is wel zo nat dat de rupsen van de rooier schoongestoken moeten worden.

 • Direct na de oogst trekt Van Hootegem de grond los.

  Direct na de oogst trekt Van Hootegem de grond los.

 • Zo te zien is het met het bodemleven wel in orde. De meeuwen pikken graag een wormpje mee.

  Zo te zien is het met het bodemleven wel in orde. De meeuwen pikken graag een wormpje mee.

 • Van Hootegem werkt op vaste rijpaden. De trekker staat op een spoorbreedte van 3,20 meter.

  Van Hootegem werkt op vaste rijpaden. De trekker staat op een spoorbreedte van 3,20 meter.

Of registreer je om te kunnen reageren.