Landwerk in Zeeland: ploeteren tussen de buien door AkkerbouwFoto

Landwerk in Zeeland: ploeteren tussen de buien door

Voor de volgende regenperiode zich aankondigt willen Zeeuwse telers en loonwerkers nog zoveel mogelijk rooien en zaaien. Een indruk van de werkzaamheden op Noord-Beveland.

  • Loonbedrijf Van der Heijde uit Kamperland rooit hier met een Vervaet 9-rijige bietenrooier en overlaadwagen een perceel suikerbieten voor Steven Dees uit Wissenkerke. - Foto's: Anton Dingemanse

    Loonbedrijf Van der Heijde uit Kamperland rooit hier met een Vervaet 9-rijige bietenrooier en overlaadwagen een perceel suikerbieten voor Steven Dees uit Wissenkerke. – Foto’s: Anton Dingemanse

  • Door de zachte grond komen de bieten makkelijk uit de grond, en zo te zien komt er in de bunker geen overdreven hoeveelheid tarra.

    Door de zachte grond komen de bieten makkelijk uit de grond, en zo te zien komt er in de bunker geen overdreven hoeveelheid tarra.

  • Chauffeur Leo van der Moere maakt de rooier provisorisch schoon voor hij naar een ander perceel van Dees verhuist.

    Chauffeur Leo van der Moere maakt de rooier provisorisch schoon voor hij naar een ander perceel van Dees verhuist.

  • Tijdens het schoonmaken worden de banden met het drukwisselsysteem van 1,3 bar opgepompt tot 2,2 bar om over de weg te rijden.

    Tijdens het schoonmaken worden de banden met het drukwisselsysteem van 1,3 bar opgepompt tot 2,2 bar om over de weg te rijden.

  • Ook loonbedrijf Boogaard-Vader uit Biggekerke is actief op de bietenakker. Hier rooit het bedrijf een perceel voor Henk de Kater uit Geersdijk. Ook hier met overlaadwagen.

    Ook loonbedrijf Boogaard-Vader uit Biggekerke is actief op de bietenakker. Hier rooit het bedrijf een perceel voor Henk de Kater uit Geersdijk. Ook hier met overlaadwagen.

  • Het nut van de overlaadwagen blijkt hier duidelijk. De weg blijft schoon, alleen bij de dam is wat verontreiniging.

    Het nut van de overlaadwagen blijkt hier duidelijk. De weg blijft schoon, alleen bij de dam is wat verontreiniging.

  • Wim van der Heijde van het gelijknamige loonbedrijf rooide zelf cichorei voor Teus Rijm uit Colijnsplaat. De naweeën van het droge voorjaar zijn hier nog goed te zien; een holle stand van het gewas.

    Wim van der Heijde van het gelijknamige loonbedrijf rooide zelf cichorei voor Teus Rijm uit Colijnsplaat. De naweeën van het droge voorjaar zijn hier nog goed te zien; een holle stand van het gewas.

  • Omdat de hoop niet ver weg ligt, gaat de cichorei op de kopakker zonder overlaadwagen meteen in de wagen.

    Omdat de hoop niet ver weg ligt, gaat de cichorei op de kopakker zonder overlaadwagen meteen in de wagen.

  • Hierna gaat Van der Heijde nog bij een andere klant rooien. Dat wordt voordat dat perceel er uit is, maar wel voordat het weer gaat regenen. Voordat hij de weg op gaat, wordt de rooier eerst nog grof schoongemaakt om te voorkomen dat er onderweg te veel klei op straat valt.

    Hierna gaat Van der Heijde nog bij een andere klant rooien. Dat wordt voordat dat perceel er uit is, maar wel voordat het weer gaat regenen. Voordat hij de weg op gaat, wordt de rooier eerst nog grof schoongemaakt om te voorkomen dat er onderweg te veel klei op straat valt.

  • Met enige moeite wordt door loonbedrijf Louwerse uit Serooskerke tarwe gezaaid voor Sjaak van ‘t Westeinde uit Wissenkerke. In een deel van dit perceel zavelgrond zit op ongeveer 30 centimeter diepte een zandpakket. Dit zandpakker droogde afgelopen zomer zover uit dat het nu geen water meer opneemt en al het regenwater dus in de bouwvoor blijft hangen. Om toch te kunnen zaaien helpt een extra trekker de spit-zaaicombinatie de natte plek door.

    Met enige moeite wordt door loonbedrijf Louwerse uit Serooskerke tarwe gezaaid voor Sjaak van ‘t Westeinde uit Wissenkerke. In een deel van dit perceel zavelgrond zit op ongeveer 30 centimeter diepte een zandpakket. Dit zandpakker droogde afgelopen zomer zover uit dat het nu geen water meer opneemt en al het regenwater dus in de bouwvoor blijft hangen. Om toch te kunnen zaaien helpt een extra trekker de spit-zaaicombinatie de natte plek door.

  • Een indruk van de bodem. Op de schep het zand, met links de bovengrond en rechts het putje waar het zand uitkomt, en geheel rechtsonder de vaste bovenkant van het zandpakket. 
Van ‘t Westeinde zaait het ras Calgary op het 12 hectare grote perceel. De natte plek is zo’n 1,5 ha groot. Niet zaaien is voor de teler geen optie. Wat er uiteindelijk bovenkomt zorgt toch weer voor een beetje bodemverbetering.

    Een indruk van de bodem. Op de schep het zand, met links de bovengrond en rechts het putje waar het zand uitkomt, en geheel rechtsonder de vaste bovenkant van het zandpakket.
    Van ‘t Westeinde zaait het ras Calgary op het 12 hectare grote perceel. De natte plek is zo’n 1,5 ha groot. Niet zaaien is voor de teler geen optie. Wat er uiteindelijk bovenkomt zorgt toch weer voor een beetje bodemverbetering.

Beheer
WP Admin