Foto: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Zeeuwse aardappelen moeizaam uit de grond

Gebruik makend van enkele droge dagen zijn in Zeeland weer aardappelen gerooid, de snelheid is er echter wel uit. De oogst van cichorei ging, maar hield niet over.

  • Koert Rentmeester uit 's-Heerenhoek rooit met een kruipgangetje zijn aardappelen. De chauffeur van de vrachtcombinatie staat tot zijn wagen vol is aan de leesband van de AVR Mistral. - Foto's: Anton Dingemanse

    Koert Rentmeester uit ‘s-Heerenhoek rooit met een kruipgangetje zijn aardappelen. De chauffeur van de vrachtcombinatie staat tot zijn wagen vol is aan de leesband van de AVR Mistral. – Foto’s: Anton Dingemanse

  • Zijn werk zorgt er voor dat het product redelijk schoon in de bunker komt.

    Zijn werk zorgt er voor dat het product redelijk schoon in de bunker komt.

  • Dat het rooien in deze zware grond moeizaam gaat laat het gerooide deel op de voorgrond wel zien. Om het land een beetje te ontzien blijft de vrachtcombinatie aan de dam staan.

    Dat het rooien in deze zware grond moeizaam gaat laat het gerooide deel op de voorgrond wel zien. Om het land een beetje te ontzien blijft de vrachtcombinatie aan de dam staan.

  • Op Schouwen-Duiveland rooit loonbedrijf Van der Maas een perceel cichorei voor Stefan de Ruijter uit Kerkwerve. Het weer werkte wel mee, maar de bodem minder.

    Op Schouwen-Duiveland rooit loonbedrijf Van der Maas een perceel cichorei voor Stefan de Ruijter uit Kerkwerve. Het weer werkte wel mee, maar de bodem minder.

  • Meteen na het rooien wordt het perceel gewoeld en klaargelegd voor het zaaien van wintertarwe.

    Meteen na het rooien wordt het perceel gewoeld en klaargelegd voor het zaaien van wintertarwe.

  • De cichorei gaat meteen weg. Hier wordt via de muis de op een na laatste vrachtauto geladen.

    De cichorei gaat meteen weg. Hier wordt via de muis de op een na laatste vrachtauto geladen.

  • Met assistentie van de DeWulf Ra 3060-rooier van collega Van der Velde rooit Leonard den Hartog uit Kerkwerve zijn tafelaardappelen van het ras Taisiya.

    Met assistentie van de DeWulf Ra 3060-rooier van collega Van der Velde rooit Leonard den Hartog uit Kerkwerve zijn tafelaardappelen van het ras Taisiya.

  • Het rooien gaat niet vlug maar op de rooimat is ondanks de betrekkelijk zware grond een redelijk rulle grond te zien.

    Het rooien gaat niet vlug maar op de rooimat is ondanks de betrekkelijk zware grond een redelijk rulle grond te zien.

  • Wellicht speelt de niet kerende grondbewerking hierin ook nog een rol. Sinds twee jaar wordt niet meer geploegd maar alleen gewoeld. Deze gaatjes van wormgangetjes geven aan dat de bodemstructuur op zich niet slecht is.

    Wellicht speelt de niet kerende grondbewerking hierin ook nog een rol. Sinds twee jaar wordt niet meer geploegd maar alleen gewoeld. Deze gaatjes van wormgangetjes geven aan dat de bodemstructuur op zich niet slecht is.

  • De eerste vracht Taisiya komt in de stortbak. Dit ras van handelshuis Den Hartigh uit Emmeloord is betrekkelijk ongevoelig voor hitte en droogte. Omdat hier niet beregend kan worden is het een geschikt ras om hier geteeld te worden.

    De eerste vracht Taisiya komt in de stortbak. Dit ras van handelshuis Den Hartigh uit Emmeloord is betrekkelijk ongevoelig voor hitte en droogte. Omdat hier niet beregend kan worden is het een geschikt ras om hier geteeld te worden.

  • De aardappelen gaan schoon genoeg de bewaring in, het beetje aanhangende grond helpt nog wat tegen stootschade. De grond gaat er bij afleveren wel uit.

    De aardappelen gaan schoon genoeg de bewaring in, het beetje aanhangende grond helpt nog wat tegen stootschade. De grond gaat er bij afleveren wel uit.

Beheer
WP Admin