Foto: Sytze Bakker AkkerbouwFoto

Bemestingsproef vlot oogsten met stammenrooier

Aardappelkweekbedrijf Sloots-Agri uit Eenrum (Gr.) oogst in Kiel-Windeweer (Gr.) een bemestingsproefveld voor zetmeelaardappelen.

  • Pootgoedhandelsbedrijf Semagri heeft hier bemestingsproeven aangelegd in nieuwe zetmeelaardappelrassen van Sloots-Agri. Op het proefveld liggen 4 stikstof- en 5 kalitrappen in 10 rassen. In totaal 600 veldjes. - Foto's: Sytze Bakker

    Pootgoedhandelsbedrijf Semagri heeft hier bemestingsproeven aangelegd in nieuwe zetmeelaardappelrassen van Sloots-Agri. Op het proefveld liggen 4 stikstof- en 5 kalitrappen in 10 rassen. In totaal 600 veldjes. – Foto’s: Sytze Bakker

  • Voor het rooien van stammenmateriaal heeft Roelof Sloots in 2005 een speciale verstekrooier aangeschaft. Deze rooier wordt nu ook ingezet voor het rooien van proeven. Met een meerijdend werkplateau kunnen de aardappelen direct gelezen, gewogen en afgezakt worden.

    Voor het rooien van stammenmateriaal heeft Roelof Sloots in 2005 een speciale verstekrooier aangeschaft. Deze rooier wordt nu ook ingezet voor het rooien van proeven. Met een meerijdend werkplateau kunnen de aardappelen direct gelezen, gewogen en afgezakt worden.

  • Sloots heeft voor de oogst van 15.000 veldklonen een nieuwe  Harvey-one rooier beproefd. De 15 jaar oude Asalift rooier wordt nu ook gebruikt voor het Semagri bemestingsproefveld.

    Sloots heeft voor de oogst van 15.000 veldklonen een nieuwe Harvey-one rooier beproefd. De 15 jaar oude Asalift rooier wordt nu ook gebruikt voor het Semagri bemestingsproefveld.

  • De rooier rooit één rij per gang terwijl de proeven over twee rijen liggen.

    De rooier rooit één rij per gang terwijl de proeven over twee rijen liggen.

  • In de eerste gang wordt de opbrengst van de 10 planten uit het veldje  opgevangen in zakken en voorzien van een label met volgnummer en ras. Deze aardappelen worden op later tijdstip onderzocht op kwaliteitsaspecten als onderwatergewicht en sortering.

    In de eerste gang wordt de opbrengst van de 10 planten uit het veldje opgevangen in zakken en voorzien van een label met volgnummer en ras. Deze aardappelen worden op later tijdstip onderzocht op kwaliteitsaspecten als onderwatergewicht en sortering.

  • Van de tweede rij wordt de opbrengst van de 10 planten alleen gewogen.

    Van de tweede rij wordt de opbrengst van de 10 planten alleen gewogen.

  • Aan de leesband van de rooier wordt handmatig de stroom aardappelen over twee banen geleid. De rode aardappelen zijn van de scheidingsplanten tussen de objecten.

    Aan de leesband van de rooier wordt handmatig de stroom aardappelen over twee banen geleid. De rode aardappelen zijn van de scheidingsplanten tussen de objecten.

  • De aardappelen van de scheidingsplanten en de aardappelen die niet nodig zijn voor verder onderzoek gaan in een kist en zijn gaan naar de zetmeelindustrie.

    De aardappelen van de scheidingsplanten en de aardappelen die niet nodig zijn voor verder onderzoek gaan in een kist en zijn gaan naar de zetmeelindustrie.

  • De Fendt 714 Vario rijdt op zijn langzaamst, maar moet af en toe even stoppen om de mannen op de machine tijd te geven de aardappelen te verwerken. Het gaat in ieder geval een stuk sneller dan handmatig rooien en oprapen.

    De Fendt 714 Vario rijdt op zijn langzaamst, maar moet af en toe even stoppen om de mannen op de machine tijd te geven de aardappelen te verwerken. Het gaat in ieder geval een stuk sneller dan handmatig rooien en oprapen.

Lees ook: 1-rijige rooier uitkomst voor aardappelkweker

Beheer
WP Admin