Foto: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Uien voor de rassenlijst tussentijds onder de loep

Begin januari hielden vertegenwoordigers van de uienzaadhuizen hun wintervergadering bij Goud Onions in Biervliet (Zld.). Ze deden daar ook een tussentijdse beoordeling van de uien uit de rassenproeven voor de Uireka rassenlijst.

Een uitlopende ui. De hoge buitentemperaturen kunnen invloed hebben op de kiemlust. De bewaring gebeurt zonder mechanische koeling.

Op de twee locaties zijn dit jaar 25 dezelfde rassen voor de rassenlijst geteeld. Op basis van een anonieme keuring door specialisten en een laboratoriumonderzoek naar de kwaliteit wordt door het UIKC weer een nieuwe uienrassenlijst samengesteld.

Op de Uireka rassenlijst komen alleen gele zaaiuien. In het onderzoek lopen ook rode uien om te zien hoe deze presteren ten opzichte van de gele uien.

De uienrassen voor de rassenlijst werden door AIKC Rusthoeve gezaaid bij Colijnsplaat in Zeeland en bij Dronten in Flevoland. De kwaliteit van beide locaties is dit jaar gelijkwaardig. Dit in tegenstelling tot 2018 toen er vanwege de droogte grote verschillen waren. Hier bekijken deskundigen van de zaadhuizen de uien van 2019. - Foto's: Anton Dingemanse

De uien werden gezaaid met 3,8 eenheden per hectare. Rekening houdend met 10% uitval komt dat neer op zo'n 80 uien per m2. Zijn de omstandigheden goed, dan levert dit aantal een optimaal resultaat. Maar door de goede opkomst en de mindere groeiomstandigheden bleven de uien aan de kleine kant.

Deze ui loopt nog niet uit maar de kiemrust is al wel doorbroken. Bij de eindkeuring over enkele maanden zal zo n ui wel een pijpje laten zien.

Een andere bron van zorg is de aantasting met fusarium. Als oorzaken worden onder andere niet goed gecomposteerde uienreststromen, drijfmest en gebruik van bodemverbeteraars of plantversterkers genoemd.

De schade door trips viel afgelopen seizoen mee. Bestrijding is precisiewerk, het juiste middel op het juiste moment.

Beheer
WP Admin