Akkerbouw

Foto & video

Zaaien van graszaad voor vermeerdering komt op gang

Nederland is een belangrijke producent van graszaad. Nu is het de tijd om de percelen voor komend oogstjaar in te zaaien. In het Zuidwesten is het droog, veel telers wachten daarom met zaaien tot er regen voorspeld wordt of tot het heeft geregend.

Foto

 • Jan Schrijver uit het Zeeuwse Lewedorp zaait een 4 hectare groot perceel Engels raaigras voor vermeerdering. - Foto's: Anton Dingemanse

  Jan Schrijver uit het Zeeuwse Lewedorp zaait een 4 hectare groot perceel Engels raaigras voor vermeerdering. - Foto's: Anton Dingemanse

 • De tarwestoppel is 2 dagen voor het zaaien geploegd. Het zaaien in deze lichte grond gaat ondanks de droogte goed. Een pakkerrol zorgt voor extra verkruimeling.

  De tarwestoppel is 2 dagen voor het zaaien geploegd. Het zaaien in deze lichte grond gaat ondanks de droogte goed. Een pakkerrol zorgt voor extra verkruimeling.

 • De situatie voor en na het zaaien in detail.

  De situatie voor en na het zaaien in detail.

 • De ligging van het zaad is altijd een punt van aandacht. Samen met Danny van de Sande controleert Schrijver (rechts) de situatie. Er wordt een regenperiode verwacht, dan is een beetje droogligging acceptabel.

  De ligging van het zaad is altijd een punt van aandacht. Samen met Danny van de Sande controleert Schrijver (rechts) de situatie. Er wordt een regenperiode verwacht, dan is een beetje droogligging acceptabel.

 • Voor de graszaadteelt wordt 10 tot 15 kilo per hectare gezaaid. Schrijver heeft de zaaimachine afgedraaid op 14,8 kilo per hectare. Gezien de lengte van het perceel wordt voor de zekerheid de zaadbak wat bijgevuld.

  Voor de graszaadteelt wordt 10 tot 15 kilo per hectare gezaaid. Schrijver heeft de zaaimachine afgedraaid op 14,8 kilo per hectare. Gezien de lengte van het perceel wordt voor de zekerheid de zaadbak wat bijgevuld.

 • Het zaaien gaat onder goede omstandigheden verder. Voor de avond moet het graszaad er in zitten.

  Het zaaien gaat onder goede omstandigheden verder. Voor de avond moet het graszaad er in zitten.

 • Selectiebedrijf Tholen in Tholen zaait een perceel pre-basiszaad.

  Selectiebedrijf Tholen in Tholen zaait een perceel pre-basiszaad.

 • De 6 meter brede Monosem-groentezaaimachine is naar eigen inzicht aangepast voor de graszaadteelt.

  De 6 meter brede Monosem-groentezaaimachine is naar eigen inzicht aangepast voor de graszaadteelt.

 • Een belangrijk onderdeel van deze machine is de aandrukrol, meteen achter de zaaikouter. Graszaad kiemt het best in compacte grond. Daarachter nog een extra aandrukrol voor de zijkanten van het zaaispoor.

  Een belangrijk onderdeel van deze machine is de aandrukrol, meteen achter de zaaikouter. Graszaad kiemt het best in compacte grond. Daarachter nog een extra aandrukrol voor de zijkanten van het zaaispoor.

 • Bijzonder is ook de voorziening om volvelds een bodemherbicide toe te passen zonder dat dat de kieming van graszaad gevaar loopt. Het zaaispoor wordt tijdens het spuiten afgedekt met een metalen strip zodat er geen middel op het zaaispoor komt en zo de kieming van het graszaad teniet kan doen.

  Bijzonder is ook de voorziening om volvelds een bodemherbicide toe te passen zonder dat dat de kieming van graszaad gevaar loopt. Het zaaispoor wordt tijdens het spuiten afgedekt met een metalen strip zodat er geen middel op het zaaispoor komt en zo de kieming van het graszaad teniet kan doen.

 • De kruimelrol vooraan over de gehele breedte van de zaaimachine breekt de eventuele kluiten in het klaar gelegde zaaibed en vlakt dit nog extra af.

  De kruimelrol vooraan over de gehele breedte van de zaaimachine breekt de eventuele kluiten in het klaar gelegde zaaibed en vlakt dit nog extra af.

 • Jeroen Deurloo van het selectiebedrijf bereidt het zaaien voor. De zaaimachine wordt afgedraaid op 2,5 kilo per hectare. Dit wijkt duidelijk af van wat een reguliere graszaadteler zaait.

  Jeroen Deurloo van het selectiebedrijf bereidt het zaaien voor. De zaaimachine wordt afgedraaid op 2,5 kilo per hectare. Dit wijkt duidelijk af van wat een reguliere graszaadteler zaait.

 • Om te beginnen liggen de zaaisporen op 50 centimeter en het zaad moet ook niet te dik liggen. Deurloo controleert hier de zaadligging. Engels raaigras is donker kiemend zaad en kan daarom wat dieper worden gezaaid.

  Om te beginnen liggen de zaaisporen op 50 centimeter en het zaad moet ook niet te dik liggen. Deurloo controleert hier de zaadligging. Engels raaigras is donker kiemend zaad en kan daarom wat dieper worden gezaaid.

 • De ligging van het zaad in het spoor. Er wordt ruim gezaaid om het selecteren te vergemakkelijken. Deze methode is het resultaat van jarenlange ervaring.

  De ligging van het zaad in het spoor. Er wordt ruim gezaaid om het selecteren te vergemakkelijken. Deze methode is het resultaat van jarenlange ervaring.

 • Deurloo vindt toch dat het zaad nog te dik ligt en hij stelt de machine af op 2 kilo per hectare.

  Deurloo vindt toch dat het zaad nog te dik ligt en hij stelt de machine af op 2 kilo per hectare.

 • Om geen lamme hand te krijgen van het draaien aan de afstelling hebben ze zelf een accessoire voor op de accuboormachine bedacht waarmee het afstellen ook nog eens veel vlugger gaat.

  Om geen lamme hand te krijgen van het draaien aan de afstelling hebben ze zelf een accessoire voor op de accuboormachine bedacht waarmee het afstellen ook nog eens veel vlugger gaat.

 • Na de afstelling gaat het zaaien door. Op dit 9 hectare grote perceel stonden aardappelen, nu worden er 3 rassen Engels raaigras gezaaid.

  Na de afstelling gaat het zaaien door. Op dit 9 hectare grote perceel stonden aardappelen, nu worden er 3 rassen Engels raaigras gezaaid.

 • In het westelijk deel van Zeeuws-Vlaanderen was het nog te droog om te zaaien. Loonbedrijf Brasser en Van de Sluis uit Zuidzande ondernam een poging, maar door de veel te droge grond bleef het bij een demo.

  In het westelijk deel van Zeeuws-Vlaanderen was het nog te droog om te zaaien. Loonbedrijf Brasser en Van de Sluis uit Zuidzande ondernam een poging, maar door de veel te droge grond bleef het bij een demo.

 • De op zich gewone zaaimachine heeft wel een bijzondere aanpassing: een zware gladde aandrukrol.

  De op zich gewone zaaimachine heeft wel een bijzondere aanpassing: een zware gladde aandrukrol.

 • De machine zaait breedwerpig en de zware stalen rol drukt het zaad in de grond. Het zaad wordt dus niet meer ondergewerkt en dat is vooral bij lichtkiemend zaad dat nauwelijks dekgrond verdraagt van belang.

  De machine zaait breedwerpig en de zware stalen rol drukt het zaad in de grond. Het zaad wordt dus niet meer ondergewerkt en dat is vooral bij lichtkiemend zaad dat nauwelijks dekgrond verdraagt van belang.

 • De loonwerker hecht veel waarde aan een zo vlak mogelijke oppervlak, bij het maaien hebben ze daar weer gemak van. Bij het zaaiklaar leggen is de grond ook al aangedrukt.

  De loonwerker hecht veel waarde aan een zo vlak mogelijke oppervlak, bij het maaien hebben ze daar weer gemak van. Bij het zaaiklaar leggen is de grond ook al aangedrukt.

Of registreer je om te kunnen reageren.