Foto: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Eerste pootaardappelen in nieuwe bewaarschuur

Maatschap Van de Velde in Kerkwerve (Zld.) rooit pootaardappelen in 2 fasen. De gerooide aardappelen worden in een nieuwe bewaarschuur opgeslagen.

De cel wordt vanaf rechts vol gezet. Links staan de lege kisten. Doordat er op verschillende manieren geventileerd kan worden is de drooginstallatie ook geschikt om andere producten te drogen.

De gefreesde geul om overtollig water af te voeren is dit jaar niet nodig geweest.

Na een regenbui van 20 millimeter kon maatschap Van de Velde in het Zeeuwse Kerkwerve beginnen met de oogst van pootaardappelen. Daarvoor was de grond te hard om de aardappelen zonder beschadigingen te kunnen oogsten. - Foto's: Anton Dingemanse

Van de Velde rooit eerst op zwad om kort daarna de aardappelen te rapen. Zij zijn niet de enigen die deze methode hanteren, maar nog wel een van de weinigen.

Het rooien gebeurt met een Grimme LR 3600 4-rijige zwadrooier.

Deze rooier legt het pootgoed van 4 ruggen keurig in het midden neer. Buiten het zwad is geen potertje meer te zien.

Het zicht op de rooier vanuit de trekkercabine. Ondanks de 20 millimeter regen nog veel stof.

Voor het rapen van het pootgoed wordt een Grimme GZ 1700 DL1 ingezet. Deze machine wordt ook vaak gebruikt voor het rapen van uien.

De wand in detail. Links de openingen naar de kisten met al gerooid pootgoed. In het midden het open geschoven lange luik voor langsbeluchting. Rechts de nog dichte wand.

Een regelbare EC-ventilator in de drukkamer. De ventilator kan ook de andere kant op draaien om te zuigen.

De cellen zijn voorzien van blaas- en zuigventilatie met een afdichting door luchtzakken. De kleinste cel heeft ook een droogwand.

Voor de bewaring van de pootaardappelen bouwde Van de Velde een nieuwe bewaarschuur van ongeveer 950 vierkante meter. De schuur heeft 2 bewaarcellen. Een met een capaciteit van 300 kisten en een cel voor losse opslag. Deze is nog om te bouwen naar een kistenbewaring voor 420 kisten.

Een wagen vol Fontane-pootgoed arriveert bij de stortbak.

Maatschap van de Velde heeft op het gebied van machines een samenwerkingsverband met collega pootgoedteler maatschap Hanse. Hier staan de jonge boeren Martijn Hanse en Leon van de Velde te overleggen over de werkwijze. Met een extra combinatie erbij is de logistiek toch weer anders, met name bij het rooien en rapen van kopakkers.

Na het rapen van het zwad blijft er wat klein spul achter.

Voor het oprapen van pootgoed moest de invoer wel aangepast worden.

Een bijna volle kist onder de kistenvuller.

Beheer
WP Admin