Akkerbouw

Foto & video

Vlas bijna allemaal al geplukt

Loonbedrijf Timmers Agroservice plukte afgelopen week hun laatste perceel vlas. In dezelfde werkgang wordt het vlas geplukt en het zaad eruit gedorst.

Foto

 • Timmers Agroservice uit het Zeeuwse Kerkwerve plukdorst hier hun laatste perceel voor Van de Bilt zaden en vlas uit Sluiskil.

  Timmers Agroservice uit het Zeeuwse Kerkwerve plukdorst hier hun laatste perceel voor Van de Bilt zaden en vlas uit Sluiskil.

 • Het dit jaar geteelde vlas is over het algemeen van goede kwaliteit en lengte zoals dit perceel op Schouwen ook laat zien.

  Het dit jaar geteelde vlas is over het algemeen van goede kwaliteit en lengte zoals dit perceel op Schouwen ook laat zien.

 • Gezien de kwaliteit en aantal bollen ziet het er ook voor de zaadwinning goed uit. Voor Van de Bilt is dit een belangrijk onderdeel van de vlasoogst.

  Gezien de kwaliteit en aantal bollen ziet het er ook voor de zaadwinning goed uit. Voor Van de Bilt is dit een belangrijk onderdeel van de vlasoogst.

 • Het plukken met wortel en al gaat heel snel met klembandsysteem. Het gewas wordt geleidelijk plat gelegd om horizontaal door de machine te gaan.

  Het plukken met wortel en al gaat heel snel met klembandsysteem. Het gewas wordt geleidelijk plat gelegd om horizontaal door de machine te gaan.

 • Het horizontaal brengen is ook van belang om het vlas achter de machine op zwad te kunnen leggen. Het plukken en op zwad leggen is de basis van elke vlasplukmachine.

  Het horizontaal brengen is ook van belang om het vlas achter de machine op zwad te kunnen leggen. Het plukken en op zwad leggen is de basis van elke vlasplukmachine.

 • Voor de zaadwinning zijn verschillende methoden in gebruik. Als alleen de vezel van belang is worden de zaadbolletjes er pas op het bedrijf afgehaald of de zaadbollen worden bij het keren afgeplukt. Deze machine gaat een stapje verder. Tijdens het plukken wordt meteen het zaad er uit gedorst. De eerste volle tank van dit perceel wordt hier in de wagen geleegd.

  Voor de zaadwinning zijn verschillende methoden in gebruik. Als alleen de vezel van belang is worden de zaadbolletjes er pas op het bedrijf afgehaald of de zaadbollen worden bij het keren afgeplukt. Deze machine gaat een stapje verder. Tijdens het plukken wordt meteen het zaad er uit gedorst. De eerste volle tank van dit perceel wordt hier in de wagen geleegd.

 • Om te kunnen dorsen is in deze Union vlasplukker het dorssysteem van een Claas Lexion ingebouwd. Het dorssysteem staat in dwars in machine en niet zoals gebruikelijk bij maaidorsers in de lengte van de machine.

  Om te kunnen dorsen is in deze Union vlasplukker het dorssysteem van een Claas Lexion ingebouwd. Het dorssysteem staat in dwars in machine en niet zoals gebruikelijk bij maaidorsers in de lengte van de machine.

 • Tijdens het doorvoeren door de machine worden in de klepelbakken de bolletjes van de stengel gescheiden die dan in het dorssysteem vallen.

  Tijdens het doorvoeren door de machine worden in de klepelbakken de bolletjes van de stengel gescheiden die dan in het dorssysteem vallen.

 • Links de stengels op het doorvoersysteem en rechts de bolletjes die worden losgemaakt.

  Links de stengels op het doorvoersysteem en rechts de bolletjes die worden losgemaakt.

 • Van tijd tot tijd worden de klepels ontdaan van meegetrokken stengelresten.

  Van tijd tot tijd worden de klepels ontdaan van meegetrokken stengelresten.

 • De plukdorser wordt door 2 man bediend, in dit geval door chauffeur Dirk en door Willem die de werking van de machine in de gaten houdt.

  De plukdorser wordt door 2 man bediend, in dit geval door chauffeur Dirk en door Willem die de werking van de machine in de gaten houdt.

 • Na het plukken is neerslag welkom om het roten op gang te brengen. Na enige tijd wordt het vlas gekeerd om de andere kant te laten roten. Wanneer het vlas voldoende is geroot wordt het op rollen geperst voor de verdere verwerking op het vlasbedrijf. Van het keren is door de weinige neerslag tot nog toe is nog weinig gekomen.

  Na het plukken is neerslag welkom om het roten op gang te brengen. Na enige tijd wordt het vlas gekeerd om de andere kant te laten roten. Wanneer het vlas voldoende is geroot wordt het op rollen geperst voor de verdere verwerking op het vlasbedrijf. Van het keren is door de weinige neerslag tot nog toe is nog weinig gekomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.