Akkerbouw

Foto & video 1 reactie

Rode bieten oogsten met een uienrooier

De biologisch geteelde rode bieten van landbouwbedrijf Riemens in Schoondijke zijn klaar om te oogsten. Loonbedrijf Dekker-Haartsen rooit deze met een uienrooier eerst op zwad om ze daarna te laden en op maat te sorteren.

Foto

 • De rode bieten van biologisch landbouwbedrijf Riemens uit het Zeeuws-Vlaamse Schoondijke zijn oogstklaar. Loonbedrijf Dekker-Haartsen uit Biervliet rooit een deel van het perceel. - Foto's: Anton Dingemanse

  De rode bieten van biologisch landbouwbedrijf Riemens uit het Zeeuws-Vlaamse Schoondijke zijn oogstklaar. Loonbedrijf Dekker-Haartsen uit Biervliet rooit een deel van het perceel. - Foto's: Anton Dingemanse

 • De rode bieten worden op zwad gerooid en kort daarna geraapt.

  De rode bieten worden op zwad gerooid en kort daarna geraapt.

 • Rode bieten worden vaak met een klembandrooier gerooid. Dekker-Haartsen rooit hier met een uienrooier met een rooistang. De bieten zijn op een nauwe rijafstand gezaaid, de trekker voor de rooier staat daarom op smalle banden.

  Rode bieten worden vaak met een klembandrooier gerooid. Dekker-Haartsen rooit hier met een uienrooier met een rooistang. De bieten zijn op een nauwe rijafstand gezaaid, de trekker voor de rooier staat daarom op smalle banden.

 • Er wordt zonder gps gerooid en het enige hulpmiddel om spoor te houden is de lichte insporing waarin bij een volgende werkgang het voorwiel enigszins blijft hangen.

  Er wordt zonder gps gerooid en het enige hulpmiddel om spoor te houden is de lichte insporing waarin bij een volgende werkgang het voorwiel enigszins blijft hangen.

 • Door neerslag en droogte op de verkeerde momenten kwamen niet alle bieten boven. Met als gevolg een ongelijkmatig gewas met veel bovenmaatse bieten.

  Door neerslag en droogte op de verkeerde momenten kwamen niet alle bieten boven. Met als gevolg een ongelijkmatig gewas met veel bovenmaatse bieten.

 • Zo op het oog lijken hier 2 rassen te staan, maar het is hetzelfde ras ingezaaid op verschillende tijdstippen. Door de matige opkomst is een deel van het perceel opnieuw ingezaaid.

  Zo op het oog lijken hier 2 rassen te staan, maar het is hetzelfde ras ingezaaid op verschillende tijdstippen. Door de matige opkomst is een deel van het perceel opnieuw ingezaaid.

 • De rode bieten na herinzaai. Zo horen ze te staan, schouder aan schouder dringend om een plaatsje.

  De rode bieten na herinzaai. Zo horen ze te staan, schouder aan schouder dringend om een plaatsje.

 • Dit is het gevolg van de matige opkomst. Forse bieten, maar niet meer geschikt voor de versmarkt. Risicospreiding door gedeeltelijke herinzaai was een goede beslissing. De gehele oogst is nu leverbaar, maar wel aan verschillende afnemers.

  Dit is het gevolg van de matige opkomst. Forse bieten, maar niet meer geschikt voor de versmarkt. Risicospreiding door gedeeltelijke herinzaai was een goede beslissing. De gehele oogst is nu leverbaar, maar wel aan verschillende afnemers.

 • De Duitse afnemer wil voor de versmarkt alleen bieten tot 80 millimeter. Daarom moet de oogst voor afleveren op maat worden gesorteerd. Rode bieten tot 80 millimeter worden meteen geleverd.

  De Duitse afnemer wil voor de versmarkt alleen bieten tot 80 millimeter. Daarom moet de oogst voor afleveren op maat worden gesorteerd. Rode bieten tot 80 millimeter worden meteen geleverd.

 • Voor het sorteren gebruikt Dekker een Grimme 24-45 stortbak met rollenzeef. Deze nieuwe stortbak heeft Dekker in gebruik om dit seizoen te testen.

  Voor het sorteren gebruikt Dekker een Grimme 24-45 stortbak met rollenzeef. Deze nieuwe stortbak heeft Dekker in gebruik om dit seizoen te testen.

 • Met het rollenzeef worden de rode bieten boven de 80 millimeter uit de partij gehaald. Deze gaan in de bewaring.

  Met het rollenzeef worden de rode bieten boven de 80 millimeter uit de partij gehaald. Deze gaan in de bewaring.

 • De bovenmaat wordt los in een box met roostervloer gestort. Deze zijn bestemd voor een Belgische afnemer die er sap van maakt.

  De bovenmaat wordt los in een box met roostervloer gestort. Deze zijn bestemd voor een Belgische afnemer die er sap van maakt.

 • De af te leveren sortering wordt aan de band nog nagelezen.

  De af te leveren sortering wordt aan de band nog nagelezen.

 • Op maat gesorteerd en nagelezen gaan de rode bieten in kisten.

  Op maat gesorteerd en nagelezen gaan de rode bieten in kisten.

 • Wanneer er voldoende volle kisten zijn wordt de transporteur ingeseind om ze te komen laden.

  Wanneer er voldoende volle kisten zijn wordt de transporteur ingeseind om ze te komen laden.

Eén reactie

 • Jan-Zonderland

  Mooie oude Amac ZM2 met kettingaandrijving op de achtergrond. Dat zijn echte machines waar overigens prima werk mee geleverd kan worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.