Foto: Sytze Bakker AkkerbouwFoto

De groei van zaaiuien is eruit, reden om te oogsten

Hier en daar zien we percelen zaaiuien hard achteruitgaan. Ook nu weer lijkt de hete zomer daar de oorzaak van te zijn. De kans dat er nog een omslag optreedt zal niet groot zijn om nog een groei-explosie te veroorzaken. De eerste percelen worden daarom nu geoogst.

Hellinga doet dit werk als collega s onder elkaar, dus niet als loonwerk. Gelukkig is het werk goed uit te voeren met de airco aan in de degelijke cabines tegenwoordig.

Er zijn in dit perceel plekken van de schimmelinfectie Pink Root te zien aan uien die helemaal dood lijken te gaan.

Deze zaaiuien zijn 2 keer beregend en nu is de groei er wel uit, zegt Jeender Bonnema. Dus reden om met het rooien te beginnen.

Mts Bonnema Hiddema uit Ens laat loonbedrijf van Unen uit Emmeloord hun eerste percelen zaaiuien van het ras Hysky rooien bij Emmeloord. Totaal teelt Bonnema 20 ha van dit ras en nog 3 ha Rode uien van de rassen Rood Kamal en Red Baron. - Foto's: Sytze Bakker

Je hebt als bijrijder haast GPS nodig om er goed naast te kunnen rijden met al dat stof. Er wordt bij gereden door chauffeurs IJsbrand Haven en student José Schalk van Aeres uit Dronten.

De kippers met uien worden bij Hellinga op het erf in kisten gezet. Swieringa: "Ik heb 2 verschillende ouderlijnen (mannelijk en vrouwelijk) vermeerderd dit jaar en zorg ervoor bij Hellinga op het erf dat de loslijn schoongemaakt wordt voor het tweede 'ras' erover gaat. De uien gaan naar Waterman die ze droogt en sorteert."

Alleen het draaien is lastig. Het ervoor komen valt wel mee.

Swieringa teelt de uien tegen een ha-vergoeding en dan is de opbrengst niet het belangrijkst. Hij teelt voor zaadbedrijf Hazera en die kijkt welke rassenlijnen voor hen geschikt zijn. Opbrengsten varieerden in het verleden tussen de 30 en 85 ton, afhankelijk van de ouderlijn.

Het perceel loopt over de volle breedte uit op een punt en er is de nodige draairuimte nodig om er weer voor de volgende werkgang te komen.

Pink Root is zichtbaar aan de wortels die roze verkleuren. Planten met ernstige infecties lijken aan voedingsgebreken of droogte te lijden en de bladeren worden wit, geel of bruin, te beginnen bij de punten en gaan uiteindelijk dood. (Bron: Seminis)

Het rooien gaat voorspoedig maar wel met een hoop stof. Het geeft wel mooie plaatjes.

Hier en daar zit nog wel groen aan de uien en dat moet eerst maar weg zijn aldus Bonnema. Op het land drogen ze nu harder dan in de schuur.

Bij Marknesse is Roel Hellinga uit Marknesse 3 ha uien aan het laden bij Arjan Swieringa uit Marknesse, bestemd voor de zaadwinning-teelt.

Het mag duidelijk zijn, deze uien kunnen eruit en de klapper hoeft ook niet veel te doen.

Nico Bosscher, chauffeur bij Van Unen, is hier aan het rooien met een Keulmac 2,25 meter uienrooier-combinatie die dit jaar met de eerste meters is begonnen. Samen met Fokke de Boer van Van Unen wordt de rooier afgesteld en in bedrijf genomen.

Beheer
WP Admin