Akkerbouw

Foto & video

Aardappelloof doden zonder Reglone

De Zeeuwse pootaardappelacademie organiseerde een bijeenkomst over alternatieven systemen voor loofdoding in pootaardappelen. Na dit jaar is het gebruik van het standaardmiddel Reglone niet meer toegestaan. De bijeenkomst werd gehouden bij AIKC Rusthoeve in Colijnsplaat.

Foto

 • CZAV adviseur Lein de Visser geeft uitleg bij de verschillende doodspuitschema’s die hier in een demoveld getoond zijn. - Foto's: Anton Dingemanse

  CZAV adviseur Lein de Visser geeft uitleg bij de verschillende doodspuitschema’s die hier in een demoveld getoond zijn. - Foto's: Anton Dingemanse

 • Looftrekken al dan niet in combinatie met wortelsnijden is een alternatief voor chemische loofdoding.

  Looftrekken al dan niet in combinatie met wortelsnijden is een alternatief voor chemische loofdoding.

 • Voor de demo is gebruik gemaakt van de REMA EnviMax- 400 LT. Deze werkt met klembanden. Voorop de trekker zit een loofklapper om het blad van de planten te slaan. De messen om de wortels te snijden zijn achter de machine gemonteerd.

  Voor de demo is gebruik gemaakt van de REMA EnviMax- 400 LT. Deze werkt met klembanden. Voorop de trekker zit een loofklapper om het blad van de planten te slaan. De messen om de wortels te snijden zijn achter de machine gemonteerd.

 • Wanneer de plant niet goed gedood is ontstaat er hergroei.

  Wanneer de plant niet goed gedood is ontstaat er hergroei.

 • Een demo van de pootaardappelacademie. Helemaal links looftrekken in combinatie met wortelsnijden, in het midden alleen looftrekken en rechts chemische loofdoding.

  Een demo van de pootaardappelacademie. Helemaal links looftrekken in combinatie met wortelsnijden, in het midden alleen looftrekken en rechts chemische loofdoding.

 • De ruggen na looftrekken en wortelsnijden. Enkele telers zijn benieuwd en beoordelen hier de structuur van de rug.

  De ruggen na looftrekken en wortelsnijden. Enkele telers zijn benieuwd en beoordelen hier de structuur van de rug.

 • Binnen is nog aandacht geschonken aan een andere variant van loofdoding. Wat gebeurt er bij het inzetten van elektriciteit? Hierbij wordt de gehele plant inclusief de wortel gedood. Het onderzoek richt zich nog op de vraag hoeveel stroom een aardappel kan hebben voordat deze blauw wordt. Een schematische voorstelling van het systeem. Achterop de trekker de door de aftakas aangedreven generator. Voorop de applicator met in blauw de stroomkring door de bodem en gewas.

  Binnen is nog aandacht geschonken aan een andere variant van loofdoding. Wat gebeurt er bij het inzetten van elektriciteit? Hierbij wordt de gehele plant inclusief de wortel gedood. Het onderzoek richt zich nog op de vraag hoeveel stroom een aardappel kan hebben voordat deze blauw wordt. Een schematische voorstelling van het systeem. Achterop de trekker de door de aftakas aangedreven generator. Voorop de applicator met in blauw de stroomkring door de bodem en gewas.

 • De pootaardappelacademie legt al meerdere jaren een proef aan om het effect van plantversterkers te bepalen. Hierbij wordt vooral gekeken naar het aantal stengels, knolaantal en maatsortering. Hier het resultaat van een willekeurige plantversterker, in dit geval een middel van JadisAgri in Agria. Het kistje laat een mooi resultaat zien, geen bovenmaats en nauwelijks ondermaats met een egaal uiterlijk. Alleen de moederknol is nog niet verteerd. Dit was dit jaar ook het geval bij de andere plantversterkers.

  De pootaardappelacademie legt al meerdere jaren een proef aan om het effect van plantversterkers te bepalen. Hierbij wordt vooral gekeken naar het aantal stengels, knolaantal en maatsortering. Hier het resultaat van een willekeurige plantversterker, in dit geval een middel van JadisAgri in Agria. Het kistje laat een mooi resultaat zien, geen bovenmaats en nauwelijks ondermaats met een egaal uiterlijk. Alleen de moederknol is nog niet verteerd. Dit was dit jaar ook het geval bij de andere plantversterkers.

Of registreer je om te kunnen reageren.