Foto: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Graszaad maaien met 8 meter brede zwadmaaier

Landbouwbedrijf Bil in Kerkwerve (Zld.) maait graszaad met een zelfrijdende zwadmaaier. De machine is afgelopen winter voorzien van een tweede 4 meter brede schotelmaaier. Dit zorgt voor een grotere capaciteit, minder rijsporen en minder zaadverliezen.

Het bevestigingssysteem in detail. De driehoek van de draagarm valt in de beugel van de maaibalk en klikt vast in de uitsparing.

De steunen worden verwijderd.

Samen met Remon Verton, rechts, worden de hydrauliekslangen en aandrijving aangekoppeld. Verton nam het leeuwendeel van het laswerk aan de machine voor zijn rekening.

En het maaien met beide maaibalken is van start. Ook het plaatwerk werd aangepakt. De overkapping van de motor was zo slecht dat deze geheel is vervangen en verstevigd.

Voor het maaien vielen er 2 buitjes van een paar millimeter. Het gras is daardoor mooi vochtig zodat niet s nachts in de dauw gemaaid hoeft te worden. Sjaak Bil kijkt onder het zwad naar zaaduitval.

Op wat kaf na ligt er eigenlijk niets onder het zwad. Het maaien kan dus doorgaan.

De machine is uitgerust met gps en legt een mooi recht zwad neer. Met deze manier van maaien kan worden gedorst met opraapdoek van 3,80 meter of met een van 7,60 meter.

Een belangrijk onderdeel van de maaimachine zijn de scheiders die het gemaaide gras scheiden van het vaststaande gras. Het oogt simpel maar het voorkomt stropen van het gewas.

De machine is niet alleen voorzien van maaisystemen maar is ook op andere punten aangepast. Een opspattend steentje had de originele gebogen voorruit van de John Deere 5830 gebroken. Van de nood werd een deugd gemaakt. De cabine is verbreed en de voorruit is daarbij vervangen voor een lap kogelwerend glas. Arjan Bil in de cabine en Jurrian de Ruiter, die een belangrijk deel van het denkwerk verrichte, zijn bezig met de bedrading.

De maaimachine is inmiddels klaar om te maaien. Eerst zijn met de enkele maaibalk de randen van het perceel gemaaid omdat die weleens ongelijk liggen. Voor transport hangt de zijmaaier in de fronthef van de trekker. Deze wordt op het perceel gezet waar de maaier hem oppakt.

De maaibalk staat op 3 poten.

De draagarm wordt neergelaten, nu met een handlier omdat de elektrische lier het begaf. Omdat er gemaaid moet worden ontbrak de tijd om die weer in orde te krijgen.

De verlengde vooras. Rechts 1 van de 2 cilinders voor de transportwielen.

Vorig jaar is een tweede maaibalk van 4 meter breed toegevoegd. Links van machine de bevestigingsarm voor de maaibalk.

Om te beginnen is op de plaats van het hakselbord een maaibalk met maaibreedte van 4 meter aangebracht. En de assen zijn verlengd naar 4 meter spoorbreedte om niet over het gemaaide gras te rijden. Hier de verlenging van de achteras.

Om het maaien van graszaad te optimaliseren kocht Landbouwbedrijf Bil uit het Zeeuwse Kerkwerve een oude maishakselaar om die om te bouwen naar een graszaadmaaier. Het werd uiteindelijk een meerjarig project waarbij elke winter de geconstateerde knelpunten zijn aangepakt. - Foto's: Anton Dingemanse

De maaibalken zijn van het merk Lely. Deze zijn door Bil zelf op lengte gemaakt, dat is nog te zien aan de lasnaden in het frame. De maaibalken hebben nu 10 schotels die samen 4 meter breed maaien. Het zwad komt zo op 3,80 meter te liggen. Een passende maat voor de meeste combines. Het voordeel van een breed zwad ten opzichte van het traditionele 2 meter zwad is dat er minder zaadverlies optreedt en dat het zwad luchtiger ligt en beter droogt.

Het totaal werd wel erg breed voor de landwegen en door de berm is ook geen optie vanwege het onvermijdelijke schokken. Daarom zijn deze winter transportwielen met zware hefcilinders aan de voorzijde van de machine aangebracht. Nu wordt de machine in de hef van de trekker gehangen en op de transportwielen naar de percelen gebracht.

Het zicht vanuit de cabine op het werk is formidabel. Chauffeur Arjan Bil bedenkt hoe hij het hebben wil en samen met zijn 2 compagnons gaan ze dat dan realiseren.

Voor komende winter is er nog voldoende werk. Er moet nog geschilderd worden en voor de kast met elektronica moet nog een betere plek gevonden worden.

De zijarm van bovenaf gezien. Deze loopt nu stabiel met de machine mee.

Om de maaiarm op te pakken en vast te zetten is een driehoekige bevestigingsbeugel geconstrueerd waar de driehoek van de draagarm met kliksysteem inpast.

Bij een hoog gewas kan het gebeuren dat de aren tegen de draagbalk van de maaibalk slaan en het zaad er uit valt. Om dat tegen te gaan is een ronde beschermkap aangebracht die de aren geleid.

Beheer
WP Admin