Foto: Mark Pasveer AkkerbouwFoto

Gewassen in Groningen konden regen goed gebruiken

Een gewassenronde door Friesland en Groningen laat zien dat het naar het oosten toe steeds droger wordt.

Wintertarwe bij Woldendorp (Gr.). Ook voor het graan op de zware klei in het Oldambt was de regen van de afgelopen weken welkom. Volgens graanteler Hein Waalkens in Nieuwolda (Gr.) was de grond na de droge herfst en winter nog erg droog waardoor het blad van de granen opkrulde van het vochttekort.

De ziektedruk is over het algemeen goed onder controle, alleen op percelen waar geen T1-bespuiting uitgevoerd is wordt nu wat gele roest gevonden. De ontwikkeling van granen loopt in lijn met die van voorgaande jaren.

Aardappelopslag is een crime dit jaar", zegt Cees Dijksterhuis in Uithuizermeeden (Gr.). Dijksterhuis loopt deze 6 hectare suikerbieten al voor de derde keer door met de Roundup-stick om aardappelopslag aan te stippen. De 40 millimeter regen die afgelopen week viel was ook wel nodig want het was tot dan toe vrij droog. De onkruidbestrijding is goed geslaagd en de bieten zijn 1 keer tegen luis gespoten. Op het zwaardere gedeelte zat wat vreterij door insecten maar dat heeft volgens Dijksterhuis nauwelijks schade opgeleverd.

Boate Terpstra in Marrum (Fr.) trekt een pol Colomba-pootaardappelen uit de grond. De ruggen zijn goed vochtig na de 60 millimeter regen die er in de voorgaande week viel. Terpstra is nooit zo vroeg met het poten van aardappelen, omdat in het voorjaar nog veel pootgoed afgeleverd moet worden. Hij constateert dat de later geplante percelen de achterstand snel aan het inlopen zijn. - Foto's: Mark Pasveer

In een perceel cichorei bij Veendam (Gr.) is goed te zien dat er dit jaar veel aardappelopslag voorkomt. In percelen suikerbieten die nu al veel groter zijn valt de aardappelopslag minder op.

Tom Maathuis in Wildervank (Gr.) schoffelt een perceel suikerbieten. Onkruid staat er nauwelijks in, het gaat vooral om de aardappelopslag. Met name op de lichtere plekken komt er veel naar boven. Maathuis wilde een Roundup-rol inzetten maar het hoogteverschil tussen aardappelen en bieten was te klein.

De Red Tide rode zaaiuien van Boate Terpstra staan er mooi egaal op, voldoende planten en geen tweewassigheid. Een goede start van het groeiseizoen. De gele zaaiuien op een ander perceel liepen wat achterstand op door korstvorming. Deze ontstond doordat kort na het zaaien onverwacht veel regen viel. Terpstra heeft deze moeten beregenen om ze goed boven te krijgen. Daardoor zijn er wat planten weggevallen en is de ontwikkeling wat gestagneerd. Met het warme weer en voldoende vocht trekken deze uien vrij snel bij.

Over de stand van zijn plantuien is Boate Terpstra tevreden. Een referentie heeft hij nog niet, omdat dit het eerste jaar is dat hij plantuien teelt. In februari zijn de Griffioen-plantuien onder goede omstandigheden geplant. De onkruidbestrijding is goed geslaagd, het laatste onkruid wordt er met de hak nog uitgehaald. Een ziektebestrijding is nog niet nodig geweest. De grootste planten hebben al mooie uien gevormd. Terpstra denkt in juli te oogsten. De uien verwerkt en verpakt hij op eigen bedrijf. Voor de afzet heeft hij zijn eigen verkoopkanalen.

Tussen de rijen is al een keer gefreesd en na het schoffelen lopen ze nog een keer met de hak door de percelen. De vorige 2 weken viel er 30 tot 40 millimeter water, net aan genoeg volgens Maathuis. We hebben nu weer een kleine buffer.

In Vierhuizen (Gr.) selecteert Gerard Zijlma samen met zijn neef en een bedrijfsverzorger een perceel Mondial-pootaardappelen. Het is een mooi egaal gewas en door het bewolkte weer zijn zieke planten goed te zien. Er zit een enkele bonte in, over de hele lengte van het perceel komen ze er maar 1 of 2 tegen. Dat valt tot nu toe erg mee. Maar ze zijn nog maar een paar dagen bezig met selecteren en hebben alle percelen nog niet gezien. Op het andere bedrijf van maatschap Zijlma met zwaardere grond staan de aardappelen nog maar net boven.

Gerard Zijlma laat in de aardappelrug zien dat er net genoeg regen is gevallen om de aardappelrug mooi vochtig te maken.

Onder de Colomba-pootaardappelen zitten al een paar knolletjes, maar de meeste stolonen (uitlopers) zitten nog in het haakstadium.

Beheer
WP Admin