Akkerbouw

Foto & video

Peen zaaien met nieuwe triplet zaaimachine

Loonbedrijf Dekker-Haartsen in Biervliet (Zld.) investeerde in een nieuwe zaaimachine voor peen die 3 rijtjes op een rug kan zaaien.

Foto

 • Daniël Dekker zaait een perceel peen voor akkerbouwer Maarten van Hal in Sint-Kruis (Zld.). Dit is het eerste perceel dat de loonwerker met de nieuwe Agricola zaaimachine zaait. Deze machine kan zowel in rijtjes als breedwerpig op de rug zaaien. De vorige Stanhay zaaimachine heeft zo’n 35 jaar dienst gedaan en was aan vervanging toe. - Foto's: Anton Dingemanse

  Daniël Dekker zaait een perceel peen voor akkerbouwer Maarten van Hal in Sint-Kruis (Zld.). Dit is het eerste perceel dat de loonwerker met de nieuwe Agricola zaaimachine zaait. Deze machine kan zowel in rijtjes als breedwerpig op de rug zaaien. De vorige Stanhay zaaimachine heeft zo’n 35 jaar dienst gedaan en was aan vervanging toe. - Foto's: Anton Dingemanse

 • Voor de machine aan her werk kan moet er nog wel het een en ander worden afgesteld. Hier bespreekt Daniel Dekker met Gerard Zweers van leverancier Argi het instellen van de granulaatgift.

  Voor de machine aan her werk kan moet er nog wel het een en ander worden afgesteld. Hier bespreekt Daniel Dekker met Gerard Zweers van leverancier Argi het instellen van de granulaatgift.

 • De dosering klopt niet, er moeten andere tandwielen op en daarom moet de ketting weer op lengte gemaakt worden.

  De dosering klopt niet, er moeten andere tandwielen op en daarom moet de ketting weer op lengte gemaakt worden.

 • Dekker heeft de machine al op een paar punten aan laten passen. Zo kan de wielhoogte met een hendel ingesteld worden om door een spuitspoor of hogere ruggen te kunnen zaaien.

  Dekker heeft de machine al op een paar punten aan laten passen. Zo kan de wielhoogte met een hendel ingesteld worden om door een spuitspoor of hogere ruggen te kunnen zaaien.

 • Ook is het toedieningssysteem voor vloeibare kunstmest overgezet van de vorige machine.

  Ook is het toedieningssysteem voor vloeibare kunstmest overgezet van de vorige machine.

 • Dan is de machine klaar om voor het eerst te gaan zaaien.

  Dan is de machine klaar om voor het eerst te gaan zaaien.

 • Voordat bij de klant wordt begonnen draait Dekker eerst proef op een eigen perceel.

  Voordat bij de klant wordt begonnen draait Dekker eerst proef op een eigen perceel.

 • Alles is nog nieuw en moet nog inlopen en afgesteld worden.

  Alles is nog nieuw en moet nog inlopen en afgesteld worden.

 • De aandrukrollen worden aangedreven en draaien iets sneller dan de machine vooruit gaat. Hierdoor wordt het zaad goed in de grond gedrukt en is er minder kans op plakken. Het zaaispoor wordt weer met grond afgedekt.

  De aandrukrollen worden aangedreven en draaien iets sneller dan de machine vooruit gaat. Hierdoor wordt het zaad goed in de grond gedrukt en is er minder kans op plakken. Het zaaispoor wordt weer met grond afgedekt.

 • Het oppervlak van het zaaispoor onder de aangeaarde grond is stevig.

  Het oppervlak van het zaaispoor onder de aangeaarde grond is stevig.

 • Met een zaaikouter voor breedwerpig zaaien wordt proef gedraaid. Het blijkt dat de gewenste zaaidiepte met deze kouter nauwelijks haalbaar is.

  Met een zaaikouter voor breedwerpig zaaien wordt proef gedraaid. Het blijkt dat de gewenste zaaidiepte met deze kouter nauwelijks haalbaar is.

 • Dekker en Zweers overleggen even over de aanpak van dit probleem en er wordt besloten om dit op het bedrijf aan te pakken.

  Dekker en Zweers overleggen even over de aanpak van dit probleem en er wordt besloten om dit op het bedrijf aan te pakken.

 • Het wordt ook tijd om het perceel te verlaten. Het peenruggen frezen was nog niet klaar en de freescombinatie kan nu niet vooruit omdat de zaaicombinatie in de weg staat.

  Het wordt ook tijd om het perceel te verlaten. Het peenruggen frezen was nog niet klaar en de freescombinatie kan nu niet vooruit omdat de zaaicombinatie in de weg staat.

 • Op het bedrijf wordt de ophanging van de zaaikouter los gehaald met de bedoeling om die lager te monteren zodat ook de zaaikouter dieper komt.

  Op het bedrijf wordt de ophanging van de zaaikouter los gehaald met de bedoeling om die lager te monteren zodat ook de zaaikouter dieper komt.

 • Aanpassen bleek zo niet mogelijk en daarom wordt de triplet zaaikouter gemonteerd die wel diep genoeg komt. Op de foto deze zaaikouter in zijaanzicht met duidelijk zichtbaar de zaadkanalen.

  Aanpassen bleek zo niet mogelijk en daarom wordt de triplet zaaikouter gemonteerd die wel diep genoeg komt. Op de foto deze zaaikouter in zijaanzicht met duidelijk zichtbaar de zaadkanalen.

 • Bij de machine zijn 3 verschillende zaaikouters geleverd. Naast de triplet 2 breedwerpige kouters; een van 9 centimeter, en een kouter op 6 centimeter met hieraan een granulaatverdeler.

  Bij de machine zijn 3 verschillende zaaikouters geleverd. Naast de triplet 2 breedwerpige kouters; een van 9 centimeter, en een kouter op 6 centimeter met hieraan een granulaatverdeler.

 • De zaaischijf heeft 3 zaadrijen. De binnenste zaadrij telt 125 gaatjes, het zaad hiervan komt in het middelste zaaispoor terwijl de buitenste rijen 170 gaatjes tellen en dus de buitenste rijtjes zaaien. Bij breedwerpig zaaien valt het zaad op de verdeler in de zaaikouter en zorgt zo voor een willekeurig zaaibeeld op de rug.

  De zaaischijf heeft 3 zaadrijen. De binnenste zaadrij telt 125 gaatjes, het zaad hiervan komt in het middelste zaaispoor terwijl de buitenste rijen 170 gaatjes tellen en dus de buitenste rijtjes zaaien. Bij breedwerpig zaaien valt het zaad op de verdeler in de zaaikouter en zorgt zo voor een willekeurig zaaibeeld op de rug.

 • Een indruk van tripletzaai na opkomst. Deze peen is eind februari gezaaid en laat nog net de 3 zaaisporen zien voor het gewas is dichtgegroeid.

  Een indruk van tripletzaai na opkomst. Deze peen is eind februari gezaaid en laat nog net de 3 zaaisporen zien voor het gewas is dichtgegroeid.

 • Na het afvullen van brandstof, granulaat en vloeibare mest worden bij Van Hal in Sint-Kruis de eerste meters gezaaid.

  Na het afvullen van brandstof, granulaat en vloeibare mest worden bij Van Hal in Sint-Kruis de eerste meters gezaaid.

 • De hamvraag blijft, hoe ligt het zaad. Zweers, Dekker en Van Hal controleren in het zaaispoor de ligging van het zaad. Dit is zandgrond maar richting de dijk wordt de grond zwaarder.

  De hamvraag blijft, hoe ligt het zaad. Zweers, Dekker en Van Hal controleren in het zaaispoor de ligging van het zaad. Dit is zandgrond maar richting de dijk wordt de grond zwaarder.

 • Het zaad ligt op de gewenste diepte van 1,5 centimeter in nog vochtige grond. Er wordt nog wat regen verwacht dus de voorwaarden voor kieming zijn goed.

  Het zaad ligt op de gewenste diepte van 1,5 centimeter in nog vochtige grond. Er wordt nog wat regen verwacht dus de voorwaarden voor kieming zijn goed.

 • De nieuwe machine is goed afgesteld dus de 4 hectare Nerac kan gezaaid worden.

  De nieuwe machine is goed afgesteld dus de 4 hectare Nerac kan gezaaid worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.