Akkerbouw

Foto & video 4 reacties

Onkruid en opslagbestrijding vraagt nu aandacht

De groei van onkruid komt net als die van de gewassen op gang. Telers hebben verschillende manieren om onkruid en ongewenste opslagplanten aan te pakken.

Foto

 • Biologisch teler Miel 'd Haens uit het Zeeuws-Vlaamse Hulst wil eind van de week peen gaan zaaien. Enkele dagen voor het zaaien brandt hij de peenruggen schoon. Voorop de trekker de tank met gas.

  Biologisch teler Miel 'd Haens uit het Zeeuws-Vlaamse Hulst wil eind van de week peen gaan zaaien. Enkele dagen voor het zaaien brandt hij de peenruggen schoon. Voorop de trekker de tank met gas.

 • Ondanks het scherpe weer is de gloed van de branders die het onkruid op de rug branden goed waarneembaar.

  Ondanks het scherpe weer is de gloed van de branders die het onkruid op de rug branden goed waarneembaar.

 • Dit deel is ongeveer een half uur eerder behandeld. Het is duidelijk dat het onkruid het loodje gaat leggen.

  Dit deel is ongeveer een half uur eerder behandeld. Het is duidelijk dat het onkruid het loodje gaat leggen.

 • Naast een perceel bospeen die al goed boven staat gaat 'd Haens hier 15 hectare Norway B-peen telen.

  Naast een perceel bospeen die al goed boven staat gaat 'd Haens hier 15 hectare Norway B-peen telen.

 • Verderop ligt een perceel van een andere teler waar wordt beregend om het gewas boven te laten komen.

  Verderop ligt een perceel van een andere teler waar wordt beregend om het gewas boven te laten komen.

 • Frank van Maldegem uit het Noord-Bevelandse Kortgene laat de aardappelopslag in zijn bieten door loonbedrijf Van der Heijde uit Kamperland met een kappenspuit bestrijden.

  Frank van Maldegem uit het Noord-Bevelandse Kortgene laat de aardappelopslag in zijn bieten door loonbedrijf Van der Heijde uit Kamperland met een kappenspuit bestrijden.

 • Aardappelopslag tussen de bietenrijen. Door de droogte van vorig jaar zijn veel te kleine aardappeltjes op het land achtergebleven. Deze zorgen nu voor opslag in de bieten. Voor de gangbare middelen in bieten zijn ze nauwelijks gevoelig.

  Aardappelopslag tussen de bietenrijen. Door de droogte van vorig jaar zijn veel te kleine aardappeltjes op het land achtergebleven. Deze zorgen nu voor opslag in de bieten. Voor de gangbare middelen in bieten zijn ze nauwelijks gevoelig.

 • De ruimte tussen de kappen is ongeveer 10 centimeter, voldoende om de bietenplanten te vrijwaren van de herbicide. De opslag in de rijen zal naderhand nog gestipt moeten worden. 
Rechtsonder een net kiemende aardappel bijna onder de bietenplant en in het midden een aardappelplant met daaronder weer een bietenplantje.

  De ruimte tussen de kappen is ongeveer 10 centimeter, voldoende om de bietenplanten te vrijwaren van de herbicide. De opslag in de rijen zal naderhand nog gestipt moeten worden. Rechtsonder een net kiemende aardappel bijna onder de bietenplant en in het midden een aardappelplant met daaronder weer een bietenplantje.

 • Om bij wegtransport met name inhalende automobilisten te attenderen op de breedte van de combinatie bevestigde chauffeur Leo van de Moere links op de spuitbalk een witte zak. Tot nog toe is er nog niemand tegenaan gereden.

  Om bij wegtransport met name inhalende automobilisten te attenderen op de breedte van de combinatie bevestigde chauffeur Leo van de Moere links op de spuitbalk een witte zak. Tot nog toe is er nog niemand tegenaan gereden.

 • Van de Moere vult de spuittank vanuit een nabij gelegen sloot.

  Van de Moere vult de spuittank vanuit een nabij gelegen sloot.

 • De spuitcombinatie kan weer een aantal baantjes doen.

  De spuitcombinatie kan weer een aantal baantjes doen.

 • Op de Noord-Bevelandse bietenakkers valt de insectenschade door het wegvallen van neonicotinoiden nog wel mee. Wel is er wat meerkiemigheid te zien omdat het na het zaaien lang droog bleef.

  Op de Noord-Bevelandse bietenakkers valt de insectenschade door het wegvallen van neonicotinoiden nog wel mee. Wel is er wat meerkiemigheid te zien omdat het na het zaaien lang droog bleef.

 • Op het bietenperceel van haar vader is Aniek Zuidweg uit Kamperland bezig met het stippen van aardappelopslag en andere onkruiden. Ze zit nu in het laatste jaar van haar agrarische opleiding. Als die is afgerond gaat ze op het bedrijf van haar vader aan de slag.

  Op het bietenperceel van haar vader is Aniek Zuidweg uit Kamperland bezig met het stippen van aardappelopslag en andere onkruiden. Ze zit nu in het laatste jaar van haar agrarische opleiding. Als die is afgerond gaat ze op het bedrijf van haar vader aan de slag.

Laatste reacties

 • agratax.1

  Als ik dit lees denk; "Is onkruidbranden wel zo Duurzaam, gezien de CO2 uitstoot van de methaan verbranding?" Stel alle boeren gaan dit doen, omdat chemische middelen volgens de politiek niet Duurzaam zijn en dus hun toelating verliezen.

 • Jan-Zonderland

  @Agratax, volgens mij heb je voor onkruidbranden geen toelating nodig maar met al die linkse milieu idioten kan een verbod er natuurlijk zomaar komen. Moet het maar met groene stroom.
  Alternatief is om het allemaal met mensenhanden te doen maar aangezien de mens het meest on-duurzame schepsel op aarde is, is dat ook geen duurzame oplossing.
  Zo en nu weer genoeg gezwetst over duurzaamheid, een begrip waar nog nooit iemand een passende definitie voor heeft kunnen bedenken.

 • WGeverink

  Met onkruid branden sla je twee vliegen in een klap. Je ruimt het onkruid op en voegt CO2 (lees plantenvoedsel) toe. Deze planeet is 2 graden warmer geweest met 2000 ppm aan CO2 in de lucht en heeft ook ijstijden meegemaakt pet 2000ppm aan CO2 in de lucht. De enige correlatie met CO2 die aangetoond kan worden is dat hoe hoger de CO2 hoe meer plantengroei en hoe groener de aarde. De andere is (of gaat worden) hoe hoger de CO2 hoe hoger de belastingdruk. Verder is er te weinig CO2 in de atmosfeer om ergens op van invloed te zijn.

 • eltjo.huizenga1

  Duurzaamheid of duurzame ontwikkeling ("sustainable development") is door de VN-commissie Brundtland in 1987 heel mooi verwoord als: "Duurzame ontwikkeling is een ontwikkeling die voorziet in de behoeften van de huidige generatie, zonder de behoeften van toekomstige generaties, zowel hier als in andere delen van de wereld, in gevaar te brengen."
  Zie ook: <>

Of registreer je om te kunnen reageren.