Akkerbouw

Foto & video 1 reactie

Zeeuws voorjaarswerk gaat gestaag door

In Zeeland kwam het voorjaarswerk eind februari al op gang. Sindsdien werken akkerbouwers rustig door. Het werk ligt goed op schema.

Foto

 • Bij Heinkenszand zaait Rien Zuidweg nog een perceel Isabella suikerbieten. Hij hoort bij de laatsten in Zeeland die nog moesten zaaien. - Foto's: Anton Dingemanse

  Bij Heinkenszand zaait Rien Zuidweg nog een perceel Isabella suikerbieten. Hij hoort bij de laatsten in Zeeland die nog moesten zaaien. - Foto's: Anton Dingemanse

 • Het spoor van de markeur laat zien dat er aan de structuur van de grond weinig valt aan te merken.

  Het spoor van de markeur laat zien dat er aan de structuur van de grond weinig valt aan te merken.

 • Zuidweg maakt geen gebruik van gps. Ook deze Hassia Exakta 6-rijige zaaimachine is nog puur mechanisch. De machine is voor de 6,5 hectare die Zuidweg zaait goed genoeg.

  Zuidweg maakt geen gebruik van gps. Ook deze Hassia Exakta 6-rijige zaaimachine is nog puur mechanisch. De machine is voor de 6,5 hectare die Zuidweg zaait goed genoeg.

 • Op de binnenkant van de linker zaadbakdeksel staan de instellingen voor de zaaiafstand. Zuidweg hanteert een zaaiafstand van 19,6 centimeter in de rij.

  Op de binnenkant van de linker zaadbakdeksel staan de instellingen voor de zaaiafstand. Zuidweg hanteert een zaaiafstand van 19,6 centimeter in de rij.

 • Regelmatig controleert hij de ligging van het zaad.

  Regelmatig controleert hij de ligging van het zaad.

 • De pillenzaden liggen op een mooie gelijke afstand uit elkaar. Ze liggen wel wat droog, maar er werd regen voorspeld, die uiteindelijk niet kwam.

  De pillenzaden liggen op een mooie gelijke afstand uit elkaar. Ze liggen wel wat droog, maar er werd regen voorspeld, die uiteindelijk niet kwam.

 • John de Winter uit 's-Heerenhoek is bezig om Challenger-aardappelen te poten. Met een volle plantbak kan hij net een omgang maken.

  John de Winter uit 's-Heerenhoek is bezig om Challenger-aardappelen te poten. Met een volle plantbak kan hij net een omgang maken.

 • De pootmachine heeft al een tijdje stil gestaan en nu blijkt dat de bekerbanden licht slippen en dat moet verholpen worden. De spanners aan beide zijden moeten wel exact gelijk staan afgesteld om scheef lopen te voorkomen.

  De pootmachine heeft al een tijdje stil gestaan en nu blijkt dat de bekerbanden licht slippen en dat moet verholpen worden. De spanners aan beide zijden moeten wel exact gelijk staan afgesteld om scheef lopen te voorkomen.

 • Ook de schotten gaan er in om de kans op dubbel liggen in de beker te minimaliseren.

  Ook de schotten gaan er in om de kans op dubbel liggen in de beker te minimaliseren.

 • Na de correcties wordt de plantbak weer gevuld voor de volgende omgang.

  Na de correcties wordt de plantbak weer gevuld voor de volgende omgang.

 • Hoewel dit deel van het bonte perceel zwaarder is gaat het planten door de goede structuur prima.

  Hoewel dit deel van het bonte perceel zwaarder is gaat het planten door de goede structuur prima.

 • De kluiten die nog in de grond zitten laten zich probleemloos verkruimelen. Bij het rooien zullen ze geen problemen opleveren.

  De kluiten die nog in de grond zitten laten zich probleemloos verkruimelen. Bij het rooien zullen ze geen problemen opleveren.

 • Een Challenger-poter in de maat 45/50 valt in de rug. De Winter plant op een afstand van 31 centimeter. Wel wat kort op elkaar. Maar hij plant voor wedges geschikt en daar betaalt Lamb-Weston een cent extra voor.

  Een Challenger-poter in de maat 45/50 valt in de rug. De Winter plant op een afstand van 31 centimeter. Wel wat kort op elkaar. Maar hij plant voor wedges geschikt en daar betaalt Lamb-Weston een cent extra voor.

 • Enkele dagen voor het planten is het perceel met een sleepslangbemester bemest. De onbewerkte grond laat zien dat de structuur goed is.

  Enkele dagen voor het planten is het perceel met een sleepslangbemester bemest. De onbewerkte grond laat zien dat de structuur goed is.

 • Terwijl John plant, doet zijn vader Lau de Winter de voorbewerking.

  Terwijl John plant, doet zijn vader Lau de Winter de voorbewerking.

 • Jo kodde uit Arnemuiden plant met de rupscombinatie van zijn buurman Janse een perceel Agria’s. Dat het droog is laat de stofontwikkeling duidelijk zien.

  Jo kodde uit Arnemuiden plant met de rupscombinatie van zijn buurman Janse een perceel Agria’s. Dat het droog is laat de stofontwikkeling duidelijk zien.

 • In detail is goed te zien dat het bewerken en planten in een werkgang een goed resultaat oplevert.

  In detail is goed te zien dat het bewerken en planten in een werkgang een goed resultaat oplevert.

 • De plantbak wordt weer gevuld met gesneden pootgoed. Kodde kan weer een omgang maken.

  De plantbak wordt weer gevuld met gesneden pootgoed. Kodde kan weer een omgang maken.

 • Het pootgoed snijden deed Kodde enkele dagen eerder zelf met een gehuurde snijmachine.

  Het pootgoed snijden deed Kodde enkele dagen eerder zelf met een gehuurde snijmachine.

Eén reactie

 • Ostara

  Mijn oude zaaimachine nog steeds in bedrijf.

Of registreer je om te kunnen reageren.