Akkerbouw

Foto & video

Voorjaarswerk verloopt vlot en stressloos

Dagenlang een stralende zon en in het seizoen is het mooi op tijd. Het voorjaar verloopt kortom vrij stressloos.

Op de lijn Hoeksche Waard – Nijmegen, zeg maar rondom de A15, werd vorige week van alles gezaaid en ook al gepoot. Hier en daar moet een korst worden gebroken. Maar het enige echte punt van zorg is de vochtvoorziening. De grondwaterstand is op veel plekken lager dan normaal. “De pas gezaaide uien zijn alweer beregend.”

Foto

 • Een perceel van 6 hectare in Mijnsheerenland (Z.-H) wordt klaargelegd voor de teelt van eerstejaars plantuien van Marcel van Hal. - Foto's: Jan WIllem Schouten

  Een perceel van 6 hectare in Mijnsheerenland (Z.-H) wordt klaargelegd voor de teelt van eerstejaars plantuien van Marcel van Hal. - Foto's: Jan WIllem Schouten

 • Max van der Meulen van Loonbedrijf Blaak rijdt op de trekker met sneleg. "Het weer is goed voor het voorjaarswerk, maar het is nog steeds droog in Zuid-Holland", weet hij.

  Max van der Meulen van Loonbedrijf Blaak rijdt op de trekker met sneleg. "Het weer is goed voor het voorjaarswerk, maar het is nog steeds droog in Zuid-Holland", weet hij.

 • Van der Meulen laat zien wat hij met de eg te lijf gaat; deze kluiten moeten worden fijngemaakt om eerstejaars plantuien te kunnen zaaien.

  Van der Meulen laat zien wat hij met de eg te lijf gaat; deze kluiten moeten worden fijngemaakt om eerstejaars plantuien te kunnen zaaien.

 • Marcel van Hal is uienteler en huurt het perceel in Mijnsheerenland. "Ik teel uien in de hele Hoeksche Waard, net zoals mijn vader dat deed." Alleen uien, maar dan wel alle soorten uien. Het areaal houdt hij stabiel. "Want als er teveel uien komen, wordt er niks verdiend."

  Marcel van Hal is uienteler en huurt het perceel in Mijnsheerenland. "Ik teel uien in de hele Hoeksche Waard, net zoals mijn vader dat deed." Alleen uien, maar dan wel alle soorten uien. Het areaal houdt hij stabiel. "Want als er teveel uien komen, wordt er niks verdiend."

 • Erwten zaaien in Dongen (N.-Br.). Onder de rook van de glasfabriek stuurt Ad Nieuwenhuizen van Laarakker (dat samenwerkt met Oomen Loonwerk) de zaaicombinatie over 3 hectare lichte grond. “Het gaat wel lekker", zegt Nieuwenhuizen. Het is een bijzondere verschijning, deze aangepaste trekker met zaaimachine. De voorste wielen rijden tussen de achterste, om de bodemdruk te verdelen. Grip is weleens een probleem met de achterwielaandrijving over zandgrond.

  Erwten zaaien in Dongen (N.-Br.). Onder de rook van de glasfabriek stuurt Ad Nieuwenhuizen van Laarakker (dat samenwerkt met Oomen Loonwerk) de zaaicombinatie over 3 hectare lichte grond. “Het gaat wel lekker", zegt Nieuwenhuizen. Het is een bijzondere verschijning, deze aangepaste trekker met zaaimachine. De voorste wielen rijden tussen de achterste, om de bodemdruk te verdelen. Grip is weleens een probleem met de achterwielaandrijving over zandgrond.

 • Nieuwenhuizen vult de zaaimachine met erwtenzaad.

  Nieuwenhuizen vult de zaaimachine met erwtenzaad.

 • De zaadjes zijn mooi vastgedrukt op de ondergrond. Dat zorgt voor een homogeen gewas.

  De zaadjes zijn mooi vastgedrukt op de ondergrond. Dat zorgt voor een homogeen gewas.

 • De zaaimachine drukt de zaadjes vast in de vochtige grond. Nieuwenhuizen: “Dat bevordert een gelijkmatige opkomst, wat heel belangrijk is in de erwtenteelt. De fabriek zoekt een bepaalde maat en hardheid.” Op de achtergrond de glasfabriek van Dongen.

  De zaaimachine drukt de zaadjes vast in de vochtige grond. Nieuwenhuizen: “Dat bevordert een gelijkmatige opkomst, wat heel belangrijk is in de erwtenteelt. De fabriek zoekt een bepaalde maat en hardheid.” Op de achtergrond de glasfabriek van Dongen.

 • Nieuwenhuizen klopt even verstopte pijp los. De erwten worden verwerkt bij Oerlemans. “Maar de temperatuur moet het gaan doen. Onder de 14 graden doen erwten niks." Beregening is hier goed voor elkaar en de grond is volgens Nieuwenhuizen vochthoudend.

  Nieuwenhuizen klopt even verstopte pijp los. De erwten worden verwerkt bij Oerlemans. “Maar de temperatuur moet het gaan doen. Onder de 14 graden doen erwten niks." Beregening is hier goed voor elkaar en de grond is volgens Nieuwenhuizen vochthoudend.

 • In Sint-Oedenrode (N- Br.) wordt prei van de gebroeders Van Gennip geoogst voor het gewas gaat schieten.

  In Sint-Oedenrode (N- Br.) wordt prei van de gebroeders Van Gennip geoogst voor het gewas gaat schieten.

 • Martijn van der Sanden is teelttechnisch medewerker bij Van Gennip. "Van de 100 hectare prei moeten we 30 hectare binnen 4 weken oogsten. Dat betekent: elke dag vol gas er tegenaan."

  Martijn van der Sanden is teelttechnisch medewerker bij Van Gennip. "Van de 100 hectare prei moeten we 30 hectare binnen 4 weken oogsten. Dat betekent: elke dag vol gas er tegenaan."

 • Johan van der Logt van adviesbureau Hortinova volgt klanten van Bergen op Zoom tot Venlo. "Dit is zeer goede prei", zegt hij. "De winter was zacht, dat heeft het gewas goed gedaan."

  Johan van der Logt van adviesbureau Hortinova volgt klanten van Bergen op Zoom tot Venlo. "Dit is zeer goede prei", zegt hij. "De winter was zacht, dat heeft het gewas goed gedaan."

 • Van der Logt toont de kiem in de prei. Die groeit zo een centimeter per dag. Tot er een bloem uitkomt en de prei onverkoopbaar is. Lang daarvoor ligt de prei in het supermarktschap.

  Van der Logt toont de kiem in de prei. Die groeit zo een centimeter per dag. Tot er een bloem uitkomt en de prei onverkoopbaar is. Lang daarvoor ligt de prei in het supermarktschap.

 • Dennis van Dulm geniet van het tafelaardappelen poten in de voorjaarszon. Hij werkt bij Maarten Vroegop, die een loon- en akkerbouwbedrijf heeft in het Gelderse Randwijk.

  Dennis van Dulm geniet van het tafelaardappelen poten in de voorjaarszon. Hij werkt bij Maarten Vroegop, die een loon- en akkerbouwbedrijf heeft in het Gelderse Randwijk.

 • Dat de bovenlaag droog is, bewijst de stofwolk die Van Dulm veroorzaakt bij het poten. "De uien hebben we alweer beregend. Het is echt nog droog, hoor."

  Dat de bovenlaag droog is, bewijst de stofwolk die Van Dulm veroorzaakt bij het poten. "De uien hebben we alweer beregend. Het is echt nog droog, hoor."

 • In de rug is de rivierklei echter mooi vochtig. Je zou er een poppetje van kunnen maken. Op dit 3,1 hectare grote perceel komen Nicola's en Agria's. Vroegop teelt 7 rassen, hij verkoop een deel aan huis.

  In de rug is de rivierklei echter mooi vochtig. Je zou er een poppetje van kunnen maken. Op dit 3,1 hectare grote perceel komen Nicola's en Agria's. Vroegop teelt 7 rassen, hij verkoop een deel aan huis.

 • Een kluit van het perceel. Het is zeer luchtige grond. Van Dulm kan het makkelijk verkruimelen.

  Een kluit van het perceel. Het is zeer luchtige grond. Van Dulm kan het makkelijk verkruimelen.

 • "Heerlijk werken, zo met het zonnetje erbij", zegt Van Dulm, uit het vlakbij gelegen Elst. Hij heeft 14 hectare tafelaardappelen te planten. Het eerste pootgoed kreeg eind februari al een plekje in de grond. "Die staan op het punt van doorkomen. Het pakt vooralsnog goed uit."

  "Heerlijk werken, zo met het zonnetje erbij", zegt Van Dulm, uit het vlakbij gelegen Elst. Hij heeft 14 hectare tafelaardappelen te planten. Het eerste pootgoed kreeg eind februari al een plekje in de grond. "Die staan op het punt van doorkomen. Het pakt vooralsnog goed uit."

Of registreer je om te kunnen reageren.