Akkerbouw

Foto & video

Voorjaarswerk op klei in Noorden komt rustig op gang

Na de regen die begin april nog viel kunnen telers in het Noorden net weer het land op. De prioriteit voor de meeste telers ligt bij het zaaien van zomergraan, uien en bieten. Door de aanhoudende droge weersvoorspellingen wachten telers rustig tot hun percelen goed opgedroogd zijn voordat ze er op aan het werk gaan.

Bekijk ook de fotoreportage van bollentelers Borst bloembollen uit Obdam en Triflor uit Oude Niedorp (N-H.).

Foto

 • Maatschap Smits in Oudebildtzijl (Fr.) poot als een van de eersten in de omgeving pootaardappelen. Wytze Smits legt het land klaar met een koppensneller en volveldsfrees. Op de achtergrond poot Hessel Smits het S-pootgoed met een snarenbedplanter. - Foto's: Mark Pasveer

  Maatschap Smits in Oudebildtzijl (Fr.) poot als een van de eersten in de omgeving pootaardappelen. Wytze Smits legt het land klaar met een koppensneller en volveldsfrees. Op de achtergrond poot Hessel Smits het S-pootgoed met een snarenbedplanter. - Foto's: Mark Pasveer

 • Door de 130 milliliter water die in maart nog viel is de bovenlaag wat hard geworden, zodat Smits de frees een stand sneller moet laten draaien dan vorig jaar. De grond valt nu erg goed.

  Door de 130 milliliter water die in maart nog viel is de bovenlaag wat hard geworden, zodat Smits de frees een stand sneller moet laten draaien dan vorig jaar. De grond valt nu erg goed.

 • De overgebleven kluitjes zijn niet zo hard, ze laten zich met de hand verpulveren.

  De overgebleven kluitjes zijn niet zo hard, ze laten zich met de hand verpulveren.

 • Halverwege de pootgang maakt Smits de pootmachine helemaal leeg om op een ander ras over te gaan.

  Halverwege de pootgang maakt Smits de pootmachine helemaal leeg om op een ander ras over te gaan.

 • Gerbrand Smits voert het uitgangsmateriaal aan in kisten. Dankzij de ligging van het perceel aan een harde weg kan hij de pootmachine met een heftruck vullen.

  Gerbrand Smits voert het uitgangsmateriaal aan in kisten. Dankzij de ligging van het perceel aan een harde weg kan hij de pootmachine met een heftruck vullen.

 • In Anjum (Fr.) zaait zzp’er Johan Dijck een perceel zomergerst voor Lieuwe Dijkstra. Met de gerst zaait Dijk meteen gras mee als ondervrucht. De bovenlaag is wat verslempt door de regen van maart, maar daaronder is de structuur erg mooi.

  In Anjum (Fr.) zaait zzp’er Johan Dijck een perceel zomergerst voor Lieuwe Dijkstra. Met de gerst zaait Dijk meteen gras mee als ondervrucht. De bovenlaag is wat verslempt door de regen van maart, maar daaronder is de structuur erg mooi.

 • Dijck laat de grond voldoende grof liggen om slemp te voorkomen. Een trekker met voldoende vermogen heeft als voordeel dat de mate van verkruimeling goed te sturen is.

  Dijck laat de grond voldoende grof liggen om slemp te voorkomen. Een trekker met voldoende vermogen heeft als voordeel dat de mate van verkruimeling goed te sturen is.

 • De zaaimachine heeft een weeginrichting om te zien hoeveel zaad er nog in de bak zit. Wanneer de bak bijna leeg is controleert Dijck voor de zekerheid of er geen zaaizaad blijft hangen.

  De zaaimachine heeft een weeginrichting om te zien hoeveel zaad er nog in de bak zit. Wanneer de bak bijna leeg is controleert Dijck voor de zekerheid of er geen zaaizaad blijft hangen.

 • Loonwerker Klaas Oenze de Graaf in Wierum (Fr.) zaait een perceel suikerbieten. Aan het begin van de week stond de agenda niet meer helemaal vol, een aantal klanten besloot vanwege het aanhoudende droge weer om het zaaien een paar dagen uit te stellen om de grond beter op te laten drogen.

  Loonwerker Klaas Oenze de Graaf in Wierum (Fr.) zaait een perceel suikerbieten. Aan het begin van de week stond de agenda niet meer helemaal vol, een aantal klanten besloot vanwege het aanhoudende droge weer om het zaaien een paar dagen uit te stellen om de grond beter op te laten drogen.

 • De loonwerker kan de bieten een rijenbemesting met vloeibare stikstof meegeven. De vraag naar deze manier van bemesten hangt vooral af van de prijs voor de vloeibare meststof.

  De loonwerker kan de bieten een rijenbemesting met vloeibare stikstof meegeven. De vraag naar deze manier van bemesten hangt vooral af van de prijs voor de vloeibare meststof.

 • Bij Wehe den Hoorn (Gr.) bemest loonbedrijf Geertsema een perceel wintertarwe met een sleepslangsysteem. Volgens Oldrik Mollema is de grond na de regen van de week ervoor weer zover opgedroogd dat het bemesten weer goed gaat. De tarwe groeit hard, zodat het tijd wordt dat de mest er op komt.

  Bij Wehe den Hoorn (Gr.) bemest loonbedrijf Geertsema een perceel wintertarwe met een sleepslangsysteem. Volgens Oldrik Mollema is de grond na de regen van de week ervoor weer zover opgedroogd dat het bemesten weer goed gaat. De tarwe groeit hard, zodat het tijd wordt dat de mest er op komt.

 • De loonwerker heeft een 380 pk Claas Xerion voor de mestpomp staan. Volgens Mollema is deze erg geschikt voor dit werk.

  De loonwerker heeft een 380 pk Claas Xerion voor de mestpomp staan. Volgens Mollema is deze erg geschikt voor dit werk.

 • De varkensmest wordt via een kleine tussentank direct vanuit de vrachtwagen doorgepompt naar de bemester.

  De varkensmest wordt via een kleine tussentank direct vanuit de vrachtwagen doorgepompt naar de bemester.

 • De broers Geert en Adriaan Sandee in Meeden (Gr.) zijn halverwege het poten van hun 22 hectare zetmeelaardappelen. Een kleine 3 dagen hebben ze ervoor nodig. Een week eerder is de mest er op gebracht en is het perceel met cultivator en aandrukrol pootklaar gelegd. Door de harde oostenwind droogt de grond snel op, het begint zelfs al een beetje te stuiven.

  De broers Geert en Adriaan Sandee in Meeden (Gr.) zijn halverwege het poten van hun 22 hectare zetmeelaardappelen. Een kleine 3 dagen hebben ze ervoor nodig. Een week eerder is de mest er op gebracht en is het perceel met cultivator en aandrukrol pootklaar gelegd. Door de harde oostenwind droogt de grond snel op, het begint zelfs al een beetje te stuiven.

 • Het vullen van de bak vanuit de kipper gaat sneller met z’n tweeën.

  Het vullen van de bak vanuit de kipper gaat sneller met z’n tweeën.

 • Bij Zuidlaarderveen (Dr.) bewerkt Marnix van der Leest van loonbedrijf HS Agri een maisstoppel met een schijveneg. De lagere plekken drogen zo sneller op, zodat de mest er op kan. Daarna wordt het perceel gespit en komen er aardappelen in.

  Bij Zuidlaarderveen (Dr.) bewerkt Marnix van der Leest van loonbedrijf HS Agri een maisstoppel met een schijveneg. De lagere plekken drogen zo sneller op, zodat de mest er op kan. Daarna wordt het perceel gespit en komen er aardappelen in.

Of registreer je om te kunnen reageren.