Akkerbouw

Foto & video

Voorjaar 2019 gaat goed van start in Wieringermeer

Het lijkt erop dat het voorjaarswerk losbarst. Toch is er hier en daar nog wat rust om te beginnen.

Vooral zaaiuien en suikerbieten gaan op veel plaatsen de grond in. In Flevoland is het al aardig druk, maar in de Wieringermeer moesten we toch een behoorlijk eind rijden om voorjaarswerkzaamheid te kunnen zien. Ook hier voornamelijk zaaiuien en suikerbieten. Aardappelpoten is in de Wieringermeer in de tweede week van april nog geen optie.

Bekijk ook de foto’s van het voorjaarswerk in het Noorden.

Foto

 • In de Noordoostpolder zaait Harry Bouhof uit Ens 7,5 hectare suikerbieten van het ras BTS 2345 + Force met zijn oude Monosem-zaaimachine achter een Valtra Valmet. - Foto's: Sytze Bakker

  In de Noordoostpolder zaait Harry Bouhof uit Ens 7,5 hectare suikerbieten van het ras BTS 2345 + Force met zijn oude Monosem-zaaimachine achter een Valtra Valmet. - Foto's: Sytze Bakker

 • Zoon Matthijs maakt het land klaar met een rotorkopeg Pegoraro (4 meter breed) achter een Valmet 8150. Deze grond valt bijzonder goed.

  Zoon Matthijs maakt het land klaar met een rotorkopeg Pegoraro (4 meter breed) achter een Valmet 8150. Deze grond valt bijzonder goed.

 • Controle is het halve werk en vooral met zulk mooi weer is het goed om even te kijken. Harry rijdt zonder gps de gangen erin.

  Controle is het halve werk en vooral met zulk mooi weer is het goed om even te kijken. Harry rijdt zonder gps de gangen erin.

 • Close-up van het bietenzaadje in de zaaivoor.

  Close-up van het bietenzaadje in de zaaivoor.

 • Bij Wim Droog in Marknesse worden zaaiuien gezaaid op lage bedden, wat vorig jaar beproefd is om wateroverlast te kunnen beperken en meer lucht in de grond te krijgen. Wateroverlast was echter zeker niet aan de orde vorig jaar. Desondanks waren de opbrengsten prima.

  Bij Wim Droog in Marknesse worden zaaiuien gezaaid op lage bedden, wat vorig jaar beproefd is om wateroverlast te kunnen beperken en meer lucht in de grond te krijgen. Wateroverlast was echter zeker niet aan de orde vorig jaar. Desondanks waren de opbrengsten prima.

 • Omdat de proef vorig seizoen goed uitpakte, wordt de techniek nu op grotere schaal toegepast. Het werktuig was een ruggentrekker voor wortels 6x75 centimeter. Die is omgebouwd naar deze rugvormers en uitgevoerd met een rotorkopeg.

  Omdat de proef vorig seizoen goed uitpakte, wordt de techniek nu op grotere schaal toegepast. Het werktuig was een ruggentrekker voor wortels 6x75 centimeter. Die is omgebouwd naar deze rugvormers en uitgevoerd met een rotorkopeg.

 • Het zaaien wordt hier uitgevoerd door Klaas Zachariasse, die samen met nog 2 collega’s in de SB Agro (Sloefweg Bomenweg) combinatie zitten. Totaal telen ze 60 hectare zaaiuien en doen ook nog 20 hectare zaaiwerk voor derden.

  Het zaaien wordt hier uitgevoerd door Klaas Zachariasse, die samen met nog 2 collega’s in de SB Agro (Sloefweg Bomenweg) combinatie zitten. Totaal telen ze 60 hectare zaaiuien en doen ook nog 20 hectare zaaiwerk voor derden.

 • Een zaaimachine van Kverneland Accord, die 2 dubbele rijtjes per bed zaait. Hier 7,75 hectare van het ras Hytech. Verder werd nog 2,4 hectare Red Baron gezaaid.

  Een zaaimachine van Kverneland Accord, die 2 dubbele rijtjes per bed zaait. Hier 7,75 hectare van het ras Hytech. Verder werd nog 2,4 hectare Red Baron gezaaid.

 • Doordat de bedden worden aangedrukt door een Guttlerrol, zien we dat de zaden een goede aansluiting hebben met de ondergrond.

  Doordat de bedden worden aangedrukt door een Guttlerrol, zien we dat de zaden een goede aansluiting hebben met de ondergrond.

 • Jan van der Giessen uit Slootdorp Wieringermeer zaait hier 12 hectare suikerbieten van het ras Hannibal.

  Jan van der Giessen uit Slootdorp Wieringermeer zaait hier 12 hectare suikerbieten van het ras Hannibal.

 • Al is het niet druk te noemen in deze polder, de grond is in elk geval droog genoeg om te zaaien. Aardappelen poten is nog niet mogelijk, volgens Van der Giessen.

  Al is het niet druk te noemen in deze polder, de grond is in elk geval droog genoeg om te zaaien. Aardappelen poten is nog niet mogelijk, volgens Van der Giessen.

 • Met gps is het handig om alles er strak in te krijgen.

  Met gps is het handig om alles er strak in te krijgen.

 • Wilbert van Essen van loonbedrijf Sturm Jacobs uit Wieringerwerf is bij Van der Giesen aan het uien zaaien met een Agricola-zaaimachine. Deze heeft 3 bedden van 1,5 meter met 6 rijen per bed.

  Wilbert van Essen van loonbedrijf Sturm Jacobs uit Wieringerwerf is bij Van der Giesen aan het uien zaaien met een Agricola-zaaimachine. Deze heeft 3 bedden van 1,5 meter met 6 rijen per bed.

 • De zaden van het ras Firmo van Hazera zitten keurig door vacuüm geplakt tegen de zaaischijf. Er worden 3,6 eenheden per hectare gezaaid. Er wordt ook nog 1,5 van de totaal 5 hectare Centro gezaaid.

  De zaden van het ras Firmo van Hazera zitten keurig door vacuüm geplakt tegen de zaaischijf. Er worden 3,6 eenheden per hectare gezaaid. Er wordt ook nog 1,5 van de totaal 5 hectare Centro gezaaid.

 • De grond kleurt donkerder waar het zaad ligt, dus dat zit wel goed.

  De grond kleurt donkerder waar het zaad ligt, dus dat zit wel goed.

 • Erik Smak uit Lutjewinkel (net buiten de Wieringermeer) laat hier uien voor vermeerdering zaaien door loonbedrijf FA Gebr. Nannes uit Warmenhuizen, met hier 1 van de gebroeders Jan Kees Nannes.

  Erik Smak uit Lutjewinkel (net buiten de Wieringermeer) laat hier uien voor vermeerdering zaaien door loonbedrijf FA Gebr. Nannes uit Warmenhuizen, met hier 1 van de gebroeders Jan Kees Nannes.

 • Volgens Nannes is de zaaiafstand ongeveer 3,5 centimeter in de rij om goede uien te krijgen die in Frankrijk worden ingezet voor de zaadteelt.

  Volgens Nannes is de zaaiafstand ongeveer 3,5 centimeter in de rij om goede uien te krijgen die in Frankrijk worden ingezet voor de zaadteelt.

 • Bij Middenmeer is akkerbouwer Cees van Langerak 5 hectare uienland aan het klaarleggen. Er worden ook nog Cambridge-rollen gebruikt om de toplaag wat aan te drukken.

  Bij Middenmeer is akkerbouwer Cees van Langerak 5 hectare uienland aan het klaarleggen. Er worden ook nog Cambridge-rollen gebruikt om de toplaag wat aan te drukken.

 • Vele bewerkingen in 1 gang. Het land komt er zo mooi vlak bij te liggen.

  Vele bewerkingen in 1 gang. Het land komt er zo mooi vlak bij te liggen.

 • In Oost-Flevoland hebben we toch een pootmachine gespot bij MTS Piek & Zn uit Biddinghuizen. Er is net begonnen aan 8,5 hectare Innovator. Daarnaast wordt ook nog 8,5 hectare Agria geteeld.

  In Oost-Flevoland hebben we toch een pootmachine gespot bij MTS Piek & Zn uit Biddinghuizen. Er is net begonnen aan 8,5 hectare Innovator. Daarnaast wordt ook nog 8,5 hectare Agria geteeld.

 • De zware grond ligt er mooi bij. Er wordt N-xt fosfaat meststof en Nemathorin toegepast tegen onder andere ritnaalden.

  De zware grond ligt er mooi bij. Er wordt N-xt fosfaat meststof en Nemathorin toegepast tegen onder andere ritnaalden.

Of registreer je om te kunnen reageren.