Akkerbouw

Foto & video

Volop voorjaarswerk op Noord-Beveland

Voor het kleine beetje regen dat in Zeeland viel zagen veel boeren nog kans om van alles in de grond te krijgen. Uiteindelijk viel er zo weinig dat het werk nauwelijks vertraging op liep. Op Noord-Beveland werd bemest, gezaaid, geplant en onkruid aangepakt.

Foto

 • Johan Verhulst in Geersdijk poot een perceel Agria's. - Foto's: Anton Dingemanse

  Johan Verhulst in Geersdijk poot een perceel Agria's. - Foto's: Anton Dingemanse

 • De akkerbouwer gebruikt gesneden pootgoed dat hem bij het afsluiten van een leveringscontract is aangeboden. Omdat hij met bekerplanter plant geeft hij zelf de voorkeur aan ongesneden pootgoed van een vaste maat. De kans op dubbel liggen is met gesneden pootgoed al groter en daarbij komt nog dat bij het snijden de beide delen niet altijd gelijk zijn.

  De akkerbouwer gebruikt gesneden pootgoed dat hem bij het afsluiten van een leveringscontract is aangeboden. Omdat hij met bekerplanter plant geeft hij zelf de voorkeur aan ongesneden pootgoed van een vaste maat. De kans op dubbel liggen is met gesneden pootgoed al groter en daarbij komt nog dat bij het snijden de beide delen niet altijd gelijk zijn.

 • Op dit perceel werd gras voor de drogerij geteeld. Dit is eerst gespit. Nu is de grond goed genoeg om de aardappelen te poten.

  Op dit perceel werd gras voor de drogerij geteeld. Dit is eerst gespit. Nu is de grond goed genoeg om de aardappelen te poten.

 • Het pootgoed wordt met een heftruck bij het nabij gelegen bedrijf opgehaald en in de plantbak gekiept.

  Het pootgoed wordt met een heftruck bij het nabij gelegen bedrijf opgehaald en in de plantbak gekiept.

 • Loonbedrijf Boogaard-Vader (Bova) uit Biggekerke was uitgerukt om voor Adrie de Putter in Kamperland bieten te zaaien. Het eerste perceel zit er in en de zaaicombinatie rijdt van het land af om naar het volgend perceel te gaan.

  Loonbedrijf Boogaard-Vader (Bova) uit Biggekerke was uitgerukt om voor Adrie de Putter in Kamperland bieten te zaaien. Het eerste perceel zit er in en de zaaicombinatie rijdt van het land af om naar het volgend perceel te gaan.

 • Voor het volgende perceel moet de combinatie een flink eind over de openbare weg dus de zaaimachine wordt op de transportwagen gezet.

  Voor het volgende perceel moet de combinatie een flink eind over de openbare weg dus de zaaimachine wordt op de transportwagen gezet.

 • Op een perceel van Peter Dieleman zaait Van Stee uit Lewedorp peen. Dit perceel werd enkele jaren geleden diep gespit om de ongeveer 30 centimeter klei van de bovenlaag te mengen met het zand daaronder om zo de structuur te verbeteren.

  Op een perceel van Peter Dieleman zaait Van Stee uit Lewedorp peen. Dit perceel werd enkele jaren geleden diep gespit om de ongeveer 30 centimeter klei van de bovenlaag te mengen met het zand daaronder om zo de structuur te verbeteren.

 • Het zaad ligt in licht kluitige grond. De ontwikkelende wortel zal daar geen hinder van ondervinden.

  Het zaad ligt in licht kluitige grond. De ontwikkelende wortel zal daar geen hinder van ondervinden.

 • Het is weer tijd om de zaadbakjes bij te vullen. Deze nieuwe zaaimachine legt het zaad niet in rijtjes maar in een brede band op de rug.

  Het is weer tijd om de zaadbakjes bij te vullen. Deze nieuwe zaaimachine legt het zaad niet in rijtjes maar in een brede band op de rug.

 • Het zaaiwerk op de ruggen ligt er mooi strak bij. De peenruggen zijn met een aardappelfrees opgezet.

  Het zaaiwerk op de ruggen ligt er mooi strak bij. De peenruggen zijn met een aardappelfrees opgezet.

 • Landbouwbedrijf Remijnse in Kamperland zaait een perceel luzerne voor de drogerij. Luzerneteelt geeft de bodem een tijdje rust.

  Landbouwbedrijf Remijnse in Kamperland zaait een perceel luzerne voor de drogerij. Luzerneteelt geeft de bodem een tijdje rust.

 • Het bieten zaaien bij Remijnse ligt even stil. Op een naastliggend perceel met wintertarwe wordt met sleepslang bemest. De toevoerslang ligt gedeeltelijk over het bietenland en die moet ook weer opgerold worden. Daarom wordt het bieten zaaien maar even uitgesteld.

  Het bieten zaaien bij Remijnse ligt even stil. Op een naastliggend perceel met wintertarwe wordt met sleepslang bemest. De toevoerslang ligt gedeeltelijk over het bietenland en die moet ook weer opgerold worden. Daarom wordt het bieten zaaien maar even uitgesteld.

 • Inmiddels is Bova bij een ander perceel van de Putter gearriveerd en staat op het punt om het zaaiwerk weer te hervatten.

  Inmiddels is Bova bij een ander perceel van de Putter gearriveerd en staat op het punt om het zaaiwerk weer te hervatten.

 • Alles is in orde dus ook dit perceel kan gezaaid worden.

  Alles is in orde dus ook dit perceel kan gezaaid worden.

 • Wim van der Moere past een bodemherbicide toe op een perceel dat ingezaaid is met gele ui.

  Wim van der Moere past een bodemherbicide toe op een perceel dat ingezaaid is met gele ui.

 • Tussen de werkzaamheden op het land foerageren de reeën.

  Tussen de werkzaamheden op het land foerageren de reeën.

 • Terwijl Van der Moere zijn perceel spuit wordt een ander perceel van de akkerbouwer door loonbedrijf Houmes bemest met varkensmest. Dit perceel is bestemd voor aardappelen.

  Terwijl Van der Moere zijn perceel spuit wordt een ander perceel van de akkerbouwer door loonbedrijf Houmes bemest met varkensmest. Dit perceel is bestemd voor aardappelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.