Akkerbouw

Foto & video

Snijden voor betere benutting eigen pootgoed

Voor de aardappelen de grond in gaan, snijdt Henry Ravestijn de grote maten van zijn zelf geteelde pootaardappelen. Markies kiemt daardoor vlotter.

Foto

 • Medewerkers van akkerbouwer Henry Ravestijn in Numansdorp (Z.-H.) controleren of de aardappelen op de rollenbaan van de snijmachine goed liggen voor ze gesneden worden. - Foto's: Anton Dingemanse

  Medewerkers van akkerbouwer Henry Ravestijn in Numansdorp (Z.-H.) controleren of de aardappelen op de rollenbaan van de snijmachine goed liggen voor ze gesneden worden. - Foto's: Anton Dingemanse

 • Ravestijn teelt ieder jaar 1 hectare ATR-pootgoed voor eigen consumptieteelt voor het volgende seizoen. De rest van het benodigde pootgoed koopt hij in. Hier staan de kisten met gesneden pootgoed met daarachter de big-bags met het aangekochte pootgoed.

  Ravestijn teelt ieder jaar 1 hectare ATR-pootgoed voor eigen consumptieteelt voor het volgende seizoen. De rest van het benodigde pootgoed koopt hij in. Hier staan de kisten met gesneden pootgoed met daarachter de big-bags met het aangekochte pootgoed.

 • Het zelf geteelde pootgoed sorteert Ravestijn op maat met de rollen van de stortbak. Alles boven de 48 mm wordt gesneden. Ravestijn heeft al jaren ervaring met gesneden pootgoed van eerst Agria en nu Markies. Hij heeft de ervaring dat gesneden Markies wat feller kiemt en daardoor sneller boven staat. Of dat ook resulteert in een hogere opbrengst, kan de teler niet zeggen.

  Het zelf geteelde pootgoed sorteert Ravestijn op maat met de rollen van de stortbak. Alles boven de 48 mm wordt gesneden. Ravestijn heeft al jaren ervaring met gesneden pootgoed van eerst Agria en nu Markies. Hij heeft de ervaring dat gesneden Markies wat feller kiemt en daardoor sneller boven staat. Of dat ook resulteert in een hogere opbrengst, kan de teler niet zeggen.

 • Met de heftruck schept Ravestijn de te snijden poters in de stortbak die langzaam draait om een te grote toevoer naar de snijmachine te voorkomen.

  Met de heftruck schept Ravestijn de te snijden poters in de stortbak die langzaam draait om een te grote toevoer naar de snijmachine te voorkomen.

 • De opstelling van de snijmachine met stortbak. Deze machine wordt gehuurd van Peter de Bruin uit Klaaswaal. Die heeft samen met een collega 2 van deze machines in de verhuur.

  De opstelling van de snijmachine met stortbak. Deze machine wordt gehuurd van Peter de Bruin uit Klaaswaal. Die heeft samen met een collega 2 van deze machines in de verhuur.

 • De nokkenrollenbaan van de snijmachine is zo ingericht dat de poters keurig voor de messen komen om ze in tweeën te snijden.

  De nokkenrollenbaan van de snijmachine is zo ingericht dat de poters keurig voor de messen komen om ze in tweeën te snijden.

 • Vervolgens gaan de gesneden poters onder een poedergordijn van talkpoeder door om het snijvlak te beschermen.

  Vervolgens gaan de gesneden poters onder een poedergordijn van talkpoeder door om het snijvlak te beschermen.

 • Omdat er tijdelijk niet genoeg kisten beschikbaar zijn, gaat het gesneden pootgoed eerst in een kipper. Vanwege de verwachte schaarste aan pootgoed liet Ravestijn het pootgoed wat langer doorgroeien, waardoor hij wel 25 ton moest snijden. Hij verwacht met het eigen pootgoed zo’n 12 hectare uit te kunnen poten.

  Omdat er tijdelijk niet genoeg kisten beschikbaar zijn, gaat het gesneden pootgoed eerst in een kipper. Vanwege de verwachte schaarste aan pootgoed liet Ravestijn het pootgoed wat langer doorgroeien, waardoor hij wel 25 ton moest snijden. Hij verwacht met het eigen pootgoed zo’n 12 hectare uit te kunnen poten.

 • Uiteindelijk gaat al het gesneden pootgoed in kisten om binnenkort met snarenbedplanter te worden geplant.

  Uiteindelijk gaat al het gesneden pootgoed in kisten om binnenkort met snarenbedplanter te worden geplant.

Of registreer je om te kunnen reageren.