Foto: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Gladiolen op bedden in plaats van ruggen

Het voorjaarswerk komt weer op gang. Teelt- en handelsbedrijf Kesselaar in het Zeeuwse ‘s-Gravenpolder plant gladiolen op een huurperceel.

Na alles overwogen te hebben gaat het werk weer verder. Op de voorgrond legt Dees het zaaibed klaar en op de achtergrond zaait Knuit de uien.

Bij het Zeeuwse 's-Gravenpolder plant handelshuis Kesselaar bij Christiaan Dees een perceel gladiolen. Tegelijkertijd legt Dees zelf een perceel klaar om uien te zaaien. - Foto's: Anton Dingemanse

Dit jaar maakt Kesselaar voor het eerst gebruik van een plantmachine die de gladiolen volvelds op een bed plant. Voorheen werd altijd op aardappelruggen geplant.

De gladiolen worden over het bed verdeeld met 5 plantkokers. Plantkokers 1, 3 en 5 vooraan en 2 en 4 op enige afstand daarachter.

Terwijl in de voorste plantkokers de knolletjes meteen vallen worden de bolletjes voor de achterste plantkokers met transportbandjes aangevoerd.

Een medewerker op de plantmachine houdt het plantproces in de gaten en kan zo nodig elektronisch corrigeren.

De grond die door de voorste plantkouters opzij is gewerkt wordt door de achterste kouters weer over de geplante knolletjes geduwd.

Met aanaardschijven worden de zijkanten van de bedden bijgewerkt.

Een geplant en nog niet geplant bed naast elkaar.

Terwijl Kesselaar gladiolen plant laat Dees loonbedrijf Knuit 9 hectare Centro zaaiuien zaaien. Bij de eerste rondgang wordt even mee gelopen om te kijken of alles naar behoren gaat.

Vooral de ligging van het zaad heeft de aandacht.

Het zaad ligt net aan goed. De bodem geeft nog wat vocht op en er wordt regen verwacht anders was een beetje dieper zaaien wellicht toch raadzaam.

Hier is goed te zien dat de plantkouters even breed zijn als de kokers en hoe de knolletjes in het plantbed liggen. Kesselaar test meteen verschillende granulaten om uitsluitsel te krijgen welke het beste resultaat oplevert. Per ras worden afzonderlijk van elkaar verschillende granulaten toegevoegd met als controle een deel waar niets wordt toegevoegd.

De ligging in het bed wordt regelmatig gecontroleerd. Kesselaar plant 100.000 gladiolen per hectare.

Normaal is een plantdiepte van 7 centimeter voldoende, maar door de rulle grond wordt nu een diepte van 8 centimeter aangehouden.

De plantmachine moet weer bijgevuld worden. Van het nabij gelegen bedrijf wordt met verreiker een volgende kist met plantgoed gehaald en in de plantbak gestort.

Kort voor het planten wordt het plantbed met een beddenfrees klaar gelegd. In een werkgang worden 2 plantbedden van 1,50 meter gelegd.

Beheer
WP Admin