Akkerbouw

Foto & video 10 reacties

Vroeg voorjaarswerk in februari

Het is nog niet eerder voorgevallen dat er in de maand februari al voorjaarswerk werd gedaan alsof het april was. Sommigen vinden het nog te vroeg, maar anderen zijn gestart met het zaaien van uien en peen.

Foto

 • Akkerbouwer Rob de Rijke uit Nagele liet zijn bouwland door loonbedrijf Van Dun bemesten met 30 m3 rundveedrijfmest. Dit perceel is bestemd voor de teelt van pootaardappelen. - Foto's: Sytze Bakker

  Akkerbouwer Rob de Rijke uit Nagele liet zijn bouwland door loonbedrijf Van Dun bemesten met 30 m3 rundveedrijfmest. Dit perceel is bestemd voor de teelt van pootaardappelen. - Foto's: Sytze Bakker

 • Een dag eerder is alles klaargezet zodat ’s ochtends vroeg begonnen kon worden.

  Een dag eerder is alles klaargezet zodat ’s ochtends vroeg begonnen kon worden.

 • Bij De Rijke wordt met een sleepslangbemester in totaal zo’n 1.700 m3 rundveedrijfmest uitgereden.

  Bij De Rijke wordt met een sleepslangbemester in totaal zo’n 1.700 m3 rundveedrijfmest uitgereden.

 • Epke Werkman bedient op het erf de pompinstallatie. Via radio heeft het contact met Tim Romkes die op de bemester zit.

  Epke Werkman bedient op het erf de pompinstallatie. Via radio heeft het contact met Tim Romkes die op de bemester zit.

 • Er zijn al verscheidene vrachten gebracht en er volgen er nog meer.

  Er zijn al verscheidene vrachten gebracht en er volgen er nog meer.

 • Verderop is Van Dun mest aan het uitrijden met een 5-wielige Vervaet.

  Verderop is Van Dun mest aan het uitrijden met een 5-wielige Vervaet.

 • Ook hier betreft het rundveemest op bouwland waar aardappelen in komen.

  Ook hier betreft het rundveemest op bouwland waar aardappelen in komen.

 • Het is veel heen en weer rijden om de mest op het land te krijgen. Maar met bijna 20 m3 in de tank gaat het toch vrij snel.

  Het is veel heen en weer rijden om de mest op het land te krijgen. Maar met bijna 20 m3 in de tank gaat het toch vrij snel.

 • Bij Dronten zaait loonbedrijf Heyboer 5,7 hectare zaaiuien voor Rien Schlepers. Schlepers laat 4,2 eenheden Hybing per hectare zaaien.

  Bij Dronten zaait loonbedrijf Heyboer 5,7 hectare zaaiuien voor Rien Schlepers. Schlepers laat 4,2 eenheden Hybing per hectare zaaien.

 • Het zaaien gaat bijzonder mooi op deze diepgeploegde kavel. Op de foto is te zien dat er lichtere en zwaardere plekken in dit perceel zitten. De uien krijgen 30 kilo Physiostart per hectare mee.

  Het zaaien gaat bijzonder mooi op deze diepgeploegde kavel. Op de foto is te zien dat er lichtere en zwaardere plekken in dit perceel zitten. De uien krijgen 30 kilo Physiostart per hectare mee.

 • Nu het zo vroeg is wordt extra zorgvuldig naar de zaaidiepte gekeken. Samen bekijken Harm Jan Houtman (man op de zaaimachine), Marc Oomen (chauffeur), Rien Schlepers (teler) en Dany Wolgen (Heyboer) de zaaidiepte.

  Nu het zo vroeg is wordt extra zorgvuldig naar de zaaidiepte gekeken. Samen bekijken Harm Jan Houtman (man op de zaaimachine), Marc Oomen (chauffeur), Rien Schlepers (teler) en Dany Wolgen (Heyboer) de zaaidiepte.

 • Bij Dronten zaait biologisch bedrijf van Woerden haver. “De haver zaaien we als rustgewas en vanwege de goede bodembedekking tegen onkruid”, aldus Mike Bezemer die op dit bedrijf verantwoordelijk is voor de teelt.

  Bij Dronten zaait biologisch bedrijf van Woerden haver. “De haver zaaien we als rustgewas en vanwege de goede bodembedekking tegen onkruid”, aldus Mike Bezemer die op dit bedrijf verantwoordelijk is voor de teelt.

 • “We zijn uitzonderlijk vroeg op het land, maar het is prachtig weer om graan te zaaien”, zegt Bezemer.

  “We zijn uitzonderlijk vroeg op het land, maar het is prachtig weer om graan te zaaien”, zegt Bezemer.

 • Op akkerbouwbedrijf Jan Bakker legt Bert Jan Ruitenberg uienland klaar.

  Op akkerbouwbedrijf Jan Bakker legt Bert Jan Ruitenberg uienland klaar.

 • Met hulp van gps geen centimeter overlap.

  Met hulp van gps geen centimeter overlap.

 • Chris Waiboer en Hans van Kampen van loonbedrijf Breure zaaien hier de uien.

  Chris Waiboer en Hans van Kampen van loonbedrijf Breure zaaien hier de uien.

 • Het uienzaad ligt in vochtige grond met een mooie structuur.

  Het uienzaad ligt in vochtige grond met een mooie structuur.

 • Op het bedrijf van Erwin en Evert Rienks (Weidsicht vof) in Dronten zaait loonbedrijf van Unen 9 hectare Nerac biologische peen op ruggen.

  Op het bedrijf van Erwin en Evert Rienks (Weidsicht vof) in Dronten zaait loonbedrijf van Unen 9 hectare Nerac biologische peen op ruggen.

 • Het zaaien gaat zonder problemen, de kouters en aandrukwieltjes blijven mooi schoon op deze diepgeploegde grond.

  Het zaaien gaat zonder problemen, de kouters en aandrukwieltjes blijven mooi schoon op deze diepgeploegde grond.

 • Deze week is er 14 hectare gezaaid. Met 1,8 miljoen zaden per ha. Maar door de kleur van het zaad is het wel zoeken om het te vinden.

  Deze week is er 14 hectare gezaaid. Met 1,8 miljoen zaden per ha. Maar door de kleur van het zaad is het wel zoeken om het te vinden.

 • Loonbedrijf van Unen zaait nog een perceel vroege peen bij Blokzijl. Het zaaien was een dag uitgesteld omdat door de vorst geen goede ruggen getrokken konden worden.

  Loonbedrijf van Unen zaait nog een perceel vroege peen bij Blokzijl. Het zaaien was een dag uitgesteld omdat door de vorst geen goede ruggen getrokken konden worden.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Mooi maar laten de Nederlandse akkerbouwers al het werk uitvoeren door de loonwerker? Wat doen die akkerbouwers eigenlijk zelf?

 • pinkeltje

  Wat die akkerbouwers zelf doen? Proberen om de kosten zo laag mogelijk te houden en zo slagvaardig mogelijk aan te pakken?

 • Noordam2

  Farmerbn, jij reageert ergens op een artikel dat melkrobots duur zijn evenals onderhoud van de robots. Dat is nou precies de reden dat wij soms werk uitbesteden. Jullie doen dat ook met oogsten toch? Pinkeltje ziet het goed en dat lukt aardig!

 • vleeskipje

  Vakwerk op alle foto's, geweldig toch. Je moet niet alles zelf willen doen.

 • farmerbn

  Zonder gekheid. Wat doen akkerbouwers nog zelf? Zaaien niet, spuiten niet, oogsten niet. Ploegen wel of ook niet?

 • Nieuw.

  @farmerbn, de meeste akkerbouwers kunnen goed rekenen. Een speciale zaaimachine aanschaffen is alleen interessant bij een minimale aantal hectares per jaar. In het' Nederlandse poldermodel ' werk je dan samen met de buurman, loonwerkers of werktuigencooperaties. De akkerbouwer zelf is planner en regelaar (manager).

 • farmerbn

  Bij 50 ha akkerbouw kan dus eigenlijk niks meer uit om iets zelf te doen? Wil je het werk alleen door moderne dure machines uit laten voeren dan zijn al die machines te duur voor die boer?

 • Noordam2

  Wij spuiten, strooien kunstmest zaaien het ene wel het andere niet poten zelf aardappelen maar rooien ze niet zelf hoewel we 200 Ha aardappels telen. Loonwerker heeft goede machines, komt regelmatig met twee machines. We zijn dus erg slagvaardig. Het is ook een beetje wat je leuk vind!

 • Nieuw.

  @farmer, er blijft zeker wel interesant werk over, grondbewerkingen bijvoorbeeld maar het is zoals noordam2 aangeeft bij iedereen anders.

 • Jan-Zonderland

  Farmerbn, wij doen alles zelf omdat het wel moet. (Behalve een stukje combinen als we tarwe of soyabonen telen) Hier zijn geen loonwerkers die het werk doen wat nodig is voor onze teelten. Maar als je niet zoveel geeft om het nieuwste van het nieuwste dan is het ook met beperkte oppervlakte wel te doen. Onze jongste trekker bijvoorbeeld is van 2004, de oudste van 1974. En ze doen allebei alles wat ik er van vraag. Een bietenrooier voor 20 ha is moeilijk rendabel te maken maar als die rooier, zoals in ons geval maar $6000 heeft gekost, dan is het weer niet zo moeilijk

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.