Foto: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Primeuraardappelen vlot de grond in op Tholen

De Nederlandse primeuraardappelteelt is geconcentreerd rondom de veiling in Sint Annaland op het Zeeuwse eiland Tholen. De aardappelen voor de teelt onder plastic zitten al in de grond. Telers hebben het mooie weer in februari benut om ook al met de rest van de aardappelen te beginnen.

Een medewerker van Johan Slager van Pieperline ploegt een perceel voor de primeurteelt.

Hier stond luzerne. Het gewas zorgt voor een mooie structuur van de grond.

De wortels van de luzerne zitten door de hele bouwvoor. Bij het poten kunnen deze wat problemen opleveren.

Doordat Slager aanaardkappen aan zijn Grimme-planter heeft gemonteerd, wordt nu in 1 werkgang bewerkt, geplant en de ruggen opgezet. Aan de rand is de grond wat stug. In combinatie met de wortels zorgt dat voor minder strakke ruggen.

Verderop worden de ruggen steeds strakker.

Doordat een wagen met poters in kiemkistjes het verkeer op de Thoolse secundaire wegen te veel zou hinderen, wordt voor de wagen een plek gezocht waar medewerkers rustig kunnen lossen.

De heftruck brengt de poters naar de plantcombinatie, zodat de machine op het land kan blijven.

De Agria s hebben korte, stevige kiemen die niet snel afbreken.

Aan het eind van het snarenbed tellen 2 tegenover elkaar geplaatste sensoren de vallende poters. Zo wordt het aantal per meter vastgesteld.

De gewenste plantafstand wordt op het scherm ingesteld, de variomatic wordt elektronisch aangestuurd om de snelheid van het snarenbed aan te passen. Voorheen gebeurde dit door een ander kettingwiel te kiezen.

De variomatic gemonteerd achterop de plantmachine. Het systeem werd eind jaren 1950 door Hub van Doorne bedacht en toegepast in alle DAF-personenauto's.

De bak van de snarenbedplanter wordt bijgevuld. Deze plantmachine is dit voorjaar uitgerust met een variomatic.

Gekiemde poters in de bak van de pootmachine. Ondanks dat het overdag prachtig weer was kon het `s nachts toch nog vriezen. Om het risico op bevriezing te voorkomen zijn de Joppe-zakken niet buiten gezet. Gevolg: wat lange en bleke kiemen.

Een medewerker haalt pootaardappelen in rekken met Joppe-zakken op om de beide plantcombinaties bij te vullen.

De samenwerkende loonbedrijven Guiljam en Gunter planten met 2 machines Frieslanders voor de niet-vervroegde primeurteelt. - Foto's: Anton Dingemanse

Deze aardappelen zijn in kiembakjes voorgekiemd.

De afstelling lijkt te kloppen.

Ook de hartafstand van rug tot rug wordt gecontroleerd.

Voor de aangepaste snarenbedplanter in bedrijf wordt gesteld, moet deze eerste ingeregeld worden. 2 meter van een rug is opengelegd. De poters worden geteld om te zien of ze op de ingestelde afstand liggen. Op de foto: achteraan medewerker Martien Goedegebuure, staand Bram Gunter en vooraan Leen Guiljam.

Het kenmerk van een snarenbedplanter; pootgoed van verschillende maten wordt probleemloos geplant. Guiljam vermeerdert zijn eigen pootgoed en kan zo het sorteren achterwege laten.

Voor de zekerheid nog even controleren. De afstand klopt, het perceel kan worden afgemaakt.

Rondom en in de kiemschuur van Gunter staan de kiemkistjes met poters voor te kiemen en buiten af te harden. Poters die voldoende zijn afgehard, kunnen een lichte nachtvorst verdragen. Inmiddels is de omvang flink geslonken.

Na het ruggen frezen en toedienen van contactherbicide gaat het plastic over de vervroegde teelt. Op een enkel kleiner perceel na wachten telers tot het stormachtige weer voorbij is om schade aan het plastic te voorkomen.

Beheer
WP Admin