Akkerbouw

Foto & video

Nog nooit zo vroeg zoveel peen gezaaid

Loonwerker en akkerbouwer José Waverijn zaaide in februari al zo’n 70 hectare peen, normaal is dat slechts een enkel primeurperceel.

Foto

 • Loonbedrijf Waverijn uit het Zeeuws-Vlaamse Philippine zaait ongeveer 10 hectare peen van het ras Laguna voor teler Marijn Uitdewilligen in Sint Kruis. - Foto's: Anton Dingemanse

  Loonbedrijf Waverijn uit het Zeeuws-Vlaamse Philippine zaait ongeveer 10 hectare peen van het ras Laguna voor teler Marijn Uitdewilligen in Sint Kruis. - Foto's: Anton Dingemanse

 • Waverijn zaait met 8-rijige Kramer breedband zaaimachine met bandbreedte van 6 centimeter. De aandrukrollen zijn iets smaller dan de bovenkant van de rug. Daardoor ontstaan er aan weerszijden aan de bovenkant van de rug kleine walletjes. Deze zorgen nog voor enige bescherming van het kiemend zaad.

  Waverijn zaait met 8-rijige Kramer breedband zaaimachine met bandbreedte van 6 centimeter. De aandrukrollen zijn iets smaller dan de bovenkant van de rug. Daardoor ontstaan er aan weerszijden aan de bovenkant van de rug kleine walletjes. Deze zorgen nog voor enige bescherming van het kiemend zaad.

 • Chauffeur William van Dam controleert regelmatig het zaaiwerk.

  Chauffeur William van Dam controleert regelmatig het zaaiwerk.

 • Het zaad ligt mooi verspreid op ongeveer 1,5 cm diepte in vochtige grond. Zo liggen er dan 1,3 miljoen zaadjes per hectare, de kiemkracht is rond 85%. Als het mee zit staan hier dus straks ongeveer 1 miljoen wortelen op een hectare.

  Het zaad ligt mooi verspreid op ongeveer 1,5 cm diepte in vochtige grond. Zo liggen er dan 1,3 miljoen zaadjes per hectare, de kiemkracht is rond 85%. Als het mee zit staan hier dus straks ongeveer 1 miljoen wortelen op een hectare.

 • De zaadjes in de zaaischijf. Een camera in elk zaaielement filmt het zaad op de zaaischijf.

  De zaadjes in de zaaischijf. Een camera in elk zaaielement filmt het zaad op de zaaischijf.

 • In de cabine levert dat dit beeld op. De 8 zaaischijven zijn verdeeld over 2 schermen.

  In de cabine levert dat dit beeld op. De 8 zaaischijven zijn verdeeld over 2 schermen.

 • De zaadbakjes zijn bijna leeg en moeten weer bijgevuld worden. Omdat het doorlopen van het zaad per element elektronisch geregeld kan worden noteert van Dam per element de hoeveelheid zaad die nog per bakje aanwezig is om straks in de cabine de zaadgift te corrigeren.

  De zaadbakjes zijn bijna leeg en moeten weer bijgevuld worden. Omdat het doorlopen van het zaad per element elektronisch geregeld kan worden noteert van Dam per element de hoeveelheid zaad die nog per bakje aanwezig is om straks in de cabine de zaadgift te corrigeren.

 • Loonbedrijf Dekker-Haartsen uit Biervliet freest de ruggen om de volgende dag peen te gaan zaaien voor teler Heinsdijk in Waterlandkerkje.

  Loonbedrijf Dekker-Haartsen uit Biervliet freest de ruggen om de volgende dag peen te gaan zaaien voor teler Heinsdijk in Waterlandkerkje.

 • Zoals gewoonlijk zijn de meeuwen er als de kippen bij wanneer er in de grond wordt gewroet.

  Zoals gewoonlijk zijn de meeuwen er als de kippen bij wanneer er in de grond wordt gewroet.

 • Het freeswerk met de Struik ruggenfrees is al zover dat er ook al gezaaid kan worden.

  Het freeswerk met de Struik ruggenfrees is al zover dat er ook al gezaaid kan worden.

 • Dekker zaait met 4-rijige Stanhay triplet zaaimachine. Een lichte machine waar ook geen zware trekker voor hoeft.

  Dekker zaait met 4-rijige Stanhay triplet zaaimachine. Een lichte machine waar ook geen zware trekker voor hoeft.

 • De zaaikouter met de 3 zaaduitlopen in detail.

  De zaaikouter met de 3 zaaduitlopen in detail.

 • Zo liggen de zaadjes in de 3 gescheiden zaaisporen. Door de gescheiden zaaisporen kan iets dikker worden gezaaid. Hier liggen 1,5 miljoen stuks zaad van het ras Romance op ongeveer 2 centimeter diepte.

  Zo liggen de zaadjes in de 3 gescheiden zaaisporen. Door de gescheiden zaaisporen kan iets dikker worden gezaaid. Hier liggen 1,5 miljoen stuks zaad van het ras Romance op ongeveer 2 centimeter diepte.

 • De bovenkant van de ruggen worden licht aangedrukt met diaboolrollen van AMAC die indertijd ook werden gebruikt voor hun aardappelrooiers. Treedt er voor opkomst korstvorming op, dan worden deze rollen ook ingezet om de korst te breken.

  De bovenkant van de ruggen worden licht aangedrukt met diaboolrollen van AMAC die indertijd ook werden gebruikt voor hun aardappelrooiers. Treedt er voor opkomst korstvorming op, dan worden deze rollen ook ingezet om de korst te breken.

 • Akkerbouwer Salome uit IJzendijke laat Dekker Contado plantuien planten. Salome heeft het perceel eerst gewoeld en legt het nu klaar met een aangepaste ruggenfrees.

  Akkerbouwer Salome uit IJzendijke laat Dekker Contado plantuien planten. Salome heeft het perceel eerst gewoeld en legt het nu klaar met een aangepaste ruggenfrees.

 • De ruggenfrees is omgebouwd tot volveldsfrees en de aanaardkappen zijn vervangen door een kruimelrol. De grond wordt tot 7 centimeter diep gefreesd.

  De ruggenfrees is omgebouwd tot volveldsfrees en de aanaardkappen zijn vervangen door een kruimelrol. De grond wordt tot 7 centimeter diep gefreesd.

 • Vrijwel meteen na het plantbed klaarleggen worden de uitjes geplant. Linksboven is Dekker met zijn 4,5 brede en 33 jaar oude Hollemans plantmachine net gepasseerd.

  Vrijwel meteen na het plantbed klaarleggen worden de uitjes geplant. Linksboven is Dekker met zijn 4,5 brede en 33 jaar oude Hollemans plantmachine net gepasseerd.

 • Loonbedrijf Kloosterman zaait zijn eerste perceel uien van dit seizoen. Kees Kloosterman zaait hier niet met gps, daarom worden eerst de kanten van het perceel uitgezet.

  Loonbedrijf Kloosterman zaait zijn eerste perceel uien van dit seizoen. Kees Kloosterman zaait hier niet met gps, daarom worden eerst de kanten van het perceel uitgezet.

 • Met een vaste hand en timmermansoog is zaaien zonder gps geen probleem. Kloosterman geeft hier ook de voorkeur aan omdat je zo alert blijft op het zaaiwerk.

  Met een vaste hand en timmermansoog is zaaien zonder gps geen probleem. Kloosterman geeft hier ook de voorkeur aan omdat je zo alert blijft op het zaaiwerk.

 • De zaadjes van het rode uienras Romy in de zaaischijf.

  De zaadjes van het rode uienras Romy in de zaaischijf.

 • De ligging van de zaadjes wordt gecontroleerd.

  De ligging van de zaadjes wordt gecontroleerd.

 • Het zaad ligt net in de vochtige ondergrond. De licht kluitige grond voorkomt dat bij flinke regenval de grond direct dichtslaat.

  Het zaad ligt net in de vochtige ondergrond. De licht kluitige grond voorkomt dat bij flinke regenval de grond direct dichtslaat.

 • Nog een laatste correctie en het zaaien kan verder gaan.

  Nog een laatste correctie en het zaaien kan verder gaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.