Foto: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Experiment met vliesdoek om winterplantuien te vervroegen

Uienteler Jan Stouten in Oosterland (Zld.) bedekt winterplantuien met vliesdoek om de teelt te vervroegen.

Ook de worteling in deze lichte grond ziet er volgens de teler prima uit, evenals de halsdikte.

De haspel met vliesdoek wordt naast een bed uien afgerold. Hoe het afdekken met vliesdoek zal uit pakken, is voor Stouten en adviseurs nog afwachten.

In dit perceel liggen ook proefveldjes van Groot en Slot waar rassen worden getest op geschiktheid als winteruien. Deze veldjes werden een dag later geplant. Zo te zien staan die er beter bij dan het praktijkveld. Dat komt onder andere omdat deze uitjes met de hand rechtop en met gelijke tussenruimte zijn geplant. Met de machine komen de uien wat onregelmatiger te liggen en rechtop is een toevalstreffer. Een uitje moet dan harder werken om boven te komen.

Gaten in het doek legt Stouten ook vast tegen verder beschadigen en om te voorkomen dat de warmte hierdoor wegtrekt. Als het doek er vanwege ziekteontwikkeling niet voortijdig af moet, blijft het liggen tot de dagtemperatuur boven de 20 graden komt en de nachttemperatuur niet onder de 10 graden. Bij een te hoge temperatuur is er kans op forse loofontwikkeling terwijl de ui in groei achterblijft. Het is wel de bedoeling dat er vroeg een goed oogstbare ui ontstaat.

Het vliesdoek wordt over het bed uitgespreid. Stouten plaatst 2 hygrometers, 1 onder het doek en 1 in het open veld om zo het verschil in luchtvochtigheid vast te stellen. Bij een te hoge luchtvochtigheid kunnen schimmels zich gaan ontwikkelen. Bestrijden onder het doek is geen optie.

Voor dit bed uien is er voldoende vliesdoek. Het wordt met een ijzerzaag van de rol losgezaagd.

Jan Stouten uit het Zeeuwse Oosterland teelt winteruien. Door een deel van het areaal met vliesdoek af te dekken, hoopt hij de teelt nog iets te kunnen vervroegen. Foto's: Anton Dingemanse

De uien zijn de winter prima door gekomen, niet verwonderlijk gezien de zachte winter.

De pijplengte zit eind maart al op 30 centimeter. Stouten plantte op 16 oktober 2018 Troy en Red Spring plantuien.

Beheer
WP Admin