Akkerbouw

Foto & video

Beoordeling uien voor rassenlijst naar voren gehaald

Zoals ieder jaar worden de uien voor het Uireka-rassenonderzoek tegen het eind van de bewaarperiode anoniem beoordeeld. De beoordeling van de uien van Colijnsplaat is naar voren gehaald.

Foto

 • Elk jaar weer worden de gele zaaiuien voor de Uireka-rassenlijst gekeurd. Deze gele uienrassen worden geteeld door UIKC bij proefboerderij Rusthoeve in Colijnsplaat (Zld.) op de locatie aldaar en op een locatie bij Dronten (Fl.). De ongeveer 25 rassen van beide locaties worden normaalgesproken gelijktijdig anoniem gekeurd. - Foto's: Anton Dingemanse

  Elk jaar weer worden de gele zaaiuien voor de Uireka-rassenlijst gekeurd. Deze gele uienrassen worden geteeld door UIKC bij proefboerderij Rusthoeve in Colijnsplaat (Zld.) op de locatie aldaar en op een locatie bij Dronten (Fl.). De ongeveer 25 rassen van beide locaties worden normaalgesproken gelijktijdig anoniem gekeurd. - Foto's: Anton Dingemanse

 • Dit jaar wordt hiervan afgeweken. Door het prachtige weer, maar miserabele groeiomstandigheden vertonen de uien geteeld op de locatie Colijnsplaat neiging tot schot. Daarom is besloten om deze uien voor het rassenonderzoek eerder te keuren. De uien zagen er in vergelijking met partijen uit de praktijk nog goed uit. Nog enkele maanden wachten, is vragen om bovenmatig veel tarra. In de praktijk worden dergelijke partijen ook eerst verwerkt. Nu is nog weinig aan de hand.

  Dit jaar wordt hiervan afgeweken. Door het prachtige weer, maar miserabele groeiomstandigheden vertonen de uien geteeld op de locatie Colijnsplaat neiging tot schot. Daarom is besloten om deze uien voor het rassenonderzoek eerder te keuren. De uien zagen er in vergelijking met partijen uit de praktijk nog goed uit. Nog enkele maanden wachten, is vragen om bovenmatig veel tarra. In de praktijk worden dergelijke partijen ook eerst verwerkt. Nu is nog weinig aan de hand.

 • Hier is schot duidelijk herkenbaar.

  Hier is schot duidelijk herkenbaar.

 • Bij deze ui is dat op de leesband nauwelijks te zien en gaat nog mee. Een week later zal een groen puntje tevoorschijn komen.

  Bij deze ui is dat op de leesband nauwelijks te zien en gaat nog mee. Een week later zal een groen puntje tevoorschijn komen.

 • De kwaliteit van de uien valt mee. Onderaan de tarra uit een monster van 25 kilo.

  De kwaliteit van de uien valt mee. Onderaan de tarra uit een monster van 25 kilo.

 • Een weinig voorkomend verschijnsel zijn groeischeuren. Door stress tijdens de groei komt dat nu wat meer voor.

  Een weinig voorkomend verschijnsel zijn groeischeuren. Door stress tijdens de groei komt dat nu wat meer voor.

 • Een ui met watervel en een met fusarium.

  Een ui met watervel en een met fusarium.

 • Linksboven een geval van pseudomonas, een rok verdroogt door bacterie en stress en zal op termijn rot veroorzaken.

  Linksboven een geval van pseudomonas, een rok verdroogt door bacterie en stress en zal op termijn rot veroorzaken.

 • Voor het opstellen van de rassenlijsten worden specialisten uit de verwerking en handel uitgenodigd om de uien anoniem te keuren. De waardering wordt per rasnummer op een formulier ingevuld. Deze formulieren zijn de basis voor de Uireka-rassenlijsten, opgesteld door UIKC.

  Voor het opstellen van de rassenlijsten worden specialisten uit de verwerking en handel uitgenodigd om de uien anoniem te keuren. De waardering wordt per rasnummer op een formulier ingevuld. Deze formulieren zijn de basis voor de Uireka-rassenlijsten, opgesteld door UIKC.

 • Een van de eigenschappen die bepalend is voor de rassenlijst, is de uniformiteit van vorm; hoogrond, rond en plat. Dit ras zal door de grote diversiteit in vorm geen hoge ogen gooien voor uniformiteit.

  Een van de eigenschappen die bepalend is voor de rassenlijst, is de uniformiteit van vorm; hoogrond, rond en plat. Dit ras zal door de grote diversiteit in vorm geen hoge ogen gooien voor uniformiteit.

 • Traditioneel is JWK Onions in Kruiningen gastheer voor de keurmeesters. Chayenne Wiskerke laat zich hier door collega's bijpraten over de kwaliteit van de uien.

  Traditioneel is JWK Onions in Kruiningen gastheer voor de keurmeesters. Chayenne Wiskerke laat zich hier door collega's bijpraten over de kwaliteit van de uien.

 • In de middag werden vertegenwoordigers van de zaadhuizen in de gelegenheid gesteld om de kwaliteit te beoordelen. Ook zij beoordelen per formulier, maar dit is voor eigen gebruik en wordt niet gebruikt voor de rassenlijst. Het lijkt of in dit geval de slagers hun eigen vlees keuren. Al blijkt hun keuring door de jaren heen behoorlijk objectief te zijn. De uitkomsten komen vrijwel overeen met die van de officiële keuring.

  In de middag werden vertegenwoordigers van de zaadhuizen in de gelegenheid gesteld om de kwaliteit te beoordelen. Ook zij beoordelen per formulier, maar dit is voor eigen gebruik en wordt niet gebruikt voor de rassenlijst. Het lijkt of in dit geval de slagers hun eigen vlees keuren. Al blijkt hun keuring door de jaren heen behoorlijk objectief te zijn. De uitkomsten komen vrijwel overeen met die van de officiële keuring.

 • Hoewel de opbrengsten niet groot waren, is de kwaliteit goed te noemen. De proefvelden zijn 10 dagen eerder gezaaid dan gemiddeld. Dat zorgde ondanks de droogte toch nog voor een opbrengst van 25 tot 30 ton per hectare.

  Hoewel de opbrengsten niet groot waren, is de kwaliteit goed te noemen. De proefvelden zijn 10 dagen eerder gezaaid dan gemiddeld. Dat zorgde ondanks de droogte toch nog voor een opbrengst van 25 tot 30 ton per hectare.

Of registreer je om te kunnen reageren.