Akkerbouw

Foto & video

Knolselderij net voor de regen uit de grond

Ondanks dat de knolselderij niet perse de grond uit hoeft, wilde Jacco Verstraten uit het Zeeuwse Axel de knollen toch maar liever in de schuur om een weersomslag naar vorst voor te zijn.

Foto

 • De oogstomstandigheden zijn niet optimaal, maar echte verbetering zit er voorlopig ook niet in. De bunker wordt tijdens het rooien wel gelost, maar stilstaand lossen zoals hier op de kopakker heeft wel de voorkeur. - Foto's: Anton Dingemanse

  De oogstomstandigheden zijn niet optimaal, maar echte verbetering zit er voorlopig ook niet in. De bunker wordt tijdens het rooien wel gelost, maar stilstaand lossen zoals hier op de kopakker heeft wel de voorkeur. - Foto's: Anton Dingemanse

 • Ondanks de nattigheid blijft het land vrij vlak land met normale rooisporen achter. Op dit perceel lag ook een proef van vier rassen. Die zijn inmiddels bemonsterd, wat er van de proeven nog staat, wordt nu mee gerooid.

  Ondanks de nattigheid blijft het land vrij vlak land met normale rooisporen achter. Op dit perceel lag ook een proef van vier rassen. Die zijn inmiddels bemonsterd, wat er van de proeven nog staat, wordt nu mee gerooid.

 • Op een nabijgelegen perceel van de buurman teelde Verstraten ook knolselderij. Deze is inmiddels gerooid en de buurman is zijn perceel al aan het ploegen.

  Op een nabijgelegen perceel van de buurman teelde Verstraten ook knolselderij. Deze is inmiddels gerooid en de buurman is zijn perceel al aan het ploegen.

 • Een indruk van het kopwerk. Over het algemeen wordt alles binnen de marge van de afstelling zonder kopbeschadiging gekopt. Door plantuitval in het voorjaar zijn de omliggende planten duidelijk groter geworden, deze zijn ook nog goed te koppen.

  Een indruk van het kopwerk. Over het algemeen wordt alles binnen de marge van de afstelling zonder kopbeschadiging gekopt. Door plantuitval in het voorjaar zijn de omliggende planten duidelijk groter geworden, deze zijn ook nog goed te koppen.

 • Op de kopakkers en in de geer is het weleens problematischer. Maar beter een pruik aan de ene kant dan halve knollen aan de andere kant van de rooibek.

  Op de kopakkers en in de geer is het weleens problematischer. Maar beter een pruik aan de ene kant dan halve knollen aan de andere kant van de rooibek.

 • De knollen in de bunker met veel aanhangende grond.

  De knollen in de bunker met veel aanhangende grond.

 • Het perceel ligt niet ver van het bedrijf en er wordt met twee vrachtcombinaties gereden. Een combinatie is weer gearriveerd en wacht aan de kopakker om geladen te worden.

  Het perceel ligt niet ver van het bedrijf en er wordt met twee vrachtcombinaties gereden. Een combinatie is weer gearriveerd en wacht aan de kopakker om geladen te worden.

 • De bunker wordt leeg gedraaid en er kan weer een vracht naar het bedrijf. De toegangsweg naar het perceel ligt op eigen grond zodat schoonhouden van het wegdek niet verplicht is.

  De bunker wordt leeg gedraaid en er kan weer een vracht naar het bedrijf. De toegangsweg naar het perceel ligt op eigen grond zodat schoonhouden van het wegdek niet verplicht is.

 • Via de stortbak gaat de knolselderij in de bewaring. Op de achtergrond ligt een hoop knollen die daar tijdelijk is gestort omdat de voorgaande wagen nog niet leeg was. De rooier mag niet stilstaan omdat er regen wordt verwacht.

  Via de stortbak gaat de knolselderij in de bewaring. Op de achtergrond ligt een hoop knollen die daar tijdelijk is gestort omdat de voorgaande wagen nog niet leeg was. De rooier mag niet stilstaan omdat er regen wordt verwacht.

 • Verstraten houdt controle bij het inschuren. Deze knollen zijn bestemd voor de versmarkt.

  Verstraten houdt controle bij het inschuren. Deze knollen zijn bestemd voor de versmarkt.

 • Zo liggen de knollen in de bewaring. De aanhangende grond is geen probleem, die houdt de knol langer in conditie. Bij het afleveren valt de meeste grond er wel af. Wel zijn de knollen dit jaar een beetje krap aan de maat.

  Zo liggen de knollen in de bewaring. De aanhangende grond is geen probleem, die houdt de knol langer in conditie. Bij het afleveren valt de meeste grond er wel af. Wel zijn de knollen dit jaar een beetje krap aan de maat.

Of registreer je om te kunnen reageren.