Foto: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Witlof rooien voor nieuwe bewaring

Akkerbouw- en Koelbedrijf Vermue uit het Zeeuwse Heinkenszand rooit witlofpennen en bewaart die in een uit de as herrezen nieuw koelcomplex.

Een volle kist op weg naar een van cellen in het nieuwe koelcomplex. De witlofpennen kunnen hier het jaar rond bewaard worden tot een witloftrekkerij ze afneemt. De koelcapaciteit is toegenomen van 2.250 kisten voor de brand naar 3.300 nu.

Een volle kipper op weg naar het bedrijf om ingeschuurd te worden. Het bedrijf ligt op ongeveer 10 kilometer van dit perceel. Met twee vrachtcombinaties is de rooier bij te houden.

Na het rooien blijft het land vlak achter. Wel is het zaak om tijdens het rooien geen strubbelingen te krijgen want dan wordt het een smeerboel. Na het oogsten wordt gewoeld, volgend jaar komen hier aardappelen in.

Zodra de bunker vol is komt de kipper langszij. De pennen worden meteen na het rooien gesorteerd en gekoeld om broei te voorkomen.

Het weer is voor het rooien van witlofpennen gelukkig geen al te grote belemmering en inmiddels is de oogst aardig op gang gekomen. Met een WKM rooier, specifiek gebouwd voor witlofpennen, rooit Albert Vermue een perceel witlof. - Foto's: Anton Dingemanse

Er wordt nog steeds gebouwd aan het complex. Hier komt de berging van machines en achterin komt een droogwand. De koeling had gezien de naderende oogst voorrang.

Hoewel doorweekt is de structuur van de grond nog acceptabel. De zeefgrond met een enkele ondermaatse pen laat dat zien.

Opvallend is ook dat de axiaalset schoon is. Dat komt het reinigend effect uiteraard alleen maar ten goede.

Op het bedrijf worden de pennen binnen op de vloer gelost en met een opschepbak gedoseerd in de stortbak gestort.

Ondanks de fikse regen in het voorjaar en de daarop volgende droogte is er sprake van een mooie oogst. De pennen in de stortbak zijn dan ook overwegend van een gewenste maat.

Via een rollenbaan worden de pennen gesorteerd op de maat 3,25 tot 6,6 centimeter. De ondermaat gaat tegenwoordig weg voor een culinaire bestemming. De bovenmaat is tarra en vind zijn weg als veevoer.

Lauran Vermue verdeelt de pennen over de kist voordat deze in de koeling gaat. Vermue is afgezien van de kosten die gemaakt moesten worden uitermate tevreden met de nieuwe situatie.

Een van de cellen is bijna vol. Als koelbedrijf bewaart Vermue ook producten van derden. Links staan bijvoorbeeld enkele pallets met gegaarde en geschilde kroten van een klant.

Beheer
WP Admin