Foto: Anton Dingmanse AkkerbouwFoto

Tussen de buien door aardappelen rooien

Bij akkerbouwcombinatie Nieuw-Campen in Kamperland (Zeeland) zijn nog niet alle aardappelen gerooid. Eerst kon door de droogte niet worden gerooid en nu niet vanwege de regen. Als de omstandigheden het een beetje toelaten, wordt met de eigen rooier en de rooier van loonbedrijf Dekker-Haartsen uit Biervliet zo veel mogelijk uit de grond gehaald.

Ook Ivo Haartsen laat zich niet onbetuigd om de klei weg te krijgen. Hij heeft iets minder werk; de zelfreinigende capaciteit is bij deze zelfrijder wat groter.

Dat de rooiomstandigheden niet optimaal zijn, is te zien aan de stroom grond vanaf de egelmatten bij beide rooiers. - Foto's: Anton Dingmanse

Uiteindelijk komt een mooie partij Innovator in de schuur. Het kleihuidje geeft een extra bescherming tegen rooischade.

Nadat de aardappelen eruit zijn, neemt Michael Schippers de tijd om de rooier schoon te steken. Verder gaan op een volgend perceel is door de regen niet meer aan de orde.

In beginsel is de structuur in de rug nog goed, maar door de nattigheid komt er veel grond op de rooimat. Pas bovenaan worden de aardappelen zichtbaar.

Net voordat het hard begint te regenen zijn de laatste rijen van dit perceel eruit. Hier is goed te zien dat de zelfrijdende Dewulf-rooier het spiegelbeeld is van de getrokken Dewulf-rooier.

De laatste aardappelen zijn de grond uit en beide rooiers draaien tegelijkertijd hun bunkers leeg in de kipper. De kopakker is ondanks de nattigheid nauwelijks kapot gereden, wellicht doordat de ondergrond nog niet doorweekt is.

In de elevator zit een forse klomp aangedrukte klei.

Het perceel na de oogst. Van insporing is geen sprake. Om plasvorming te voorkomen wordt het perceel direct na de oogst open getrokken.

Beheer
WP Admin