Akkerbouw

Foto & video

Zeeuwse telers maken inhaalslag

Het is een paar dagen droog weer. Zeeuwse telers oogsten hun aardappelen en bieten om vervolgens meteen wintertarwe te zaaien.

Foto

 • In Ovezande (Zld.) zaait Ronald Goense met kopeg en zaaimachine een perceel wintertarwe. Hij moet nog 7,5 hectare zaaien. - Foto's: Anton Dingemanse

  In Ovezande (Zld.) zaait Ronald Goense met kopeg en zaaimachine een perceel wintertarwe. Hij moet nog 7,5 hectare zaaien. - Foto's: Anton Dingemanse

 • Goense vult de zaaimachine met zaaizaad van het ras Campesino.

  Goense vult de zaaimachine met zaaizaad van het ras Campesino.

 • Terwijl Ronald zaait, ploegt zijn 80-jarige vader het bietenland. De bieten zijn voor de regen onder goede omstandigheden gerooid. Daarom ligt het perceel er nu mooi vlak bij.

  Terwijl Ronald zaait, ploegt zijn 80-jarige vader het bietenland. De bieten zijn voor de regen onder goede omstandigheden gerooid. Daarom ligt het perceel er nu mooi vlak bij.

 • In Kwadendamme (Zld.) zaait Leon de Winter een Duits baktarwe ras. Voor deze tarwe heeft hij al 30 jaar een vaste afnemer, De Winter bewaart en schoont de tarwe zelf. Extra arbeid en kosten worden in de prijs verrekend.

  In Kwadendamme (Zld.) zaait Leon de Winter een Duits baktarwe ras. Voor deze tarwe heeft hij al 30 jaar een vaste afnemer, De Winter bewaart en schoont de tarwe zelf. Extra arbeid en kosten worden in de prijs verrekend.

 • Een week eerder stonden er nog aardappelen. Nu wordt het land geploegd en direct daarna ingezaaid.

  Een week eerder stonden er nog aardappelen. Nu wordt het land geploegd en direct daarna ingezaaid.

 • Een baan zand is in het ploegwerk duidelijk zichtbaar. Daaraan is te zien dat het perceel op een kilometers lange kreekrug ligt die zich van west naar oost door Zuid-Beveland uitstrekt.

  Een baan zand is in het ploegwerk duidelijk zichtbaar. Daaraan is te zien dat het perceel op een kilometers lange kreekrug ligt die zich van west naar oost door Zuid-Beveland uitstrekt.

 • Bij de dam was na het rooien water blijven staan. Dat is ondergeploegd, de draagkracht is daardoor op deze plek erg laag.

  Bij de dam was na het rooien water blijven staan. Dat is ondergeploegd, de draagkracht is daardoor op deze plek erg laag.

 • Bij Bas Goense in Ovezande zaait loonbedrijf Van den Dries uit ’s-Heerenhoek Gleam-wintertarwe met krukasspittercombinatie.

  Bij Bas Goense in Ovezande zaait loonbedrijf Van den Dries uit ’s-Heerenhoek Gleam-wintertarwe met krukasspittercombinatie.

 • Ook op dit perceel stonden aardappelen. Voor het zaaien is de kopakker eerst nog opengetrokken.

  Ook op dit perceel stonden aardappelen. Voor het zaaien is de kopakker eerst nog opengetrokken.

 • Ook wormen helpen mee om de bodem open te houden.

  Ook wormen helpen mee om de bodem open te houden.

 • Op Tholen zaait loonbedrijf Van Leijsen uit Poortvliet 9,5 hectare Talent wintertarwe voor Paul Versluijs uit Scherpenisse. De grond wordt na de aardappeloogst met rondgaande spitter in een werkgang bewerkt en gezaaid.

  Op Tholen zaait loonbedrijf Van Leijsen uit Poortvliet 9,5 hectare Talent wintertarwe voor Paul Versluijs uit Scherpenisse. De grond wordt na de aardappeloogst met rondgaande spitter in een werkgang bewerkt en gezaaid.

Of registreer je om te kunnen reageren.