Akkerbouw

Foto & video

Pootgoed rooien onder natte omstandigheden

Het natte weer van de afgelopen tijd zorgde voor behoorlijke oogstvertraging. Met name loonbedrijven komen in de knel. Ten eerste doordat nauwelijks inkomen wordt gegenereerd en ten tweede als de omstandigheden verbeteren er weer dag en nacht gewerkt moet worden.

Foto

 • Loonbedrijf Dekker-Haartsen uit het Zeeuwse Biervliet ziet kans om tussen de buitjes door zijn eigen teelt pootgoed te rooien. - Foto’s: Anton Dingemanse

  Loonbedrijf Dekker-Haartsen uit het Zeeuwse Biervliet ziet kans om tussen de buitjes door zijn eigen teelt pootgoed te rooien. - Foto’s: Anton Dingemanse

 • Omdat bleek dat de moederknol bij een eerdere poging nog niet was verteerd, werd het rooien om die reden uitgesteld. Helemaal weg zijn ze ook nu nog niet, zoals deze foto in de bunker laat zien. Het pootgoed is duidelijk erg nat.

  Omdat bleek dat de moederknol bij een eerdere poging nog niet was verteerd, werd het rooien om die reden uitgesteld. Helemaal weg zijn ze ook nu nog niet, zoals deze foto in de bunker laat zien. Het pootgoed is duidelijk erg nat.

 • Er staat dan ook een medewerker op de rooier om aan de band zoveel mogelijk van het ongewenste materiaal uit te lezen.

  Er staat dan ook een medewerker op de rooier om aan de band zoveel mogelijk van het ongewenste materiaal uit te lezen.

 • Terwijl de drains nog niet of nauwelijks lopen, is de bovengrond erg nat en wordt de kopakker bijna traditioneel weer aan gort gereden.

  Terwijl de drains nog niet of nauwelijks lopen, is de bovengrond erg nat en wordt de kopakker bijna traditioneel weer aan gort gereden.

 • Aan de kopakker wordt de voorgelezen bunker leeggedraaid in de klaarstaande vrachtcombinatie.

  Aan de kopakker wordt de voorgelezen bunker leeggedraaid in de klaarstaande vrachtcombinatie.

 • Dekker-Haartsen teelt zeven rassen pootgoed in verschillende kwaliteiten. Hier het teeltplan van een willekeurig perceel pootgoed in de cabine van de rooier.

  Dekker-Haartsen teelt zeven rassen pootgoed in verschillende kwaliteiten. Hier het teeltplan van een willekeurig perceel pootgoed in de cabine van de rooier.

 • Ondanks de nattigheid verloopt het rooien redelijk goed en blijft de schade aan de grondstructuur beperkt tot de kopakker.

  Ondanks de nattigheid verloopt het rooien redelijk goed en blijft de schade aan de grondstructuur beperkt tot de kopakker.

 • Op het bedrijf wordt het pootgoed nog een keer gelezen voor het in de kist gaat.

  Op het bedrijf wordt het pootgoed nog een keer gelezen voor het in de kist gaat.

 • De heftruck staat net op het punt om een kist te stapelen. Het nu gerooide pootgoed is van het ras ‘Everest’. Zo te zien in de kist is het van een mooi uniforme maat. De kilo-opbrengsten liggen overigens wel wat lager dan gebruikelijk.

  De heftruck staat net op het punt om een kist te stapelen. Het nu gerooide pootgoed is van het ras ‘Everest’. Zo te zien in de kist is het van een mooi uniforme maat. De kilo-opbrengsten liggen overigens wel wat lager dan gebruikelijk.

 • De kisten met pootgoed gaan zeker een maand onder de luifel om op te drogen. Daarna wordt gesorteerd en gaat het gesorteerde pootgoed tot levering in de cel.

  De kisten met pootgoed gaan zeker een maand onder de luifel om op te drogen. Daarna wordt gesorteerd en gaat het gesorteerde pootgoed tot levering in de cel.

Of registreer je om te kunnen reageren.