Foto: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Bieten rooien op Walcheren

Onder bijna onverwachte goede omstandigheden kon loonbedrijf Louwerse uit het Zeeuwse Serooskerke bij verschillende telers, met en zonder overlaadwagen, bieten rooien.

De vergelingsziekte schijnt niet zozeer de ontwikkeling van de biet te beïnvloeden maar wel het suikergehalte. Er wordt door deskundigen naarstig gezocht hoe de schade beperkt kan worden.

De bieten komen goed de grond uit. De aanhangende grond van deze biet laat goed de structuur van de grond zien: rul maar stevig.

Hier rooit Louwerse bieten voor Anthonie Langebeeke, ook uit Serooskerke. Zoals te zien komt in het perceel een enkele plek vergeling voor. Vooral bij jongere boeren een fenomeen waar ze niet erg bekend mee zijn. - Foto's: Anton Dingemanse

Omdat het stuk over de openbare weg hooguit 500 meter is wordt hier niet de overlaadwagen ingezet. De bunker wordt hier weer direct in de kiepwagen gelost. Vooraan de trekker zit de schuif waar Langebeeke van tijd tot tijd tijdens een rit het wegdek schoon veegt. De volgende dag heeft hij met veel water en de schuif het wegdek grondig gereinigd.

Ook het net gerooide deel laat zien dat de ondergrond stevig is. Alleen de zeefgrond wordt wat aangereden.

De vracht arriveert bij de losplaats op het bedrijf waar al een flinke hoop bieten ligt.

Op deze foto het eigenlijke nut van de overlaadwagen. Links een band van de kieper. De banden van de vrachtcombinatie blijven schoon, omdat die niet op het land hoeven te komen. En rechts banden van de overlaadwagen met aanhangende grond. En dit is nog maar van een keer heen en weer rijden.

Daarom zijn de meenemers op de loopkettingen verhoogd om het terugrollen van de bieten te voorkomen.

De overlaadwagen is klaar om zijn vracht te lossen. Het is duidelijk dat de bodem van de wagen behoorlijk steil staat om in de kieper te kunnen lossen.

De overlaadwagen nadert de vrachtcombinatie om te lossen. Deze tot overlaadwagen omgebouwde 'Gilles'-zwadraper is populair geworden bij loonwerkers en teeltcombinaties.

De overlaadwagen is een omgebouwde 'Gilles'-zwadraapwagen. De raapbek, zonnen, vijzel et cetera zijn verwijderd. Op de foto is ook goed te zien dat aan 1 zijde de boordopbouw is weggehaald om de rooierbunker makkelijk te kunnen lossen.

Het deel van het machinepark wat hier ingezet wordt voor het rooien van de bieten, inclusief de kieper van de teler. Vooraan de rooier. Daarachter de overlaadwagen en weer daarachter de vrachtcombinatie.

Die klant is Peter Blok uit Gapinge waar Louwerse nu ruimte vrij maakt om met de overlaadwagen zo probleemloos mogelijk te manoeuvreren.

Jacco Louwerse rooit rustig en nauwgezet door. Hierna heeft hij nog een klant die graag zijn bieten op de hoop heeft voor de regen.

En weer gaat er een vracht tegen de hoop aan. Langebeeke rijdt maar met 1 vrachtcombinatie en moet daarom een beetje aanpoten om te zorgen dat de rooier zo weinig mogelijk stilstaat.

Ondanks het droge groeiseizoen zijn de bieten toch tot een mooi formaat ontwikkeld.

Rond 16.00 uur loste Blok de eerste vracht op zijn losplaats. 's Nachts rond 2.00 uur waren ze klaar met rooien en lag de losplaats vol.

Beheer
WP Admin