Foto: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Tweeënhalve week pootaardappelen sorteren

Loon- en akkerbouwbedrijf Knuit in Heinkenszand teelt pootaardappelen, maar heeft zelf geen sorteerfaciliteiten. Daarom sorteren ze hun pootgoed bij een collega.

Angelo Knuit (links) leest zijn Markies-pootaardappelen samen met Ben Paauwe en Rinus Rijk. Knuit bewaart op eigen bedrijf consumptieaardappelen en daarom bewaart hij zijn pootgoed bij collega pootgoedteler Erik Rijk. Rijk beschikt over een Schouten sorteermachine zodat het pootgoed op de bewaarlocatie gesorteerd en gelezen kan worden. - Foto's: Anton Dingemanse

Het gesorteerde pootgoed wordt weer in kisten opgeslagen. Een deel van het pootgoed wordt gebruikt voor de eigen consumptieteelt, het grootste deel is bestemd voor Agrico.

Op het moment wordt het pootgoed van de kopakkers gesorteerd, dat vraagt wat meer aandacht. Een gedeeltelijk gevulde kist hiervan wordt in de stortbak geleegd.

Zo te zien vallen ongerechtigheden in deze partij nog veel mee. Rot zit er dit jaar niet in, wel wat groeischeurtjes.

Het traject van stortbak naar voorraadbunker. Een flink deel van de tarra wordt hier al van het product gescheiden.

Van tijd tot tijd wordt bij de sorteerzeven gekeken of er niet te veel poters in de zeven blijven steken. Er wordt gesorteerd op 4 maten. De kleinste maat wordt later nog een keer gesplitst in de maten 25/28 en 28/35. Vooral bij variabel poten is er belangstelling voor nauw op maat gesorteerde pootaardappelen.

Teeltjaar 2018 was een memorabel groei-jaar. De droogte had duidelijk gevolg voor de knolgrootte, veel grof zit er niet in de partij. Hier onderin de bunker alle 60 millimeter opwaarts na 9 dagen sorteren.

Tijdens het sorteren worden de kisten met gesorteerd pootgoed in de schuur gezet. Na het sorteren gaan de volle kisten weer in de geconditioneerde bewaring.

Een kist met gesorteerde Markies. Nog een paar maanden en ze kunnen de grond in.

Beheer
WP Admin