Akkerbouw

Foto & video 33 reacties

Tarwe, veldbonen en lupine als grondstof voor vleesvervangers

Vleesvervangerfabrikant Meatless in Goes (Zld.) produceert vleesalternatieven die hun weg vinden naar de voedselindustrie. De basis voor de vleesvervanger is meel van verschillende akkerbouwgewassen.

Foto

 • Tarwe is een van de grondstoffen die gebruikt wordt bij de productie van vleesvervangers. Daarmee blijft de agrarische sector duidelijk in beeld. In plaats van de veehouder voor de vleesvoorziening is het de akkerbouwer die zorgt dat de grondstof voor de vleesvervanger beschikbaar is. - Foto's: Anton Dingemanse

  Tarwe is een van de grondstoffen die gebruikt wordt bij de productie van vleesvervangers. Daarmee blijft de agrarische sector duidelijk in beeld. In plaats van de veehouder voor de vleesvoorziening is het de akkerbouwer die zorgt dat de grondstof voor de vleesvervanger beschikbaar is. - Foto's: Anton Dingemanse

 • In een geconditioneerde opslagruimte staan de verschillende meelsoorten die gebruikt worden voor de productie. Links staat tarwebloem van regionale teelt, rechts staan pallets rijstmeel.

  In een geconditioneerde opslagruimte staan de verschillende meelsoorten die gebruikt worden voor de productie. Links staat tarwebloem van regionale teelt, rechts staan pallets rijstmeel.

 • Naast tarwe- en rijstmeel wordt gebruikgemaakt van lupinemeel en meel van veldbonen. Van het laatste zie je op deze foto een handvol. Soja als boongewas wordt niet gebruikt, omdat veldboon een hoger eiwitgehalte heeft en een meer regionaal gewas is.

  Naast tarwe- en rijstmeel wordt gebruikgemaakt van lupinemeel en meel van veldbonen. Van het laatste zie je op deze foto een handvol. Soja als boongewas wordt niet gebruikt, omdat veldboon een hoger eiwitgehalte heeft en een meer regionaal gewas is.

 • Een goede vleesvervanger moet een textuur hebben die met vlees overeenkomt. Daarvoor wordt van het meel een substantie zonder klontjes gemaakt. Het meel wordt daarvoor nog een keer gemalen en met water gemengd.

  Een goede vleesvervanger moet een textuur hebben die met vlees overeenkomt. Daarvoor wordt van het meel een substantie zonder klontjes gemaakt. Het meel wordt daarvoor nog een keer gemalen en met water gemengd.

 • In een mengvat ontstaat onder voortdurend roeren een melkachtige homogene massa. De productie van een vleesvervanger gebeurt altijd van één meelsoort. Er kan wel geproduceerd worden van gemengd meel, maar daar is tot nog toe nauwelijks vraag naar.

  In een mengvat ontstaat onder voortdurend roeren een melkachtige homogene massa. De productie van een vleesvervanger gebeurt altijd van één meelsoort. Er kan wel geproduceerd worden van gemengd meel, maar daar is tot nog toe nauwelijks vraag naar.

 • De melkachtige massa wordt in een texturatiemachine wat sliertig uitgeperst en is dan gereed voor de volgende bewerkingen.

  De melkachtige massa wordt in een texturatiemachine wat sliertig uitgeperst en is dan gereed voor de volgende bewerkingen.

 • Met schoepenband wordt het product door een retentiebad geleid. Dit is een continue productielijn met een opbrengst van 1.100 kilo per uur.

  Met schoepenband wordt het product door een retentiebad geleid. Dit is een continue productielijn met een opbrengst van 1.100 kilo per uur.

 • Daarna komt het product via een opvoerband in een voorbereiding van het kookproces.

  Daarna komt het product via een opvoerband in een voorbereiding van het kookproces.

 • In deze grote cilindrische machine worden de vezels gekookt.

  In deze grote cilindrische machine worden de vezels gekookt.

 • Nu is de vleesvervanger zo goed als klaar en moet alleen nog worden gedroogd. Dat gebeurt in deze zeecontainer, waarin een goed geïsoleerde drooginstallatie is gebouwd waar op hoge temperatuur wordt gedroogd. Op de voorgrond de opvoerband die het gedroogde product afvoert naar de afzakafdeling.

  Nu is de vleesvervanger zo goed als klaar en moet alleen nog worden gedroogd. Dat gebeurt in deze zeecontainer, waarin een goed geïsoleerde drooginstallatie is gebouwd waar op hoge temperatuur wordt gedroogd. Op de voorgrond de opvoerband die het gedroogde product afvoert naar de afzakafdeling.

 • Met tussenpozen wordt het gedroogde product uit de droger op de opvoerband gedeponeerd.

  Met tussenpozen wordt het gedroogde product uit de droger op de opvoerband gedeponeerd.

 • De vleesvervanger is nu klaar, maar is tijdens het droogproces licht aan elkaar gekoekt en moet in de opzakafdeling worden verwerkt tot een losse materie.

  De vleesvervanger is nu klaar, maar is tijdens het droogproces licht aan elkaar gekoekt en moet in de opzakafdeling worden verwerkt tot een losse materie.

 • Een big-bag met het kant-en-klare product kan nu onder de merknaam Meatless worden uitgeleverd voor verdere verwerking in consumptieproducten.

  Een big-bag met het kant-en-klare product kan nu onder de merknaam Meatless worden uitgeleverd voor verdere verwerking in consumptieproducten.

 • Naast de droge variant wordt de vleesvervanger ook nat geproduceerd en daarom ingevroren. Een medewerker controleert hier de temperatuur van de bevroren variant.

  Naast de droge variant wordt de vleesvervanger ook nat geproduceerd en daarom ingevroren. Een medewerker controleert hier de temperatuur van de bevroren variant.

 • Terwijl de droge, luchtdicht verpakte meatless buiten de koeling langdurig bewaard kan worden, moet deze bevroren meatless in de vriescel worden bewaard.

  Terwijl de droge, luchtdicht verpakte meatless buiten de koeling langdurig bewaard kan worden, moet deze bevroren meatless in de vriescel worden bewaard.

 • Uiteindelijk wordt de vleesvervanger verwerkt in consumptieproducten zoals in snacks...

  Uiteindelijk wordt de vleesvervanger verwerkt in consumptieproducten zoals in snacks...

 • ... of in veelal exotische schotels,

  ... of in veelal exotische schotels,

 • ... of verwerkt in een vegaburger.

  ... of verwerkt in een vegaburger.

Laatste reacties

 • el

  Wat gebruikt men om het te laten smaken als vlees!

 • Gat

  Vleesvervanger?? Verre van!

 • farmerbn

  @Derde foto; veldboon heeft lager eiwitgehalte dan soja.
  @Vijfde foto; meel mengen met water geeft een wittige vloeistof maar toch geen melkachtige homogene massa? Heeft de schrijver geen verschil geproeft?

 • el

  Zo te zien word rijstmeel gemengt met water zit er in rijst genoeg zetmeel om er een textuur aan te geven?

 • Alco

  Moet je zien zoveel industrie er nodig is om dit product te maken.
  En dan stellen dat dit DUURZAMER is dan echt vlees.
  Gaat men nu de Schepping al weg zetten met industrie??
  Redacteuren: Wordt eens wakker!!!!
  Vlees en melk is 100% kringloop.
  Men rekent mest tot afval, maar het is juist het allerbelangrijkste product voor instandhouding van de hele biodiversiteit.

 • Tinus1

  @alco: de spijker op zijn kop!

 • veldzicht

  En dat moet vleesvervanger voorstellen? Ha HA laat me niet lachen.Allerlei kruiden moeten er aan te pas komen er nog een smaakje aan te geven,je kan net zo goed wat perspulp nemen en daar wat smaakversterkers in gooien.

 • jos@meatless.nl

  Voor de duidelijkheid; wij voegen niets toe voor smaak. Wij leven halffabrikaten aan de vegetarische-, vis-, en vleesindustrie. Jos Hugense-Meatless

 • jos@meatless.nl

  Veldbonen is een gewas dat in NL goed kan worden geteeld met een behoorlijk eiwitgehalte en een redelijke opbrengst. Soja is dat niet. Alhoewel er mee geexperimenteerd wordt is het nog maar de vraag of op lange termijn voldoende opbrengst geeft in NL, de plant is immers klimaatafhankelijk. Tenzij je -zoals nu gebeurd- natuurlijk graag sojaschroot vanuit Brazilie haalt en daarmee maar nutrienten blijft aanslepen, is veldbonen een alternatief dat perspectief heeft.

 • jos@meatless.nl

  In het algemeen zie ik hier anoniem zwaar negatieve reacties. Vreemd is dat. Met boerenorganisaties proberen wij eiwitteelt te stimuleren tegen een fatsoenlijke ongesubsidieerde opbrengst. Als ik de meningen hier peil is daar blijkbaar weinig animo voor, misschien dat het beter is met Duitse landbouwers te praten, die zijn meer geinteresseerd in vernieuwing. Jos Hugense - Meatless

 • jos@meatless.nl

  el; Wij zetten de binding op met componenten uit zeewier. Verder wordt niets gebruikt. We verwerken ook uitsluitend "whole foods', geen concentraten of isolaten dus.

 • jos@meatless.nl

  Alco; Er bestaat geen kringloop in landbouw en veeteelt. Landbouw is altijd centripetal concentration, het is een one way conveyor belt waar aan de ene kant N P en K ingaan, samen met een flinke hoeveelheid fossiele brandstof en aan de andere kant producten uitkomen. Ook bio wordt daarmee geconfronteerd en haalt dus nutrienten (mest) van regulier. Die mest is gevormd door dieren die voer eten dat weer met kunstmest is gecultiveerd. Het kan niet anders, als je tenminste nog enige opbrengst wilt. 100% kringloop is onzin, je hebt waarschijnlijk geen inzicht in de agrarische cyclus. Jos Hugense - Meatless

 • DJ-D

  Waar wordt de rijstmeel vandaan 'gesleept'?

 • jos@meatless.nl

  Alco; Al onze producten worden regelmatig doorgerekend door Blonk Milieuadvies, ze scoren op het gebied van broeikasgasuitstoot, landgebruik en energiegebruik factor 20 tot 35 beter dan vlees, afhankelijk van de soort vlees. Dat is niet 20%, maar factor 20, ofwel 20X.

 • jos@meatless.nl

  veldzicht; Je hebt het blijkbaar al geproefd? Een stuk kip zonder kruiden is ook geen pretje, maar blijkbaar accepteer je in je gehaktbal wel zout en kruiden, maar in een vegetarisch product niet. Vooroordeeltje? Jos Hugense-Meatless
  Voor de goede orde, ik eet gewoon vlees hoor.

 • jos@meatless.nl

  DJ-D Rijst komt uit Azie en wordt in NL gemalen. In tegenstelling tot wat velen denken is transport van landbouwproducten, zeker als dat overzee gebeurd, slechts een heel klein deel van de footprint. Ik herinner je er even aan dat 70% van wat de landbouw en veeteelt produceren in dit land wordt geexporteerd tot in China toe. Dat kan natuurlijk niet zonder import. Grote hoeveelheden P (fosfor) worden geimporteerd uit Marocco, 45% van de in Brazilie geproduceerde sojaschroot wordt binnengehaald via Rotterdam voor de productie van dieren in NL en Duitsland.

 • DJ-D

  @jos

  <>

  In dit stuk wordt het 'bedrog' van Blonk' beschreven.

 • Alco

  @jos als iets lekker is eet ik het ook wel.
  We hebben jarenlang margarine gebruikt toen de kinderen klein waren vanwege de smeerbaarheid.
  Met 100% kringloop bedoel ik dat mest nodig is voor de instandhouding van de biodiversiteit ipv. in jullie "Berekening" afval.
  Daarnaast wordt de uitstoot van CO2 volledig door één jarige kringloop weer opgenomen door de voeding.
  Ook het methaan wordt scheikundig weer in tien jaar omgezet in CO2.
  Bij het produceren van namaak is veel meer fossiele brandstof nodig en industrie voor de machine fabricage.
  Deze kringloop duurt miljoenen jaren.
  Maw. Kunst is anti duurzaam.

 • jos@meatless.nl

  Dit artikel was bedoeld om eens te laten zien wat er met jullie gewassen gebeurd en hoe je marktgericht gewassen kunt ontwikkelen. De enige, werkelijk de enige, feedback die jullie kunnen geven in deze kolommen is negatief. Vind je het heel gek als mensen geen enkel medelijden meer met jullie hebben als er weer eens een schadeprobleem is? Jullie blijven bijten in elke helpende hand die je aangereikt wordt. Lijkt me niet erg slim, nodigt ook niet uit om jullie eens fatsoenlijk te informeren, waarom zou je als bedrijf als er toch alleen maar stront over je heen wordt gestort? Maakt niet uit hoor, wij groeien met 20% omzet per jaar en vermaken ons uitstekend, met of zonder jullie.

 • Alco

  Met leugens, emotie en angst creëren, kun je ver komen. Daar heb je gelijk in.

 • jos@meatless.nl

  Ik heb geen tijd voor internet flauwekul DJ-D, je kunt ook geloven dat je elke morgen klei moet eten om je maag te zuiveren, staat ook op internet. Beperk je tot gerenommeerde en vooral beleidsbepalende visies, FAO bijvoorbeeld; <>. Geloof wat je geloven wilt en het ga jullie goed. Wij hebben onze portie Boerderij.nl weer wel gehad voor een hele lange tijd.

 • jos@meatless.nl

  Alco, je weet niet waar je over praat. Gaat het een beetje met je landbouwproductie zonder fossiel? Laten we eens kijken. Je begint met een 250 PK John Deere om je land te bewerken. Dan flikker je er een partij N op die 5-6% van het wereld gasgebruik kost aan energie. Je mijnt fosfor in de woestijn van Marocco in lagen gesteente die (nog) 5% fosfaat bevatten, kalium idem. Waar komt je mest vandaan? Van de reguliere varkens en kip productie, die wordt deels gevoed met feed dat aangevoerd wordt van overzee waardoor een scheve balans aan meststoffen ontstaat en flinke eutrofiering. Je gewassen gaan naar de industrie, suiker, brood, feed, bier, koekjes, noem maar op, allemaal zwaar industriele processen waarin enorme hoeveelheden fossiele brandstof worden verstookt om te scheiden, te verhitten, te stabiliseren en nog veel meer. Moet ik nog even verder gaan? Nee, ik hou er mee op want je hebt een geloof en daar valt niet tegen op te argumenteren. Wij gebruiken de door jou geteelde gewassen directer en met een veel lager gebruik aan fossiel en zonder voederconversie. Je gelooft mensen niet die echt doorrekenen, je wil graag geloven in je eigen gelijk. Geloof gewoon wat je geloven wilt, ik val je verder niet meer lastig, prettig als jij dat ook niet doet bij mij. Wat jammer dat we een poging hebben gedaan om jullie iets te laten zien van efficiente gewasverwerking. Transparantie wordt klaarblijkelijk niet gewaardeerd.

 • kleine boer

  jos je doet zelf precies hetzelfde je gelooft ook alleen in je eigen... alleen word je ingehuurd om hier op de site te komen schoppen

 • jos@meatless.nl

  wie kaatst kan de bal verwachten kleine boer. Lees even de eerste reacties en oordeel dan wie wie loopt te schoppen. Of mogen sommige mensen in jouw ogen meer schoppen dan andere mensen?

 • Alco

  Fantasieën over alle aanvoer en dan je conclusies trekken.
  We hebben hier al jaren een sluitende zeg maar Minas boekhouding.
  Het enige lek zit bij de consument, want die flikkert geconsumeerd voedsel in het riool, maar dat gebeurt ook met namaak.
  Verder is duidelijk dat er veel meer fossiele brandstof nodig is voor namaak dan dat de koe het zelf haalt.

 • DJ-D

  <>

  Jos deze site is zogenaamd wel echt?

  Vegaburgers zijn volgens Blonk top en schapevlees is verschrikkelijk voor het milieu.

  Vind het heel knap om berekeningen zo te maken om schapen heel milieuonvriendelijk te maken.

  Alleen omdat een schaap een herkauwer is dat praktisch alleen gras eet (vooral ook restgras als groenbemester/dijken najaarsgras) en daardoor methaan uitstoot wat blijkbaar veel kwaad kan. Rundvlees is iets beter, want een koe eet ook restproducten van mens zoals bierborstel patatsnippers en pulp.

  Maar goed laat je al dat eten wat die dieren eten liggen dan rot het weg en krijg je net zoveel methaanuitstoot, maar dat maakt niet uit voor het milieu?!? Methaan wordt na 12 jaar weer omgezet na co2 en dan is de cirkel weer rond want gras groeit van co2.

  Jos je snapt onze cynische reacties toch wel? Houd ons niet voor de gek. Tis je goed recht om in die markt te duiken, maar je product is echt niet beter voor het klimaat dan mijn schapevlees.

 • Alco

  DJ-D
  Mensen zoals Jos zijn 'gestudeerden' die alles uit boekjes hebben. Maar helaas niet meer zelf kunnen nadenken. Zeg maar: Blind zijn voor de realiteit.

 • DJ-D

  Ik vind niet dat Jos zich persoonlijk aangevallen moet voelen. Blonk en de hele klimaatpolitiek deugen voor geen meter en daarom geven wij zulke reacties. Als vleesproducenten verweten worden voor allerlei negatieve en andere milieuellende en narigheid, wordt je cynisch gemaakt en wil je onrecht rechtzetten.

 • DJ-D

  Maar als je het mij vraagt wil Jos gewoon goedkopere grondstoffen (meer marge) en die kun je blijkbaar in Duitsland halen. Logisch, grond is hier duur en loopt hij nu beetje stampij te maken om een excuus voor minder duurzaam, niet regionaal.

 • Alco

  Grondstoffen voor kunstvlees moeten allemaal van (Kunst) mest groeien', behalve dan N wat met vlinderbloemigen uit de lucht gepakt kan worden.
  Maar voor alle andere nutriënten denken ze dat het 'zomaar' groeit.

 • Gat

  Omzet 20 keer zo groot, meestal als je net begint!

 • 306lsa

  wat mij op valt is dat ze altijd met een soort wetenschappelijk rapport komen en dat dit geaccepteerd wordt als waarheid als je dan kritisch naar deze soort rapporten kijkt dan is dit best wel een soort van halve waarheden want ...............
  hele boel redenen .
  net als iemand eerder verteld heeft eerst was margarine als goed verkocht nu zegt de wetenschap is helemaal niet zo goed
  waarom wordt net gedaan of dit beter is voor milieu? (dan verkoopt het beter)
  en ze zorgen dat gewone voedsel super slecht neer gezet wordt waarom ? (verkoopt het beter)
  waarom zeggen ze niet dat puur plantaardig eten door heel veel artsen voedings deskundigen als heel groot risico voor de gezondheid is ?
  wie wil verantwoording nemen als je naar een paar jaar er achter komt dat heel veel families ziek of minder gezond geworden zijn door alleen plantaardig te eten .of hoef je dit er weer juist niet bij te vertellen. de meeste artsen vinden het denk ik niet verstandig of wel.....
  en ik denk echt dat als je structureel dit eet en dat vervangt door vlees en zuivel dat jou gezondheid echt in gevaar komt en dat gun ik niemand .
  maar ik ben maar een gewone boer dus misschien best wel dom
  wat ook vervelend is als je gewoon een discussie aan wil gaan zoals hier boven gebeurt is lijkt het wel of ze dan soort van boos worden ben je het niet met me eens dan doe ik geen stukje meer in de boerderij of dan koop ik geen producten meer uit nederland of .........
  voor de duidelijkheid deze plek is er toch juist voor om te kunnen reageren op de blogs of niet en waarom gewoon geen respect hebben voor een ander die er anders over denkt ? ben benieuwt waarom?

 • Alco

  Ja boer. En een wetenschappelijk onderzoek door een bureau waar je nog nooit van gehoord hebt.

Laad alle reacties (29)

Of registreer je om te kunnen reageren.