Akkerbouw

Foto & video

Zuid-Limburgse akkerbouwproblematiek toegelicht

Droogte en stikstofefficiëntie waren onderwerpen die bij meerdere presentaties op de Akkerbouwdag op proefboerderij Wijnandsrade (L.) naar voren kwamen.

Foto

 • Teeltadviseur Jos Maljaars van Barenbrug toont een pol roodzwenkgras dat als groenbemester met de wintertarwe is meegezaaid. Zodra de tarwe is geoogst, kan het gras groeien. Als gevolg van de droogte gaat het nu niet zo snel. - Foto's: Twan Wiermans

  Teeltadviseur Jos Maljaars van Barenbrug toont een pol roodzwenkgras dat als groenbemester met de wintertarwe is meegezaaid. Zodra de tarwe is geoogst, kan het gras groeien. Als gevolg van de droogte gaat het nu niet zo snel. - Foto's: Twan Wiermans

 • De roodzwenk staat mooi egaal in de tarwestoppel. Een geslaagde onderzaai kan volgens productmanager Edward Ensing van Barenbrug wel 40% meer organische stof opbrengen dan een bladrammenas.

  De roodzwenk staat mooi egaal in de tarwestoppel. Een geslaagde onderzaai kan volgens productmanager Edward Ensing van Barenbrug wel 40% meer organische stof opbrengen dan een bladrammenas.

 • Carl Pijls van Agrea geeft tekst en uitleg over verschillende groenbemesters. De concurrentie met onkruid is dit jaar vanwege de droogte lastig. Opslag van gerst verdringt de groenbemester.

  Carl Pijls van Agrea geeft tekst en uitleg over verschillende groenbemesters. De concurrentie met onkruid is dit jaar vanwege de droogte lastig. Opslag van gerst verdringt de groenbemester.

 • Bezoekers krijgen van de bietenzaadfirma’s uitleg over hun rassenpakket. Hier Bram Maarsingh van BetaSeed. BetaSeed geeft spaarpunten bij aankoop van één van hun rassen. Telers kunnen hiermee sparen voor bijvoorbeeld een bodemonderzoek of dronevlucht over het bietenperceel.

  Bezoekers krijgen van de bietenzaadfirma’s uitleg over hun rassenpakket. Hier Bram Maarsingh van BetaSeed. BetaSeed geeft spaarpunten bij aankoop van één van hun rassen. Telers kunnen hiermee sparen voor bijvoorbeeld een bodemonderzoek of dronevlucht over het bietenperceel.

 • Lisette Staal geeft uitleg over de KWS bietenrassen. KWS biedt de Beet Seed Service. Telers die om een of andere reden hun bieten over moeten zaaien, krijgen 50% korting op de aankoop van nieuw zaad. Voorwaarde is dat telers KWS zaad gebruiken en de percelen registreren. Dit seizoen zijn 20 claims binnengekomen.

  Lisette Staal geeft uitleg over de KWS bietenrassen. KWS biedt de Beet Seed Service. Telers die om een of andere reden hun bieten over moeten zaaien, krijgen 50% korting op de aankoop van nieuw zaad. Voorwaarde is dat telers KWS zaad gebruiken en de percelen registreren. Dit seizoen zijn 20 claims binnengekomen.

 • Joep Crijns van Agrea Potato geeft uitleg over de rassen Divaa, Marvel, Chenoa, Arsenal en Markies die zij voor het Duitse aardappelhandelshuis Weuthen telen. De aardappelen op het proefveld zijn dit seizoen 7 keer met 15 mm water beregend.

  Joep Crijns van Agrea Potato geeft uitleg over de rassen Divaa, Marvel, Chenoa, Arsenal en Markies die zij voor het Duitse aardappelhandelshuis Weuthen telen. De aardappelen op het proefveld zijn dit seizoen 7 keer met 15 mm water beregend.

 • Agronoom Hens Gunneman van Farm Frites geeft uitleg over de 9 fritesgeschikte rassen die zij in een rassenproef vergelijken. Bekende rassen zoals Agria, Fontane en Innovator liggen naast nieuwe rassen om te kijken hoe deze op de Limburgse lössgrond presteren. Voor nieuwe rassen is het onder meer van belang dat ze met minder stikstof toe kunnen.

  Agronoom Hens Gunneman van Farm Frites geeft uitleg over de 9 fritesgeschikte rassen die zij in een rassenproef vergelijken. Bekende rassen zoals Agria, Fontane en Innovator liggen naast nieuwe rassen om te kijken hoe deze op de Limburgse lössgrond presteren. Voor nieuwe rassen is het onder meer van belang dat ze met minder stikstof toe kunnen.

 • In de bewaarschuur geeft Delphy-adviseur Sjef Crijns toelichting op de tussentijdse resultaten van het project ‘Slim bemesten’. Binnen het project wordt gezocht naar een eenvoudig en betrouwbaar systeem om, indien mogelijk, met ruimere stikstofnormen te voldoen aan de nitraatrichtlijn van maximaal 50 mg NO3 per liter bodemvocht. Het project richt zich in eerste instantie op de Limburgse lössgronden, omdat die wat betreft nitraatproblematiek afwijken van andere grondsoorten.

  In de bewaarschuur geeft Delphy-adviseur Sjef Crijns toelichting op de tussentijdse resultaten van het project ‘Slim bemesten’. Binnen het project wordt gezocht naar een eenvoudig en betrouwbaar systeem om, indien mogelijk, met ruimere stikstofnormen te voldoen aan de nitraatrichtlijn van maximaal 50 mg NO3 per liter bodemvocht. Het project richt zich in eerste instantie op de Limburgse lössgronden, omdat die wat betreft nitraatproblematiek afwijken van andere grondsoorten.

 • Aan het eind van de dag demonstreerden trekkerfabrikant Claas en machinefabrikant Amazone een deel van hun programma.

  Aan het eind van de dag demonstreerden trekkerfabrikant Claas en machinefabrikant Amazone een deel van hun programma.

 • Amazone toonde onder andere een veldspuit voorzien van sensoren die bladgroen kunnen onderscheiden. In het buitenland wordt deze techniek op grote, onbegroeide percelen toegepast om plaatsspecifiek onkruid te bestrijden. In Nederland kan de techniek ingezet worden voor het doodspuiten van aardappelloof.

  Amazone toonde onder andere een veldspuit voorzien van sensoren die bladgroen kunnen onderscheiden. In het buitenland wordt deze techniek op grote, onbegroeide percelen toegepast om plaatsspecifiek onkruid te bestrijden. In Nederland kan de techniek ingezet worden voor het doodspuiten van aardappelloof.

Of registreer je om te kunnen reageren.