Akkerbouw

Foto & video 1 reactielaatste update:1 okt 2018

Pootaardappeloogst loopt op rolletjes, wel veel ondermaat

In Zeeland worden de eerste percelen pootgoed gerooid. Ook hierin zijn de gevolgen van de weersextremen goed zichtbaar. De kilo-opbrengst blijft achter en bovenmaat zit er niet in.

Foto

 • Landbouwbedrijf Rentmeester in Kerkwerve (Zld.) rooit een perceel Arizona pootaardappelen. - Foto's: Anton Dingemanse

  Landbouwbedrijf Rentmeester in Kerkwerve (Zld.) rooit een perceel Arizona pootaardappelen. - Foto's: Anton Dingemanse

 • Rentmeester teelt 5 rassen pootgoed. De Riviera is al gerooid, nu is de Arizona aan de beurt. De poters komen schoon in de bunker, maar bovenmaats zit er dit jaar niet tussen. Volgens de proefrooiing zou dit perceel 25 ton per hectare op moeten leveren. Uiteindelijk bleef de teller steken op 22 ton.

  Rentmeester teelt 5 rassen pootgoed. De Riviera is al gerooid, nu is de Arizona aan de beurt. De poters komen schoon in de bunker, maar bovenmaats zit er dit jaar niet tussen. Volgens de proefrooiing zou dit perceel 25 ton per hectare op moeten leveren. Uiteindelijk bleef de teller steken op 22 ton.

 • René Rentmeester laat zien wat er in de rug zit.

  René Rentmeester laat zien wat er in de rug zit.

 • Aan twee planten zitten 29 knollen. De grootsten zijn 45 millimeter. Het tal is dus wel goed, maar de maat blijft achter.

  Aan twee planten zitten 29 knollen. De grootsten zijn 45 millimeter. Het tal is dus wel goed, maar de maat blijft achter.

 • Dat is ook te zien op het gerooide deel van het perceel. Veel knollen zijn te klein en vallen door de rooi- en zeefmatten. Als deze niet kapot vriezen of anderszins worden vernietigd, dan is er volgend jaar een opslagprobleem.

  Dat is ook te zien op het gerooide deel van het perceel. Veel knollen zijn te klein en vallen door de rooi- en zeefmatten. Als deze niet kapot vriezen of anderszins worden vernietigd, dan is er volgend jaar een opslagprobleem.

 • Het rooien op zich gaat op rolletjes. Het is geen zware grond, die zich prima van de knollen laat scheiden.

  Het rooien op zich gaat op rolletjes. Het is geen zware grond, die zich prima van de knollen laat scheiden.

 • Ook hier in detail duidelijk dat de grond zich goed laat zeven.

  Ook hier in detail duidelijk dat de grond zich goed laat zeven.

 • Op de leesband van de rooier komt daardoor alleen een enkele kluit of steentje mee.

  Op de leesband van de rooier komt daardoor alleen een enkele kluit of steentje mee.

 • De moederknollen zijn zo goed als weg. Hier de rest van een vergane moederknol.

  De moederknollen zijn zo goed als weg. Hier de rest van een vergane moederknol.

 • René Rentmeester, “Dit jaar teel ik 5 rassen onder 17 NAK-nummers. Er is geen nummer een klasse lager gezet en dat valt me helemaal niet tegen, gezien de omstandigheden. De opbrengst is niet om over naar huis te schrijven. Sommige van de 7 percelen vallen nog mee maar andere vallen daarentegen toch behoorlijk tegen.”

  René Rentmeester, “Dit jaar teel ik 5 rassen onder 17 NAK-nummers. Er is geen nummer een klasse lager gezet en dat valt me helemaal niet tegen, gezien de omstandigheden. De opbrengst is niet om over naar huis te schrijven. Sommige van de 7 percelen vallen nog mee maar andere vallen daarentegen toch behoorlijk tegen.”

 • De bunker wordt gelost en er kan weer een wagen naar het bedrijf om in te schuren.

  De bunker wordt gelost en er kan weer een wagen naar het bedrijf om in te schuren.

 • Voor het pootgoed in kisten gaat wordt aan de band ongewenst materiaal uitgelezen. Rechts zoon Bas Rentmeester die inmiddels ook in de maatschap zit samen met zijn ouders. Aan de andere kant van de band collega Jan van der Wekken met wie ze gezamenlijk de aardappelen rooien.

  Voor het pootgoed in kisten gaat wordt aan de band ongewenst materiaal uitgelezen. Rechts zoon Bas Rentmeester die inmiddels ook in de maatschap zit samen met zijn ouders. Aan de andere kant van de band collega Jan van der Wekken met wie ze gezamenlijk de aardappelen rooien.

 • Omdat de opvolger verder wil met de pootgoedteelt, is geïnvesteerd in nieuwe kisten en kistenvuller.

  Omdat de opvolger verder wil met de pootgoedteelt, is geïnvesteerd in nieuwe kisten en kistenvuller.

 • Zolang het droog blijft, worden de volle kisten buiten gezet om het pootgoed al wat aan de buitenlucht te laten drogen.

  Zolang het droog blijft, worden de volle kisten buiten gezet om het pootgoed al wat aan de buitenlucht te laten drogen.

 • Uiteindelijk gaat het pootgoed in de 5 jaar jonge bewaring met mechanische koeling. Hier komen deze winter de rassen Arizona, Riviera en Manitou van handelshuis Agrico en de rassen Soprano en Lady Amarilla van Meijer.

  Uiteindelijk gaat het pootgoed in de 5 jaar jonge bewaring met mechanische koeling. Hier komen deze winter de rassen Arizona, Riviera en Manitou van handelshuis Agrico en de rassen Soprano en Lady Amarilla van Meijer.

 • NAK-keurmeester Ruud van 't Veer neemt hier een monster van de eerder gerooide Riviera. Van elk NAK-nummer worden 200 knollen afgenomen voor onderzoek in Emmeloord.

  NAK-keurmeester Ruud van 't Veer neemt hier een monster van de eerder gerooide Riviera. Van elk NAK-nummer worden 200 knollen afgenomen voor onderzoek in Emmeloord.

Eén reactie

 • Henkie H

  Mooie reportage René en Bas !!,

Of registreer je om te kunnen reageren.